Gelileo’nun 400 Yıl Önce Yaptığı Çizim, Türkiye’de Makineye Dönüştürüldü!

0

Minyatür Model Makine ve Replika yapımcısı Ersan Doğan, Galileo’nun 400 yıl önce çizdiği sarkaç şeklindeki çizimi makineye dönüştürdü.

İlk mekanik saatler, bundan 800 yıl önce görülmeye başlanmıştı. Tarihin en eski mekanik saati ise İngiltere’deki Salisbury katedralinde, 1386 yılında yapıldı ve o zamandan beridir de çalışmaya devam ediyor. Fakat zamanın sürekli ve değişmeyen aralıklarla ölçüşmesi nasıl olacaktı? Ayrıca bu sürenin diğer bütün saatlerle aynı şekilde çalışmaya devam ettiği nasıl kontrol edilecekti?

Minyatür Model Makine ve Replika yapımcısı Ersan Doğan, bu amaçla pek çok çizim denemeleri yapıldığını, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo’nun da zamanı dakik ölçmek için bir sarkaç çizimi yaptığını ifade etti. Bunun amacı ise mekanik saatlerde zamanın düzenli olarak ölçülebilecek bir düzenek yaratmaktı.

Galileo’nun defterindeki bu çizimi hayata geçiren Ersan Doğan’ın sarkacın bilimsel geçmişi ve özellikleriyle ilgili hazırladığı videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

WEBTEKNO  11.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here