5. Türkiye İnovasyon Haftası başladı

0

Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Açılış konuşmasını yapan Büyükekşi, ‘Dünya işsiz ekonomiye hazırlanıyor. Artık tek iş marka ve inovasyona liderlik etmektir” dedi.

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. TİM’in ev sahipliğinde Arçelik, TEB, Türk Hava Yolları, Sabancı Holding, Çalık Holding ve Turkcell sponsorluğunda düzenlenen, ekonomiden bilime, spordan sinemaya birçok konunun ele alınacağı etkinlik, üç gün boyunca 10 farklı ülkeden fark yaratan profesyonelleri, sanayicileri, akademisyenleri ve öğrencileri buluşturacak.

Türkiye İnovasyon Haftası’nın açılışına TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve ihracat dünyasından pek çok isim katıldı. Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemenin Türkiye’nin ihtiyacını tam olarak tarif etmediğini belirterek “Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesi, bizim için çok daha doğru. Türkiye’de sürekli dış ticaret açığını ve cari açığı konuşuyoruz. Aslında bunlar bir sebep değil, teknoloji açığının sonucudur. Türkiye’nin esas meselesi, cari açık veya dış ticaret açığı değil, teknoloji açığıdır. Teknoloji açığını kapatırsak, cari açığı ve dış ticaret açığını zaten otomatik olarak kapatmış oluruz” dedi.

‘Dünya işsiz ekonomiye hazırlanıyor’

Açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’yi teknoloji üreten ülke konumuna ve 2023 hedeflerine inovasyona liderlik edecek gençlerin ulaştıracağını söyledi. Etkinlik için 140 üniversiteden gelen iki bin öğrenciye seslenen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Gelişmiş ülkelerde inovasyon artık yazılım üzerinden yapılıyor. Yapay zekaya bağlı robotik çözümler veya yazılım uygulamalarının 2025 itibariyle ABD’deki işlerin yüzde 15’ini ele geçireceği söyleniyor. Dünya işsiz ekonomiye hazırlanıyor. Artık tek iş tasarım, Ar-Ge, marka ve inovasyona liderlik etmektir” diye konuştu.

İnovasyonda ‘Alibaba’ ve ‘kulaklık’ örneği

İnovasyonun önemini alibaba.com sitesi ve ‘kulaklık’ ürününden örnekler vererek açıklayan Büyükekşi, şöyle konuştu: “E-ticarette bir dünya devi olan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, gençliğinde birçok iş başvurusundan ret cevabı almış. Defalarca Harvard Üniversitesi’ne başvurmuş. Her seferinde reddedilmiş. Yine de her çaldığı kapıda yeni şeyler keşfetmiş. Ve çağımızda internetin ne denli önemli olduğunun farkına varmış. Şu an 27,3 milyar dolarlık servetiyle Çin’in ikinci, dünyanın 33. en zengin insanı konumunda. Yine yakın bir gelecekte satışa sunulacak çok önemli bir inovasyon örneği olan kulaklık var. Simultane çeviri yapan bir sistemden bahsediyorum. Siz Türkçe konuşuyorsunuz, kulaklık aynı anda bunu İngilizceye çeviriyor ve karşınızdaki kişiye seslendiriyor. Veya karşınızdaki İspanyolca konuşuyor, kulaklık anında bunu Almancaya çeviriyor. Artık gelişmiş ülkelerde inovasyon, yazılım üzerinden yapılıyor, bu alanda dönüşüyor. Türkiye’nin herhangi bir yerinde 5 TL’ye satılan kulaklık, akıl almaz bir yazılımla, dünyanın en değerli kulaklığına dönüşüyor, ederi 5 liradan yüzlerce dolara çıkıyor.”

Başarının altın kuralının “asla vazgeçmemek” olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Çalışmak inovasyonun vazgeçilmez koşuludur. Biz çalışkanlıkta pek çok kez dünyaya örnek olmuş ataların torunlarıyız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlıdır” dedi.

‘Youtube videosuyla 2 bin sipariş aldı’

Etkinlikte Flyboard modeli ile devrim yaratan dünya jet-ski şampiyonu Franky Zapata da konuşmacı olarak yer aldı. “Zapata Yarış Hikayesi” başlıklı panelde konuşan Franky Zapata, “Uçmayı hayal ederek flyboard’u hayata geçirdim. Başta Fransa’da küçük ölçekli satışlarımız olur diye düşünmüştüm. Youtube’a koydum ve ertesi sabah 2 bin kişiden sipariş aldım. Kısa sürede dünyaya yayıldı. Beş yıl gibi kısa bir sürede flyboard sporunu ve endüstrisini ortaya çıkardık” dedi. İnovasyonun ilk koşulunun “amaç belirlemek” olduğuna dikkat çeken Franky Zapata, şunları söyledi:

“Bir ürün yaratırken ekibimle beraber, bir şeyi öylesine yapmıyoruz. Flyboard’u tasarlarken amacımız da uçmaktı. Ben uçmayı hayal ettim ve hayalimin peşinden sonuna kadar gittim. Ana amacımdan hiçbir zaman sapmadım. İnovasyon alanında çalışmak istiyorsanız, parayı bir hedef değil amaç olarak düşünmelisiniz. Önerim, korkmayın, kendinize inanın. Herkes ölür ama herkes yaşamaz. Herkes aksine inanıyor olsa bile siz kendinize inanın. Çok çalışırsanız kesinlikle hedefinize ulaşırsınız.”

Türkiye İnovasyon Haftası’nda bugün ayrıca protezlerin doğal şekilde hareket etmesini sağlayan MIT Media Lab Biyomekatronik Grubu Yöneticisi Hugh Herr “Biyonik Teknolojinin Yeni Çağı” adlı konferanslarda tecrübeleri ile geleceğe ışık tutacak.

Etkinlikte üç gün boyunca Ar-Ge Proje Pazarı Sergileri, Maker Sergisi, Girişimci Mucitler Sergisi ve TİM-TEB Girişim Evi Sergisi gibi birçok proje de katılımcıların beğenisine sunuluyor. “

Üç gün sürecek etkinliklere katılım ücretsiz ancak internet sitesi üzerinden kayıt yapılması gerekiyor. Etkinlik takvimi de yine www.turkiyeinovasyonhaftasi.com‘a tıklanarak öğrenilebilir.

 

DÜNYA  08.12.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here