‘BRICS ve Yükselen Ekonomilerde En İyi Üniversiteler Sıralaması 2017 yayınlandı. Tüm dünyadan 300 yükseköğretim kurumunun sıralandığı, ilk sırayı Pekin Üniversitesi’nin aldığı listeye, Türkiye’den 16 üniversite girmeyi başardı.
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), bu yıl dördüncüsünü hazırladığı ‘BRICS ve Yükselen Ekonomilerde En İyi Üniversiteler Sıralaması 2017’yi açıkladı.
BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkeleri ile Türkiye gibi gelişen ekonomilerdeki üniversitelere odaklanan listede yükseköğretim kurumları, endüstri bağlantıları, öğretim kalitesi, araştırma etkisi ve uluslararası görünüm kriterlerine göre sıralandı.
İŞTE O ÜNİVERSİTELER
Türkiye’nin 16 üniversite ile temsil edildiği sıralamada en iyi dereceyi bu yıl da, 15’incilikle Koç elde ederken, Sabancı 18’inci ve Bilkent 37’nci sırada yer aldı. Ancak 2016’ya göre Koç, Orta Doğu Teknik, İstanbul ve Anadolu üniversiteleri sıra kaybetti. Sabancı, Bilkent, Boğaziçi, İstanbul Teknik ile Hacettepe üniversiteleri ise geçen seneye göre daha iyi dereceler elde etti. 2017’de en büyük atağı 71’incilikten bu yıl 39’unculuğa yerleşen Boğaziçi ve listeye ilk defa girdiği halde 62’nci olan Atılım üniversiteleri yaptı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, İzmir Teknoloji Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi 2017 sıralamasında ilk defa yer aldı.
ÇİN 10’DA 6 YAPTI
2016 sıralamasında olduğu gibi bu yıl da Çin ilk 10’da en iyi temsili yakalayan ülke oldu. Altı üniversitesinin ilk 10’da yer aldığı Çin’i, Güney Afrika iki, Rusya ve Tayvan ise birer üniversite ile takip etti. Brezilya’dan Sao Paulo Üniversitesi ilk 10’daki konumunu kaybederken, Güney Afrika üniversiteleri daha görünür hale geldi.
ULUSLARARASI ALANDA GÖRÜNÜRÜZ
Prof. Dr. Abdullah Atalar (Bilkent Üniversitesi Rektörü): “THE gibi sıralamalar bizim uluslararası alanda da görünür olduğumuzu gösteriyor. Ancak bu tip listelerde yıllar içinde sıralar çok büyük değişiklik gösterebiliyor. Bu listelerde ileri ya da geri gitmek çoğu zaman sıralama kurumunun yaptığı kriter değişikliği nedeniyle oluyor. Bir yıl içerisinde bir üniversitenin onlarca sıra kaybetmesinin nedeni, bu. Listeleri değerlendirirken bunu da göz önüne almak gerekiyor.”
Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ (Atılım Üniversitesi Rektörü): “Bu yıl THE’nın yaptığı dünya sıralamasında da 401-500 sıra bandında yer aldık. Dünyada genel sıralamada yapılan bu derece, daha az ülkenin olduğu BRICS ve Yükselen Ekonomiler Sıralaması’na da yansıdı. Üniversite olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana nitelikli araştırmalara çok önem veriyoruz. Dünya üniversite sıralamalarında ilk 500’e girmeyi hedefliyorduk. Şimdi bu konumumuzu koruyarak daha iyi dereceler için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Prof. Dr. Taner Bilgiç (Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Akademik İşler Koordinatörü): “Üniversite sıralamalarını hazırlayan şirketler gündemde kalabilmek için farklı sıralama ligleri oluşturmaya başladı. Bu sıralama da bunlardan biri. Bu tür sıralamalarda yer almak üniversiteler için bir çeşit performans göstergesi. Ancak üniversiteler bu sıralamaların ölçebildiğinden çok daha fazla üretim yapan kurumlar.”
HÜRRİYET 30.11.2016