Akıllı ulaşım 1.5 trilyon dolarlık bir pazar, pay almamız lazım

0

F+ Ventures ulaşımı değiştirecek olan fikirlerin takibinde olmayı hedefliyor. Yeni akıllı ulaşım modelleriyle yaratılan ekonominin 1.5 trilyon dolar seviyelerinde olduğunu ifade eden Farplas CEO’su Ömer Burhanoğlu, “Bu pastadan pay almalıyız” diyor.

Fark Holding, otomotiv, beyaz eşya, turizm ve sanat alanında dokuz ayrı şirketle faaliyet gösteriyor. Şimdi de akıllı ulaşım teknolojilerine yatırım yapan kurumsal sermaye şirketi F+ Ventures’ı kurdu. F+ Ventures, değişen teknolojilere ayak uydurmak ve yenilikleri geleneksel iş modellerine entegre etmek üzere, akıllı ulaşım teknolojilerine yatırım yapan kurumsal sermaye bazlı bir şirket.

F+ Ventures, yatırım yönetimi ve yetkinlik merkezi ekibinin yanı sıra, finans, yatırımcılık, teknoloji ve mühendislik alanındaki networküyle, ulaşımı değiştirecek olan fikirlerin takibinde olmayı hedefl iyor. Şirketin stratejik yatırımları arasında; ‘connected cars’ konusunda büyük veri platformu Comodif (Türkiye) bulunuyor. Girişimlere yaptıkları yatırımlar arasında ise; dünyanın en geniş elektrikli araç şarj istasyon ağı Charge Point (ABD), transfer hizmetleri yönetim yazılımı yapan T- Dispatch (Almanya), kişiden kişiye araç kiralama platformu Maşinga (Türkiye) var.

Fark Holding şirketlerinden Farplas’ın CEO’su Ömer Burhanoğlu, Türkiye’de akıllı ulaşım sistemlerinin gelişimi için gerekli olan eko sistemin kurulmasının önemine dikkat çekerken; bunun için tüm paydaşların tekil projelerin yanısıra, sinerji yaratmaya da odaklanmaları gerektiğini; buna ülke, otomotiv sanayii ve gelecek için ihtiyaç duyduğumuzu vurguluyor. Yeni akıllı ulaşım modelleriyle yaratılan ekonominin 1.5 trilyon dolar seviyelerinde olduğunu ifade eden Burhanoğlu, bu pastadan pay alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Ulaşım sektörünü kökten değiştirecek şirketler

F+ Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Serter ise, amaçlarının, ulaşım sektörünü kökten değiştirecek teknoloji ve şirketleri keşfedip, ulaşımı iyileştirerek, insanların hayat kalitesini artırmak olduğunu ifade ediyor. Şirketlerin ve devletin, akıllı teknolojilere ve trendlerin her birine ayrı ayrı değil, entegre bir şekilde yaklaşması gerektiğini söyleyen Ahu Serter, başarılı olmak için özel – kamu paydaşlarının güçlü işbirliklerinin önemini vurguluyor. Serter’in yorumları şöyle:

“Global oyuncuların lokal trendleri göz ardı etmemesi gerekiyor. Şirketler, teknolojik ve katma değerli ürün ve pazarlara yönelmedikleri sürece, küçülmeye hatta yok olmaya başlayacaklar. Akıllı ulaşım teknolojisi dünyada henüz yeni bir dalga. Bu dalgayı yakalayabilenler, sürdürülebilir gelişimi sağlayabilecekler. Bu kapsamda, F+’nın hedefi, tipik bir risk sermayesi olmaktan öte, tüm ulaşım ekosisteminin ortak yatırım yapabileceği bir platform olmak.”

2016 yılnda dört şirkete 1.5 milyon dolar yatırım yapıldı

F+ Ventures Genel Müdürü Egemen Alpay’ın verdiği bilgilere göre, F+ Ventures bu sene 4 şirkete 1.5 milyon dolar yatırım yaptı. Şirket; lojistik, büyük veri analitiği, paylaşım ekonomisi, akıllı araçlar ve her tür mobilite çözümü sunan girişimler ile ilgileniyor.

 

DÜNYA 25.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here