Sürücüsüz otoya Türk teknolojisi

0

Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan bir yarışmada birincilik ödülü kazanan ve Türk öğrenciler tarafından geliştirilen proje, seri üretime taşınırsa, sürücüsüz otomobillerin daha uygun fiyatlı olmasının önü açılacak…

Teknoloji firması Valeo’nun düzenlediği ve geçtiğimiz günlerde sonuçlanan “Innovation Challenge 2016”da (Yenilikçilik Yarışması), kendilerine “Clear&Clever” (Temiz ve Akıllı) adını veren Türk öğrencilerin projesi, birinciliğe layık görüldü. Otonom, yani kendi kendisine gidebilen araçlarda kullanılabilecek bir teknoloji geliştiren ekip, jüri üyelerinden de takdir kazanırken, yine bir başka Türk ekibi de, “araçların yeni kullanım alanları” dalında da İTÜ öğrencileri ikincilik aldı. 

Söz konusu yarışmanın “teknolojik yenilik” dalında iki birinci birinci seçilirken, Fransız ekiple birlikte farklı projeyle 100 bin euro ödül alan, Berker Hüsam ve Selin Sıla Karakaş’tan oluşan Türk gençler, 65 ülkeden 1.343 takımı geride bırakmayı başardılar. Türk gençler, geliştirdikleri kamera sisteminin seri üretime girmesi halinde, kendi kendine sürücüsüz gidebilen (otonom) otomobillerin daha düşük maliyetle, daha geniş kitlelere yayılmasına öncülük edebilecek. 

Yarışmada birincilik ödülü alan ekipteki Berker Hüsam, OİB tarafından düzenlenen 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve 5. Komponent Tasarım Yarışması’nda da ödül almıştı. 

Beğeni topladı

Türk ekibini büyük ödüle layık bulan jüri üyeleri, geliştirilen yüksek hızlı ve yüksek çözünürlüklü ısıyla nesneleri algılayabilen kameranın ucuz teknolojilerle geliştirilmiş olmasından etkilendiklerini belirtirken, başta otonom bir yapıya sahip olduğunu belirtirken, bunun, otonom araçların gelişiminde ve geniş yelpazede kullanabileceğine de dikkati çektiler.

Sürücüsüz araçlarda kamera sistemleri, sensörler ile birlikte büyük önem taşıyor. Nitekim bu araçlar, kameralar sayesinde çevrelerini, diğer araçları ve yoldaki yayaları fark ederek, bunu sensörler aracılığıyla ana sisteme aktarıyor. 

Aynı yarışmada ödül alan ve İTÜ’den öğrencilerin oluşturduğu “Renovate”in (Tamirat) projesi ise, trafik sıkışıklığını önlemek hedefini taşıyor. Sistem, seyahat planlaması ve araçla seyahat için önceden rezervasyon yapılmasına yönelik akıllı bir uygulamayı içeriyor. Bu uygulamayla, trafiğe çıkacak araç ve sürücü sayısının önceden belirlenmesi ve böylece sıkışıklığın önüne geçilmesi amaçlanıyor. 

 

MİLLİYET  21.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here