Endonezya denizaltısı ASELSAN ile dalacak

0

Türkiye’nin su altı akustik sistemlere yönelik ilk ihracatı olan ASELSAN’ın KULAÇ İskandil Sistemi, Endonezya denizaltısına entegre edildi

ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen ve Türk denizaltılarında kullanılan KULAÇ’ın (derinlik ölçme sonarı), yurt dışındaki ilk kullanıcısı Endonezya oldu.

Türkiye’nin su altı akustik sistemlere yönelik ilk ihracatı olan ASELSAN’ın KULAÇ İskandil Sistemi, Endonezya denizaltısına entegre edildi.

Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan KRI Nanggala 402 denizaltısında gerçekleştirilen entegrasyon ve kabul faaliyetleri çok kısa süre içerisinde başarıyla tamamlandı. Yürütülen çalışmalar sonunda üst düzeyde müşteri memnuniyetine ulaşıldı.

 

Sistemin başarılı bir şekilde göreve başlamasının ardından, Endonezya Deniz Kuvvetlerinin, ASELSAN ürünü denizaltı ve su altı akustik sistemlerine yönelik taleplerinin artacağı değerlendiriliyor.

KULAÇ, denizaltıların ve gemilerin güvenli seyir yapmasına yardımcı oluyor. Sistem, suya gönderilen akustik sinyalin dipten ve su yüzeyinden yansımalarının dinlenmesi ve gönderme/alma zamanı arasındaki farkın ölçülmesiyle gemilerin ve denizaltıların derinliğini hassas olarak kullanıcıya bildiriyor.

Askeri standartlara göre tasarlanan ve doğrulanan KULAÇ, Gönderme Alma ve İşlemci Birimi, Uzak Gösterge Birimleri ile Düşük-Yüksek Frekans akustik transdüserlerden oluşuyor. Yüksek hassasiyetle çalışan sistem, 1000 metre derinliğe kadar ölçüm yapabiliyor. Yüksek kapasiteli kayıt imkanına sahip olan sistem, tek platformda birden fazla akustik sistemin eş zamanlı kullanımına da imkan veriyor.

KULAÇ İskandil Sistemi, “otomatik aralık”, “otomatik faz” ve “manuel” olmak üzere 3 farklı menzil belirleme moduna sahip bulunuyor. Menzil belirleme modu “otomatik faz” veya “otomatik aralık” olarak seçildiğinde darbe gücü ve darbe uzunluğu değerleri, derinliğe bağlı olarak sistem tarafından otomatik olarak ayarlanıyor.

image002

Sistem, çalışmaya ilişkin verilerin kaydedilmesi, bu ölçüm verilerinin USB arayüzü ile taşınabilir depolama cihazlarına aktarılması, yazıcı ile kayıtlı ve anlık ölçüm verilerinin çıktılarının alınması işlemlerine olanak sağlıyor.

KULAÇ, kendini test edebilme özelliğine ve sisteme ait herhangi bir hata meydana geldiğinde, sorunun kaynağına ilişkin bilgi verebilecek bir cihaz içi test altyapısı barındırıyor.

ASELSAN’ın geliştirdiği sistem, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan denizaltılara entegre edildi. KULAÇ, 2013’ten itibaren görevine sorunsuz şekilde devam ediyor.

Sistem, gelecek dönemde ADA Sınıfı Korvetlerde (MİLGEM) ve Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nde (LHD) de kullanılacak.

 

HABERTÜRK  20.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here