Dünyanın en büyük raylı sistem üreticilerinden Çin’in CRRC firması manyetik kaldırma kuvvetini kullanarak tüm zamanların en hızlı trenini üretmeyi planlıyor. Öyle ki, tren saatte yaklaşık 600 km yol alabilecek kapasitede olacak. Bu da bir önceki rekoru elinde bulunduran, bir başka Çin firması Shanghai Maglev’in saatte yaklaşık 430 km kat edebilen trenini alt edebilecek düzeyde.
Halihazırda Çin 20.000 kilometre uzunluğundaki demiryoluyla dünyada en geniş raylı sisteme sahip olan ülke konumunda. Bu yatırım için Çin hükümetine 538 milyar dolar harcadı.
Raylı sistem şirketleri daha fazla hız için yarışa girmiş durumda. Geçtiğimiz yıl Japonya’da, manyetik teknolojisi kullanılan, saatte yaklaşık 590 km hıza ulaşabilen ve son 12 yıllık rekoru kıran bir tren üretildi. Fakat bu tren, altyapı çalışmaları ve uzun tren yollarının maliyeti sebebiyle 2027’ye kadar ticari kullanıma hazır olmayacak.
Manyetik kaldırma teknolojisi kullanılan trenler, normal trenlerde görülen sürtünmeyi çok aza indirdiği için bu kadar yüksek hızlara çıkabiliyor. Metal tekerlerin yine metal olan raylarda sürtünmesi yerine manyetik teknolojili trenler, mıknatıs kutbunun ters çevrilmesiyle oluşan hava akımında kayarak ilerliyor. Mıknatıslar, treni önden hızlı bir şekilde çekerken, aynı anda arkadan da hızlı bir biçimde itiyor. Basitçe iki mıknatısın aynı kutuplarını birbirine bastırmak gibi düşünebilirsiniz.
CRRC firması yüksek hızlı tren projelerini Çin dışında İngiltere, Avustralya, Güneydoğu Asya, İran, Meksika, Türkiye, Tayland, Endonezya ve Rusya pazarlarına da götürüyor. Listede olmayan ABD ise kendi yüksek hızlı tren yolu ağını oluşturmaya çalışıyor.
Manyetik teknolojideki en yüksek hız rekoru, ABD Hava Kuvvetlerinin saatte yaklaşık 1.000 km hıza ulaşan ve yedi futbol sahası büyüklüğündeki alanı sadece iki saniyede giden kızağına ait.
ELEKTRİKPORT 11.11.2016