İTÜ Big Bang 2016 Girişimcilik Yarışı sonuçlandı

0

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Big Bang 2016 Girişimcilik Yarışması’nda dereceye giren ekipler belli oldu.

stanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) teknoloji geliştirme bölgesi İTÜ ARI Teknokent’in bünyesindeki kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’in düzenlediği yarışmanın bu yıl 5.’si gerçekleştirildi.

İTÜ Çekirdek’in tüm Türkiye’den gelen başvurulara açık yarışmasına bu yıl 5 bin 600’den fazla takım başvurdu ve seçilen 250 grup yarıştı.

Yarışmanın “Yansıma” olarak belirlenen temasında, geleceğin başarılı girişimlerin fikirleri sahneye yansırken, farklı sunumlar ve görsel şovlarla zenginleştirilmiş Big Bang 2016’nın sonunda 20 grup, bir yıl sürecek kuluçka programına girmeye ve yatırım gruplarının desteğiyle 5 milyon TL’ye çıkan toplam kaynağı almaya hak kazandı.

Paydaşlardan hibe ve yatırım desteği

Big Bang sahnesinde, “Genel” ve “Otomotiv Teknolojileri” kategorilerinde girişimciler, İTÜ ARI Teknokent ve çok sayıda paydaşın oluşturduğu yatırım ve ödül havuzu ile desteklendi.

Bu paydaşlar arasında İstanbul Sanayi Odası 300 bin TL’lik eğitim ve hızlandırma desteği ile “Geleceğin Sanayicisi Büyük Ödülü” olan 200 bin TL nakit ödülü, Mikrop ve 3Z arasında eşit dağıtarak geleceğin sanayicilerine destek verdi.

Otomotiv İhracatçıları Birliği ise açtığı “Otomotiv Teknolojileri” kategorisinde 250 bin TL’lik nakit ödülü; Park Kolay, Nanografen, Progin Bilişim, Formulate ve Metrobi arasında dağıttı.

Pek çok önemli kuruluşun destek ve işbirliği ile gelişen İTÜ Çekirdek, bir teknoloji girişimcisinin ihtiyaç duyduğu tüm kaynakları, İTÜ’nün tecrübesi ve İTÜ ARI Teknokent’in altyapısı ile bir arada sunuyor. Ayrıca, bu yıl ilk defa melek yatırımcılar ve risk sermayesi şirketleri de süreç içinde yatırım kararları vererek İTÜ Çekirdek girişimcilerine daha erken aşamalardan destek olmaya başladı.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Çekirdek’in geçen 4 yılda ülke genelinde bin 600 girişimciye destek verdiğini, bu seneki katılımcılarla bu sayının bin 850’ye yükseldiğini belirtti.

Karaca, bu yıl, yatırımcıların sürece katılımlarının çok önemli etki oluşturacağını vurgulayarak şunları kaydetti:

“İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi ve final etkinliği Big Bang Yarışması ile ülkemizin girişimcilik ekosistemini güçlendiriyoruz. Bu çalışmamız, girişimciler, yatırımcılar, akademik çevreler ve ülkemiz açısından son derece ilham verici bir hale gelmiş durumda. Dünyanın teknolojik girişimcilik açısından lider bölgelerinde hangi konular çalışılıyorsa, aynı alanlarda İTÜ Çekirdek’te de dünya çapında girişimciler gelişiyor. Ülkemizin, dünyanın lider teknoloji girişimcilik adreslerinden birisi haline gelmesi için çalışıyoruz. Bu yıl bir ilk olarak yatırımcıları da başından itibaren sürece dahil ettik. Sonuç olarak Türkiye’nin en önemli melek yatırım grupları çağrımıza kulak vererek bizlere katıldı. Kuluçka merkezimiz İTÜ Çekirdek, dünyanın en iyi birkaç kuluçka merkezinden biri olmak için her gün gelişirken, girişimcilik yarışmamız Big Bang yakında Türkiye sınırlarını aşıp en önemli girişimcilik platformlarından birisi haline gelecek.”

Yarışmada derece giren ekipler

İTÜ Çekirdek Big Bang yatırım havuzu haricinde Next Horizons, Buy Buddy, Smart Mimic, Teleporter ve WalkOVR ekiplerine kapalı ofis imkanı sunuldu. Finale kalan diğer tüm girişimlere de açık ofisten yararlanma, yarı finale kalan tüm ekiplere de İTÜ ARI Teknokent’in yeni açılacak girişimcilik merkezi Magnet’te 1 ay ücretsiz kullanım hakkı tanındı. Teleporter ekibi ayrıca İTÜ ARI Teknokent’in girişimcileri Amerika’ya taşıyan programı ITU GATE’e davet edilerek 50 bin dolarlık programdan yararlanma imkanı buldu.

Microsoft özel ödülü olarak toplam 240 bin dolar değerindeki bulut bilişim ödülü Nowhere Studios ve Getys arasında paylaştırıldı. IBM’in girişimlere sunduğu toplam 240 bin dolarlık bulut bilişim ödülü ise Buy Buddy ve Leadtime’a eşit olarak dağıtıldı. Böylelikle 1 milyon 520 bin TL değerinde bulut bilişim ödülü dört ekibe paylaştırıldı.

Toplamda 175 bin TL kazanan Mikrop ve Next Horizons ekibi Big Bang birincisi olurken, Teleporter ekibi 170 bin TL, 3Z ise 150 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. Big Bang’de dereceye giren diğer ekipler ise 150 bin TL ile Smart Mimic ve WalkOVR 150 bin TL olarak sıralandı.

 

DÜNYA  13.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here