112 askeri delegasyon geldi, fuarda satış yapıldı

0

MÜSİAD Expo’da yer alan High Tech Port by MÜSİAD’da çok sayıda iş görüşmesi yapıldı, bazı satış anlaşmaları imzalandı. Fuarda yerli savunma sanayiinin en yeni ürünleri yer aldı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) bu yıl 16’ncısını düzenlediği MÜSİAD Expo’da yer alan High Tech Port by MÜSİAD’a 34 ülkeden 112 askeri delegasyon katıldı. İş bağlantıları ve B2G (Business to Government) görüşmeleri yapılan fuarda ilk meyveler toplandı. İlk 2 günlük süreçte bir firma 3 tane aracın satış sözleşmesini imzaladı. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen High Tech Port by MÜSİAD’ın organizatörü Medyacity’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, fuara ilk 2 günde 12 bin kişinin katıldığını ifade etti. B2G odaklı 34 ülkeden 112 askeri delegasyonun geldiğini kaydeden Kurt, “Bütün firmalar görüşme halindeler. Bir firmamız 3 tane araç sattı. Normalde zordur savunma fuarlarında araç satmak. Fuarın geldiği bu noktadan gayet memnunuz. Fuarın verimliliğini ve gücünü artırarak bu işe devam edeceğiz. Burada doğru adamları getirip, doğru firmalarla buluşturuyoruz” dedi. Fuara katılan delegasyonların, genelde Türkiye’nin dost ve müttefiki olan ülkelerden olduğunu belirten Kurt, gelen heyetlerle kontaklar kurulmasını sağladıklarını ifade etti.

Altay tankı seri üretime hazırlanıyor

Otokar’ın ana yüklenicisi olduğu Altay Ana Muharebe Tankı fuarda sergilenen ürünler arasındaydı. Konsept tasarımını ve prototip üretimi tamamlanan ve testleri başarıyla sürdürülen Altay tankı, fuarı takiben 5 yılda 250 adet olmak üzere seri olarak üretilmeye başlanması bekleniyor. Seri üretim için tankın ana yüklenicisi Otokar teklif vermişti. Tankın üzerinde ana silah olarak 120 mm’lik 55 kalibre top yer alıyor.

HIZIR ilk kez görücüye çıktı

Katmerciler’in yeni zırhlı personel taşıyıcı aracı HIZIR da ilk kez High Tech Port’ta görücüye çıkanlardan. Şirket, Türkiye’de ilk zırhlama teknolojisi olan NEFER Zırh Sistemini de sektörün beğenisine sundu. HIZIR 4×4 NATO standartlarında, dokuz personel kapasiteli, yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcılara karşı koruma seviyesine sahip zırhlı taktik tekerlekli bir araç. Katmerciler ayrıca standında, ilk zırhlı personel taşıyıcı aracı KHAN ile bir adet TOMA sergiledi.

Kriminal çözümler sunuyor

CLIMS kriminal çözümleri paketi, CLIMS kriminal laboratuarlarında ISO 17025 akreditasyonuna uygun olarak vaka ile deliller arasındaki ilişkileri belirleyen, DNA analizi ile vakaların çözümünü kolaylaştıran, uyuşturucu maddelerin kaynağını belirleyebilen ve kanıt güvenliği için laboratuar iş akışını izleme özelliklerine sahip yazılım tasarlıyor.

CİRİT farklı platformlara entegre

Kalifiye olarak seri üretime geçen, alanında ilk güdümlü füze CİRİT, ROKETSAN tarafından taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedefl ere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir çözüm olarak tasarlanıyor. T-129 ATAK helikopterinin ana mühimmatlarından biri olan CİRİT, AT-802 Sınır Güvenlik Uçağı, AH- 1W Cobra Taarruz helikopterleri, insansız hava aracı, kara aracı, sabit kara platformu, hafif taarruz uçağı, deniz platformu vb. gibi farklı platformlara entegre edilebiliyor.

Ejder Yalçın ambulansa dönüşüyor

Nurol Makina, Ejder Yalçın 4×4 Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA), Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı Ejder TOMA 4×4, İç Güvenlik Aracı Ilgaz 4×4, Zırhlı Kamyon Ejder Kunter özel amaçlı platformlar ve KBRN (kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer) sistem çözümleri sunuyor. Ejder Yalçın 4×4 ilk kez sergilendi. Ejder Yalçın 4×4; taktik füze fırlatma aracından zırhlı ambulansa kadar kullanıcının değişik ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunabiliyor.

Aselsan İHA ve drone’a yoğunlaştı

Anti-Drone Sistemi İHTAR, İHA’ların önlenmesine yönelik geliştirilen İHASAVAR, Çok Rotorlu İHA, el yapımı patlayıcıların karıştırılmasına yönelik geliştirilmiş olan KANGAL, bomba imha robotu KAPLAN, lazer güdüm kiti ve boru hattı güvenliğinin sağlanmasına yönelik güvenlik yönetim merkezi, ASELSAN standında sergilenen ileri teknoloji ürünler arasında yer aldı.

Uçak içindeki rekabete milli rakip

THY, Türk Teknik ve Kibar Holding şirketlerinin ortak girişimi ile kurulan TSI Uçak Koltuk Üretimi San ve Tic. A.Ş. ürettiği koltuk arkası ekranlı kabin içi eğlence sistemi ile sivil havacılık alanında rekabet edebilir yazılım ve donanım, entegre milli bir ürün olması nedeniyle alanında bir ilk. Sistemle birlikte yolculara isteğe bağlı video ve müzik, baş üstü ekranlardan çoklu video, uçuş haritası yayını, uçuş haritası, bağlantılı uçuş bilgileri, oyunlar, elektronik anketler, alışveriş, elektronik yayınlar ve çevrimdışı internet hizmeti sunulacak.

Sırtta taşınabilir bomba robotu gelecek

Robotik sistemler ve havacılık başta olmak üzere yüksek teknolojili bazı alanlarda faaliyet gösteren Altınay, fuarda ‘Çok Amaçlı Servis Robotu’nu tanıttı. Ürün, savunma amaçlı uzaktan bomba imha için kullanılıyor. Merdiven çıkma, belli yükseklikleri aşma, araç altına girme gibi işlevleri bulunan robot, önünde bulunan kamera sayesinde kontrol edilebiliyor. Robota su tabancası da takılabiliyor ve tazyikli suyla müdahalede bulunulabiliyor. Altınay, yaklaşık 40 tane robotu Emniyet Teşkilatı’na vermişken, aracın sırtta taşınabilir boyutunu yapmak için de çalışmalara başlamış.

İstiklal uzay yolunda

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri tarafından oluşturulan Pars Roket Grubu’nun hazırladığı “İstiklal” roketi de High Tech Port’ta yer aldı. 2016 yılında Amerika’nın Utah eyaletinde gerçekleştirilen Uluslararası Roket Mühendisliği Yarışması’nda (IREC) MIT ve Yale gibi dünyaca ünlü üniversiteleri geride bırakarak 6’ncı olan grup, ilk 5 roketin Kanada üniversiteleri tarafından yapıldığı göz önüne alındığı zaman Türkiye’yi ülke sıralamasında 2’nci sıraya yerleştirdi. Pars Roket Grubu ayrıca 2014 yılında Türkiye’nin ilk hibrit roket motorunu tasarladı ve test etti.

Vestel, Karayel ile katıldı

Vestel Savunma Sanayi, Türkiye’de NATO’nun uçuşa elverişlilik standardı, STANAG 4671’e göre tasarımı ve üretimi yapılmış tek insansız hava aracı KARAYEL Taktik İHA’sı ile fuarda yer aldı. Ek olarak dünyada seri üretimi daha başlamamış olan Hidrojen ve Katı Yakıt Pili (KOYP) Teknolojisi alanında, savunma sanayi sektöründe Ar- Ge çalışmaları yaparak Zırhlı Araçlar için Katı Oksit Yakıt Pili prototipi geliştiren Vestel Savunma, bu ürününü de fuar sırasında ziyaretçileriyle buluşturdu.

    

DÜNYA  14.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here