Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz ve ileride sokaklarda dolaşacağı hayalini beslediğimiz uçan arabalar için geri sayım başladı. Otonom teknolojilere yaptığı yatırımlarla gündeme gelen, geleceğin yolculuk standartlarını bugünden belirmek için hız kesmeden çalışan şirketlerden biri olan Uber , 2026’da araçlarını kullanıma sunacak.
İlk olarak 2009 yılında San Francisco’dan ortaya çıkan Uber, kullanıcılarına özel sürücülerle özel araç hizmeti sunarak sektöre atıldı. Piyasaya sunduğu mobil uygulaması ile kullanıcılar, akıllı telefonlarından bulundukları noktaya göre özel taksiler çağırabiliyorlar ve sürücünün kim olduğu görüp, aracın gelişini de takip edebiliyorlardı. Amerikan uluslararası ulaşım şebekesi şirketi Uber, şimdilerde geliştirilmeye devam eden uçan taksi, daha doğrusu talebe göre havacılık servisleri alanına giriş yapmaya başlayarak gündemde yerini almış bulunuyor. Elektrikli araçlardan oluşan bu servisin (VTOL-Vertical Take-off and Landing- Dikey Kalkış ve İniş ) adı Uber Elevate.
Web sitesinde yayınladığı 99 sayfalık tanıtım belgesiyle, 10 yıl içerisinde hayata geçirmeyi planladığı “kişisel hava araçları” projesini paylaştı. Uber Elevate hayallerimizdeki uçan arabalardan ziyade küçük uçaklara benziyor. Bu araçlar saatte 240 kilometre hızla birden fazla yolcuyu 160 kilometre boyunca hiç durmadan taşıyacak ve 100-150 milde seyahat edecek şekilde tasarlanacak. Normal bir aracın yaklaşık 2 saat süren yolculuğunu uçan arabaların 15 dakikaya indirmesi planlanıyor.
Prototipleri üzerinde yoğun bir çalışma sürdürülen Uber Elevate, dikey bir şekilde havalanıp yine dikey bir şekilde iniş yapacak şekilde tasarlanıyor. Araçlarda bulanacak özelliklerden biri ise sabit kanatlar ve pervaneler. Bu özelliklerin yardımıyla uçacak olan araç çok hafif bir şekilde dizayn edilecek ve sessiz bir şekilde çalışacak. Şirket yolcuların kulaklık takmaları gerekmeyeceğini belirtti. Uber Elevate’in normal bir helikopterden 15 desibel daha sessiz olacağını söyleniyor. Otonom teknolojiler ile donatılacak olan Uber Elevate pilotsuz yolcu taşımayı hedefliyor ancak kullanıma başlanıldığı ilk yıllarda güvenlik amaçlı bir pilotun olacağı ve zamanla bu ihtiyacın ortadan kalkacağı tanıtım yazısında belirtiliyor.
Gücünü elektrikten alacak olan Uber Elevate’in hem doğa dostu hem de çok daha ulaşılabilir olması öncelik olarak belirlenmiş. Şirket kalabalık şehirler de ulaşım sürelerini kısaltmak için çalışıyor. Ayrıca Uber yeni yolların, köprülerin ve tünellerin inşa edilmesi gibi maliyetli projelere göre avantajlı olacaklarını otopark ve helikopter pistlerini “vertipods” ve “vertistops” olarak kullanılmak üzere yeniden düzenlenebileceğini işaret ediyor. Uber ayrıca uçakların bir gün bir araba kullanmaktan daha uygun olacağına inanıyor.
Google, Boeing gibi şirketlerin çalışmaları ile 2017‘nin uçan taksiler yılı olması bekleniyor. Uber bu yılı fırsata çevirmek istiyor ve prototiplerini hız kesmeden yetiştirmeye çalışıyor. Projenin 2026 yılında hayata geçmesi bekleniyor. Eğer Uber bu projeyi tamamlayıp kendini kanıtlarsa yüzyılın projesini hayata geçiren büyük bir şirket olacağa benziyor.
ELEKTRİKPORT 06.11.2016