Tesla Fabrikasının İçinde

0

Elon Musk’ın güneş çatıları, paylaşılabilir arabalar ve hatta belki bir Demir Adam kostümü için planları var.

Elon Musk’ın 17 Kasım’da duyuracağı gizemli Tesla “ürün açıklaması” ne olabilir? Elektrikli bir motosiklet mi? Kendi kendine yol alabilen arabalarda Lidar ve HD haritalar mı? Bir akı kapasitörü mü? Yoksa favorimiz olan gerçek bir uçan Demir Adam kostümü mü?

Umudumuz yukarıdakilerin hepsi olduğu yönünde.

Bunca şeyi biliyoruz çünkü geçenlerde Fremont, Kaliforniya’daki fabrikasına bir fotoğrafçı koyduk: İleri teknolojide robotlar, lazerler ve aşağıda göreceğiniz diğer harika şeyleri kullanarak üretimi eşi görülmemiş bir seviyeye çıkaracak Musk. Tesla geçenlerde Fremont’un planlama komisyonundan 500.000 metrekarelik tesisi yaklaşık iki katı büyüklüğüne çıkarabilmek için izin istedi. Böylece Musk 2020 yılının sonunda söz verdiği gibi 1 milyon araba üretebilir ve geçen yıl başladığı 50,580’in büyük sıçramasını devam ettirebilir.

Musk her ne planlıyorsa, büyük fikirlere karşı çekingen olmuyor. Tesla’nın geleceği için Master Planı “Part Deux” Temmuz’da online yayımladığı on yıl sonraki ilk master planı, güneş çatıları olan arabalar ve sahiplerine garajda tutulmadığı sürece para basabilen arabalar üretmek. (Evet sana söylüyor Uber.) Musk’ın ileri görüşlü vizyonu PopSci’nin geçen yıl lenslerini eğittiği Fremont’da bir ileri teknoloji gerçeği.

 image007

Robot bir araba yerdeki manyetik çizgileri takip ederek Model S’i üretim çizgisine doğru hareket ettirmeye çalışıyor. Böyle elektrikli, kendi kendine şarj olabilen robotlar; arabaları her durakta, fabrikanın verimliliğinin ana noktası olarak hem yüklüyor hem de yükü boşaltıyor. Burada Model S -gövde panelleri alüminyum ve çelik iskeletlere tutturulmuş- genel birleştirme işleminin sonuna yaklaşıyor.

 image008

Bir Model S tamponu hayatına 9,1 tonluk alüminyum bobini olarak başlıyor. Bir lazer-keser robot parçayı arzu edilen şekle göre 1000 tonluk bir kuvvetle üç boyutlu bir tampona damgalayarak pres edilmeden önce kesiyor. Sonrasında mühendislerin hatalarını gözlemlediği bir ölçme tahtasına takılıyor.

 

Her bir tampon levhayı kesmek 0,08 saniye alıyor.

image009

Alman yapımı Kuka birleştirici robotlar Model S’in alüminyum ve çelik kemiklerini iskelete birleştiriyor ya da Tesla’nın deyişiyle “tek-vücutlaştırıyor”. Güçlü ve kıymetli olan bu robotlar gövdede matkap, kaynak ve perçinleme aşamalarını iyi görebilmek için yüksek kaliteli 3B kameraları kullanıyor. Fabrikada X-Men karakterlerinden esinlenilmiş Wolverine, Xavier, Storm gibi isimlere sahip 200 adet robot çalışıyor.

 

Tesla fabrikasına 92 adet futbol sahası sığabilir.

image010

Damgalama merkezinde, ham alüminyum başlık, tampon ve panel haline geliyor. (Hafif parçalar, Model S 90D’nin 473 kilometre genişliğindeki endüstri liderliğinin anahtar noktası.) Tesla, tahmini çıkış fiyatı 35.000 dolar olacak Model 3 otomobilinin üretimine hazırlık amacıyla fabrikasını büyütmek için geçen yılda 1,6 milyar dolar harcadı. Şimdiden neredeyse 400.000 adet ön sipariş aldı.

 

Dünyanın her yerinde yollarda toplam 140.000 Tesla aracı geziyor.

image011 

İnsanlar -robotlar değil- koltukları, kapı kollarını ve gösterge panellerini Model X’e monte ederek son bitirme dokunuşlarını yapıyorlar. Musk’ın söylediğine göre, Tesla geçen yıla göre %60-80 daha fazla araba teslim etmeyi amaçlıyor. Eğer şirket istediği üretim amacına ulaşırsa, Tesla 190.000’inci aracını bu yılın sonunda çıkaracak. 2018 yılı için, Musk satış hedefini yarım milyon dolara çıkaracak ve bunu 2020 yılının sonunda ikiye katlamayı umuyor.

 

POPULAR SCIENCE TÜRKİYE 31.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here