İTÜ temiz enerjinin peşinde

0

İstanbul Teknik Üniversitesi ile Su Vakfı tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Temiz Enerji Sempozyumu sona erdi. Sempozyumla ilgili değerlendirmelerde bulunan İTÜRektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Bu yüzyılda enerjiyi kontrol edenler dünyaya hükmediyor. Bu rekabet sürecinde, ülkemizin sağlam bir yer edinebilmesi için İTÜ olarak, ürettiğimiz know-how ile Türkiye’nin önünü açıyoruz” dedi.

 

İstanbul Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, enerji konusunda Türkiye’de tek tematik teknoparkın İTÜ’de olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de tek olan teknoparkımızda, nükleer teknolojilerden, güneş enerjisine kadar 22 firma faaliyet gösteriyor. İTÜ’deki Enerji Enstitümüz ile bu firmalar tamamen AR-GE yapıyor. İTÜ bünyesinde ciddi anlamda bir ‘know-how’ oluştu” dedi. İlk tematik teknoparkı kurarak önemli bir adım attıklarını belirten Prof. Dr. Karaca, şunları söyledi:

 

“Bu yatırımın karşılığını fazlasıyla alacağımıza inanıyorum. İTÜ olarak Türkiye’de bilim üretimiyle önde gelen bir üniversiteyiz. Bu başarımızı sürdürmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bulunduğumuz Ortadoğu coğrafyasının şekillenmesinde su ve enerji kritik öneme sahip. Dünyada problemli olan bölgelere baktığınızda, sorunların temelinde enerji olduğunu görüyoruz. Enerji kaynaklarını ve teknolojisini kontrol edenler dünyaya hükmediyor. Özellikle fosil yakıtlar bugün ülkelerin kaderlerini belirliyor. Türkiye gibi fosil yakıtlar bakımından zengin olmayan ülkeler yenilenebilir enerji ve teknolojileri sayesinde diğer ülkelerle rekabet edebilme imkânına sahip olabilir.”

 

Sempozyumda enerji konulu 119 bildiri sunuldu

İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyum süresince 119 bildiri katılımcılarla paylaşıldı. Sempozyumun ana başlıkları arasında Enerji ve Çevre, Rüzgar Enerjisi, Bioyakıtlar, Güneş Enerjisi, Jeotermal Enerji, İklim Değişikliği ve Enerji, Hidroelektrik, Güneş Enerjisi ve Enerji Verimliliği, Enerji Politikaları ve Ekonomisi gibi başlıklar yer aldı.

HÜRRİYET 29.11.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here