ASELSAN ve FNSS işbirliğiyle zırhlı ve mekanize birliklerin hava savunma ihtiyaçları için geliştirilen ilk KORKUT Kundağı Motorlu Hava Savunma Sistemi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
Tasarım ve Geliştirme Dönemi’nde üretilen ve testleri tamamlanan iki KORKUT Silah Sistemi Aracı (SSA) ile bir Komuta Kontrol Aracı (KKA) Kara Kuvvetleri’ne teslim edildi.
40 KORKUT Silah Sistemi Aracı ile 13 Komuta Kontrol Aracı üretimini kapsayan projede seri üretim teslimatlarına 2018 yılında başlanması son teslimatın ise 2022’de yapılması planlanıyor.
KORKUT Sistemi, hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hareket halinde yüksek isabet oranı, gece/gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında hava-yer mühimmatları, seyir füzeleri, helikopter ve İnsansız Hava Araçlarına karşı hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirildi. KORKUT, üç Silah Sistemi Aracı (SSA) ve bir Komuta Kontrol Aracı’ndan (KKA) oluşan takımlar halinde görev yapacak.
FNSS’TEN KORKUT’A ÖZEL ARAÇ
Kara Kuvvetleri envanterindeki emektar M-42A1/A2 Duster Walker sistemlerinin yerini alacak olan KORKUT Hava Savunma Sistemi, FNSS ürünü ZMA-30 paletli Zırhlı Muharebe Aracı üzerine entegre edildi. 30 ton sınıfı zırhlı muharebe aracı amfibik olup, TSK bünyesinde görev yapan AKINCI ZMA’ya göre çok daha büyük süspansiyon kapasitesi ve arttırılmış güç gurubu performansına sahip. Ayrıca, ZMA-30 KORKUT Platformunun şasesi özel bir zırh korumasına sahip ve mayınlara karşı dayanıklı. Bunun yanı sıra platform nehir ve göletlerden geçiş yapabilmesi amacıyla iki adet su jeti ile donatıldı. Dünyada ilk defa uygulanan bu sistem sayesinde KORKUT rakip platformlara karşı büyük bir üstünlük sağlıyor.
ETKİN ATEŞ GÜCÜ
KORKUT’un ateş gücü MKE üretimi 2×35 mm Oerlikon KDC-02 top sisteminden oluşuyor. Hareket halinde de atış yapabilen KORKUT 200’ü otomatik mühimmat besleme sistemi ile donatılan kule içerisinde, 200’ü de araç içinde olmak üzere 400 mermi taşıyabiliyor. Sistem iki ayrı mermi besleme sistemi kullanılarak, namlulardan biri arızalansa dahi diğer namlu ile atışa devam edebiliyor. 4 km menzili olan sistem dakika da bin 100 mermi atabiliyor.
Öte yandan, KORKUT projesi kapsamında ASELSAN, Tübitak-SAGE ve MKE işbirliğiyle 35 mm parçacıklı mühimmat üretimi gerçekleştirildi. Her bir mühimmatın içerisinde programlanabilir 160 parçacık yer alıyor.
DOST/DÜŞMAN TANIMA SİSTEMİ İLE DONATILDI
KORKUT, otomatik hedef takibi yapabilen ASELSAN ürünü üç Boyutlu Ku-Bant Atış Kontrol Radarı ve IFF (Dost/Düşman tanıma) anteni ile Üç Korkut aracını kontrol edebilen ve yine ZMA-30 şasisi üzerine yerleştirilen Komuta Kontrol Aracı ise aktif faz dizinli antene sahip üç boyutlu X-Bant Mobil Arama Radarı ile donatıldı. Ku-Bant Atış Kontrol Radarı azami 30km menzile sahipken, dakikada 30 devir dönüş yapan Mobil Arama Radarı’nın hedef tespit menzili ise 70km+.
KORKUT’A DENİZCİ İLGİSİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hava savunma ihtiyacı kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilecek prototip KORKUT-D ile Şubat 2017 tarihinde yetenek gösterimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.
KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi
Bu projede TSK’nın hava savunma yetenekleri, tehditlerdeki gelişmelere karşı etkin savunma yapabilmek amacıyla parçacıklı mühimmatları da kullanabilen yeni, namlulu hava savunma sistemleri ile güçlendirilecektir. SSA’da hedefin hassas şekilde ateş altına alınmasını sağlayacak Atış Kontrol Radarı ile KKA’da hedeflerin tespitini gerçekleştirecek olan üç boyutlu mobil arama radarı taktik ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilmektedir. Anfibik özellikli bu sistem TSK’nın hava savunma alanındaki gücünü büyük oranda arttıracaktır.
KKA Genel Özellikleri
· Zırhlı mekanize birlikler ile müşterek görev icrası
· 3-Boyutlu arama radarı ile hedef tespit ve takibi
· Yerel hava resmi oluşturma
· Üst komuta kontrol unsuru ile hava resmi paylaşımı
· Üst komuta kontrol unsurundan angajman emirlerinin alınması
· Gelişmiş tehdit değerlendirme ve silah tahsis algoritması
· Hava savunma silahlarının üst komuta kontrolü
· Dost/Bilinmeyen Ayrımı için IFF
SSA Genel Özellikleri
· Zırhlı mekanize birlikler ile müşterek görev icrası
· Stabilize silah kulesi ile hareket halinde atış yapabilme
· Otomatik mühimmat besleme ve seçme
· Üst komuta kontrol unsuru ile koordineli kullanım
· Atış kontrol radarı ile otomatik hedef takibi
· Elektro optik algılayıcılar ile hedef tespit ve takibi
· Gelişmiş atış kontrol algoritmaları ile etkin hava savunma
SAVUNMA VE TEKNOLOJİ 31.10.2016