CERN’de gerçekleştirilecek çarpışmada en önemli parça olan plakaları hareket ettirecek hidrolik sistem için açılan ihaleye davet edilen İzmirli Met İleri Teknoloji, düşük maliyetiyle avantajlı konumda bulunuyor
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), İsviçre’de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyleri için açılan ihaleye, İzmirli 3 genç girişimci Murat Merdin, Oğuz Merdin ve Doğukan Bayır’ın kurduğu Met İleri Teknoloji şirketini davet etti. İzmir Yüksek Teknoloji Esntitüsü Teknopark’ta faaliyet gösteren Met İleri Teknoloji Sistemleri, TÜBİTAK’tan onaylı bir çok projenin yürütücülüğünü yaparken, teknoloji firmalarına da proje ve tamamen kendi mühendislik tasarımları olan ürünler satıyor.
CERN, İsviçre-Fransa sınırında tarım arazilerinin altında kilometrelerce uzanan tünellere yerleştirilmiş dev tünemakinalarla, proton denilen atom çekirdeklerini birbiriyle çok yüksek hızlarda çarpıştırarak evrenin oluşumundaki gizleri aydınlatmaya çalışıyor. Yerin 150 metre altında 27 kilometrelik tünelin içine kurulan “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” (Large Hadron Collider-LHC) evrenin oluşumu sırasında, birkaç saniye içinde kaybolan “kayıp madde”yi bulmak için çalıştırılıyor. Avrupalı bilim insanları dünyanın bu en büyük parçacık hızlandırıcısı sayesinde, evrenin oluşumuna yol açan Büyük Patlama’yı (Big Bang) laboratuvar ortamında deneyliyor. Amaç, Büyük Patlama’dan sonra ortaya çıkan bu canlı zerreciklerin, bir enerji alanı ile bütünleşerek madde evreninin oluşumuna neden olup olmadığını araştırmak.
CERN’de gerçekleştirilecek çarpışmada en önemli parça olan plakaları hareket ettirecek hidrolik sistem için açılan ihaleye davet edildiklerini ve CERN’in ihalesine verdikleri teklifin son derece rekabetçi olduğu için sonuçtan umutlu olduklarını kaydeden Met İleri Teknoloji Sistemleri Genel Müdür Murat Merdin, “CERN’de çarpıştırılacak plakaların aynı anda aynı hızda hareket ettirilmesi gerekiyor. Patlamadaki, en önemli parçanın hareketini sağlayacaksınız. Bu çok önemli. Çünkü, üzerinde cam levhalar ve kırılganlığı yüksek diğer parçalar var. Uygun bir fiyat verdiğimizi düşünüyorum. Özellikle Avrupa’daki bir firmanın 2 euroya aldığı parçayı biz 1 euroya mal ediyoruz. Maliyetlerimiz düşük bu nedenle avantajlı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
Yüzde 100 yerli üretim hedefi var
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN), NASA’dan sonra dünyanın en önemli bilim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Merdin, “Burada bir Türk firması olarak bulunmak son derece önemli. Umarım ihaleyi kazanırız ve Türkiye’nin de teknoloji üretiminde önemli bir yerde olduğunu Avrupa’ya ve dünyaya gösteririz” dedi. Türkiye’nin kurtuluşunun teknoloji yatırımlarında ve üretiminde olduğunu da dile getiren Merdin, şunları söyledi:
“Bugün Yunanistan örneği karşımızda, üretmediğiniz zaman sonunuz belli. Türkiye’de özellikle Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ve TÜBİTAK’ın destekleri bizleri önemli ölçüde bir yerlere getirdi. Ancak, bizler partner firmalarımızla varolabiliyoruz. Kendi fabrikamızı kurmak ve yüzde 100 yerli üretim yapabilmek için daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Biz tüm sorumluluğu üzerimize almaya hazırız.”
DÜNYA 20.10.2016