TUSAŞ test pilotlarından bir ilk

0

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ’nin (TUSAŞ) 2 test pilotu, Deneysel Test Pilotları Topluluğu’nun (Society of Experimental Test Pilots-SETP) asli üyeliğine seçilen ilk Türk pilotları oldu.

 

TUSAŞ’tan yapılan açıklamaya göre, test pilotları Murat Özpala ve Murat Keleş, kurucu üyeleri arasında Neil Armstrong, Charles Lindbergh, Chuck Yeager gibi öncü test pilotlarının yer aldığı uluslararası bir platform olan Deneysel Test Pilotları Topluluğu’nun 60’ıncı kuruluş yıldönümünde düzenlenen sempozyumda, Türkiye’nin topluluk üyeliğine kabul edilen ilk Türk pilotları oldu.

Deneysel Test Pilotları Topluluğu

1956 yılında Lancaster/Kalifornia’da kurulan Deneysel Test Pilotları Topluluğu’nun dünya çapında yüksek kriterlerle seçilmiş 2 bin 500 civarında astronot ve test pilotu üyesi bulunuyor.

Doğası gereği yüksek risk taşıyan test uçuşlarının can ve mal kaybı yaşanmadan emniyetli şekilde icra edilebilmesi felsefesini rehber edinen topluluk, uçuş testlerinde yaşanmış acı tecrübelerden öğrenilen derslerin uluslararası bir ortamda paylaşılmasına olanak tanıyor.

Bu kapsamda her yıl 8’i ABD, 1’i de Avrupa’da olmak üzere toplam 9 uluslararası katılımlı konferans düzenleniyor.

Konferanslar kapsamında gerçekleştirilen teknik incelemeler ve sunumlar yoluyla savunma sanayi firmaları, tüm dünyadaki savunma/havacılık projeleri hakkında detay teknik bilgi sahibi olma, yaşanılan tecrübelerden ders çıkarma, karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik alternatif yöntemleri benzeşim yoluyla öğrenme fırsatını yakalıyor.

YENİŞAFAK 20.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here