Türk bilim insanları tarafında giyilebilir güneş paneli üretildi. Ay ışığında bile enerji üretebilen panelin, askeri alanda kullanılması hedefleniyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi hücum yeleklerine monte edilebilen dayanıklı güneş panelleri tasarladı. Esnek yapıya sahip paneller, askeri alanda kullanıma kolaylık sağlıyor.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ürünün özeliklerinin çok nemli olduğunu; “Panel esnek ve elastik bir yapıya sahip olduğu için kullanım alanları çok geniş. İnşallah üretime geçildiğinde kullanım alanının genişliği de dikkate alındığında çok ciddi bir istihdama da yol açmış olacak” sözleriyle açıkladı.
Ayrıca projeyi üreten Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz ise ürettiği paneller insanlara nasıl kolaylık sağlayacağını şu sözlerle dile getirdi;
“Ürün nano güneş paneli yeni bir üründür. Bu panel, dünyada bu boyutta yapılan ilk güneş panelidir. Çok esnek bir paneldir. Bu panel 0.5 volt üretiyor. Bir insanın ihtiyacı olan tüm enerjiyi üretebiliyorsunuz. 20 yıllık ömrü var. Telefonunuz şarj edebilir, fener kullanabilir veya acil yardımlar için kullanabilirsiniz. Panel esnek ve kırılmazdır. Sıfırın altında 60 dereceye kadar donmaz. En önemlisi de giyilebilir bir teknolojiye sahiptir. Biz güneş paneli konusunda Çin’e bağımlıyız. Ancak bu bağımlığımız artık bizim üretimimizle Van’da olacak”
Sonrasında askeri alana dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz bu teknolojinin mehmetcik için çok faydalı olacağını belirtirken sözlerine şu şekilde devam etti;
“Hücum yeleklerine monte edilebilen ve maliyeti düşük olan paneller sayesinde arazideki askerler birçok cihazlarının enerjisini bundan sağlayabilecek. Ayrıca en önemli özelliği güneş açısından bağımsızdır. Güneş görmediği takdirde yine enerji üretebiliyor. Bunu normal güneş santrallerinde kullanacak hale getireceğiz“
Ayrıca üretilen bu güneş panelleri güneş enerjisi ile çalışmasının yanı sıra ay ışığında da enerji üretebiliyor. Evlerin camında ve çatılarında kullanmayı hedefledikleri bu teknoloji dönüştürülebilir enerji kapsamında büyük bir adım olacak. Bu konuya da dikkat çeken yavuz şunları ifade etti;
“Çatı kullanımları dışında pencerelerde bunu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Panelin şarj edilebilir ömrü 20 yıldır. Güneş olduğu sürece de enerji üretebiliyor. Ay ışında da bunu denedik. Çok düşük bir pile ihtiyacımız var şarj edebilmemiz için. Gün ışığında 1 saatte şarj edebiliyorsak, ay ışında 8 saatte şarj edilebiliyor. Bunun için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. İnşallah bunu da başaracağız. Almanya ve Çin’de güneş enerjisi panelleri üretiliyor. Bu iki ülkede silikon olarak üretiliyor. İnşallah yerli ham maddemiz ile ürettiğimiz paneli, yerli uydumuzda, yerli panellerimizde kullanacağız.”
YENİŞAFAK 13.10.2016