Türk gençleri dünyaya umut veriyor

0

YGA’lı gençler Harvard Üniversitesi’nde bilim insanlarına seminer verdi, dünya birinciliklerine layık görülen sosyal inovasyonların başarı reçetelerini paylaştı. “Sizi her gördüğümde dünyayla ilgili daha umutlu hissediyorum” – Prof. Scott Snook, HarvardYGA Harvard’dan sonra; Duke ve Berkeley üniversiteleri ile de global partner oldu. Ocak ayından itibaren YGA’nın birlikte başarmayı başarma reçetesi UC Berkeley’de müfredat olarak işlenecek. Bu dersi alan öğrenciler yaz döneminde Türkiye’ye gelip YGA’da çalışarak, bu reçeteleri sahada uygulayacaklar.

 

Türk gençliğine dair umut verici haberler aldık sizden. YGA’yı kısaca anlatabilir misiniz?

Asude: YGA 2000 yılında Türkiye’de kurulan uluslararası sivil toplum kuruluşu. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmayı hayal ediyor. Her yıl YGA’da gönüllü olmak ve diğer YGA’lılarla birlikte dünyada ilklere imza atılan sosyal inovasyon projelerinde çalışmak için 50 bin üniversite öğrencisi başvuruyor. Seçilen 3 bin kişi YGA Zirvesi’ne katılıyor. Ben de 2009 yılında YGA’ya bu süreçle dahil olmuştum. Bu yıl da başvurular 29 Ekim’e kadar açık.

 

Zirveden sonra süreç nasıl ilerliyor?

Asude: Zirveden sonra da 5 aşamalı mülakatlarla seçilen Egosu Küçük Kalbi Büyük 50 öğrenci YGA’ya dahil oluyor. Program boyunca üst düzey yönetici, akademisyen ve bilim insanlarından oluşan, aralarında Prof. Aziz Sancar, Ahmet Bozer, Prof. Doğan Cüceloğlu gibi isimlerin yer aldığı YGA Hayal Ortaklarından 1000 saatin üzerindeeğitim alıyorlar. Ve daha iyi bir dünya için görme engelliler, yetimler, yenilenebilir enerji konularında birlikte hayal kuruyorlar, birlikte proje üretiyorlar. Bu projeleri birlikte hayata geçiriyorlar. Her yıl YGA Programını üstün başarı ile tamamlayanlar, Amerika Liderlik Kampı’na katılıyor.

image002

Amerika Liderlik Kampı’nda neler oluyor?

Asude: Bu yıl 25 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında Boston, New York, North Carolina, Los Angeles, San Diego ve San Francisco’da gerçekleştirdik. Dünyanın en prestijli üniversiteleriyle görüşüp işbirlikleri geliştiriyoruz. 2012 yılında Harvard YGA’nın stratejik ortağı oldu. MBA öğrencileri Türkiye’ye gelip YGA’nın projelerinde çalıştılar.

 

Bu yıl da Duke ve Berkeley global ortağımız oldu. YGA’nın bensiz liderlik, vicdani zeka gibi özgün kavramları Berkeley’de MBA öğrencilerinin derslerinde müfredat olarak işlenecek. Bu dersi alan öğrenciler önümüzdeki yaz Türkiye’ye gelecek ve YGA’nın sosyal inovasyonlarında çalışacaklar.

“Türkiye’nin ve dünyanın geleceğini sizin yaptıklarınız şekillendirecek” Prof. Paulo Greeno, Duke

“Harvard’dan bile daha seçici bir süreç ile YGA’ya kabul ediliyorlar. YGA’lıların yetenek ve tutkuları çok etkileyici!” Emily Rasmussen – Harvard MBA

 

YGA hangi alanlarda proje üretiyor?

Cihan: YGA’lılar şuan 3 alan üzerine çalışıyor: görme engelliler, yetimler ve çocuklara bilimi sevdirmek. 10 yıldır görme engellilerle çalışıyoruz. 10 yıl boyunca her hafta sonu YGA gönüllüleri Türkiye’nin en parlak görme engelli ilköğretim öğrencileri ile seanslar yaptı. Bu çabanın sonucunda YGA’lıların görme engelliler için geliştirdiği sosyal inovasyon olan Hayal Ortağım uygulaması son 2 yılda dünya çapında ödüller kazandı. MIT Üniversitesinde ‘Yılın İnovasyonu’ ödülüne, GSM sektörünün oskarı olarak gösterilen GSMA’de iki kez dünya birinciliğine layık görüldü; United Nations genel merkezinde yapılan zirvede dünyanın en iyi örnekleri arasında gösterildi. YGA’lıların hayata geçirdiği bu proje ile bugün 200 bin engelliye dokunuyor ve onların yaşamını teknolojiyle birleştirerek kolaylaştırıyor. Her yıl da projeye dünyada ilk olan inovasyonlar ekliyorlar.

 image003

Amerika’da bilim alanında Nobel alan ilk Türk Aziz Sancar ile de görüştünüz. Bize neler aktarabilirsiniz?

Cihan: YGA Amerika Liderlik Kampı’nda ilk defa 2003’de Duke Üniversitesi’nde Aziz Hoca ile bir araya geldik ve her yıl kendisini ziyaret ettik. Gençlerin doğru rol modellere özenmeleri çok kıymetli. Aziz Sancar bizim için Egosu Küçük Kalbi Büyük çok önemli bir rol model. Bu ziyaretimizde Aziz Abi’nin bizi en çok etkileyen cümlesi ‘Her Türk genci kendi Yunus Emre destanını yazmalı’ oldu. Bizler de Aziz Sancar’ın hayalinin ortağı olarak, YGA’da gençlerin özüne doğru bir yolculuk yapması, bu yolculukta birlikte özgün fikirler keşfetmeleri, bu fikirlerini özgüvenle hayata geçirmeleri için çalışıyoruz.

Aziz Abi görüşmemizin sonunda “13 yılda Türk gençlerinin YGA’ya gösterdiği ilgi ve bu kadar kısa sürede dünya çapında yapılan bu anlamlı projeler beni ülkemle ilgili umutlandırıyor” diye paylaştı. Önümüzdeki yıl hayata geçecek YGA’nın yeni projesi YGA Bilim Müzesi’ne ismini vermekten mutluluk duyacağını söyledi.

 YGA programı Harvard, Duke, Berkeley’de işleniyor. Peki YGA’nın sosyal inovasyon projeleri yurtdışına açılacak mı?

Cihan: Bu yıl Amerika’da New York Belediyesi ve Valiliği ile görüştük. New York dünyanın en erişilebilir kenti olmak istiyor. YGA’lı mühendislerin Türkiye’de görme engellilerin erişilebilirliği için geliştirdiği teknolojileri görünce çok etkilendiler. Şu an Türkiye’de 12 AVM’de görme engelliler Hayal Ortağım ile kapalı alan navigasyonu alabiliyorlar. New York Belediyesi bu teknolojiyi metro duraklarında uygulamamızı istiyor. Şimdi bir istasyona kurulum yapacağız, önümüzdeki yıl da tüm New York metrosunda uygulamayı planlıyoruz. Türkiye’de temelleri atılan bir sosyal inovasyonun dünyaya açılacak olması bizi çok heyecanlandırıyor.

 

Çok teşekkür ederiz. Son olarak YGA’ya nasıl katılabiliyoruz?

Asude: Üniversite ve lise öğrencileri YGA’ya www.yga.org.tr adresinden 29 Ekim’e kadar başvurabilir. Her yıl süreç YGA Zirvesi ile başlıyor. Başvurular YGA Hayal Ortakları tarafından değerlendirilecek ve aralarından seçilen 3 bin kişi 19 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek YGA Zirvesi’ne katılma hakkı kazanacak. Zirve’den sonra gerçekleştirilecek mülakatlar ile YGA Programı’na dahil olabilecekler.

Daha iyi bir dünya hayalini paylaşan hayal ortaklarını bulmak isteyen; onlarla birlikte büyük hayaller kurmak, bu hayalleri birlikte hayata geçirmek isteyen herkesi YGA Zirvesi’ne davet ediyoruz.

 

HÜRRİYET  17.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here