Artık Türkiye’de fenomenleri devler ile buluşturuyor

0

Dünya teknolojisinin kalbi olan Silikon Vadisi’ndeki ilk Türk şirketinden birisini kuran genç girişimci Kemal Apaydın, yeni projesi ViralKing ile Türkiye’de sosyal medyanın nabzını tutuyor

 

Sosyal medya hayatımıza daha fazla girdikçe karşımıza yeni fırsatlar çıkıyor. Yıllar önce ilk kez Facebook ile anıştığımızda, adını soyadını hatırladığımız okul arkadaşlarımızı veya eski bir dostumuzu bulmak için kullandığımız sıradan bir uygulama olmanın ötesine geçti ve artık bir hayat tarzına dönüştü…

Adında da olduğu gibi “Sosyal” medya, sosyal yanımızı tamamlamasının yanı sıra giderek evrimleşen, daha mobil hale gelen internet uygulamaları ile para kazandıracak boyutlara kadar ulaştı. Bu yolculuk sırasında, Facebook’a Twitter, Instagram, Vine, Snapchat gibi yeni kardeşler de katıldı.

 

Oysa ki, sosyal medya ile para kazanma tekniklerini konu edinen kitapların raflarda yerini almasının üzerinden 10 yıl bile geçmişti. O kitaplarda bahsedilen bir konu, bugünlerde genç bir Türk girişimci tarafından ViralKing ismiyle Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının hizmetine sunuldu. En özetlenmiş haliyle sosyal medyada iddialı olan tüm kullanıcılara para kazanma imkanı tanıyan Viralking’in kurucu ortağı Kemal Apaydın, bu tarz bir uygulama fikrini kendi deyimiyle “Neredeyse herkesin bir reklamcı olduğu” ABD’de geliştirmiş.

 

BASKETBOL BURSU İLE ABD’YE GİTTİ

Adana’da esnaf bir ailenin çocuğu olarak dünya gelen ve gönül verdiği basketbol sayesinde aldığı burs ile orta öğrenimini ABD’de tamamlayan Kemal Apaydın, akademik kariyeri seçerek kendisini genç yaşta bir girişimci haline getirecek yola giriyor.

 

Lise eğitimi sırasında edindiği tecrübelerin ardından Türkiye dönen ve Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni kazanan Apaydın, burada kodlara olan ilgisi nedeniyle çağımızın en parlak alanlarından biri olan internet uygulamalarına yönelir. Aynı üniversitede Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Ömer Can Gökdere ile tanışması ile birlikte bu ilgi giderek ete kemiğe bürünür. Daha sonra ViralKing’de proje ortağı da olacak olan Gökdere ile ‘Chain’ isimli mobil uygulamayı geliştiren ikili, ODTÜ’nün düzenlediği ve 3000’e yakın projenin katıldığı “Yeni Fikirler Yeni İşler” yarışmasında da birincilik kazanır.

 

SİLİKON VADİSİ T-JUMP GİRİŞİMCİLİK ÜSSÜ’NDEKİ İLK 3 TÜRK ŞİRKETTEN BİRİ OLDU

Kendilerine yeniden ABD’nin ve daha da ötesinde dünyanın teknoloji üssü olan Silikon Vadisi’nin kapıları sonuna kadar açılır. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi, TEB ve INTEL’in desteğiyle San Francisco’da kurulan T-Jump Girişimcilik Üssü’ndeki ilk 3 Türk Şirketten biri olan Artı İnovasyon’un Kurucu Ortakları arasında yer alırlar.

 

Bu sırada Google’dan iş teklifi almasına karşın bu teklifi reddeden Kemal Apaydın ve arkadaşları, kendi geliştirdikleri yazılımlara odaklanırlar. Bu uygulamalar arasında dünyanın bir numaralı perakende devi olan Walmart’a da yazılmış ve hala kullanılan bir uygulama olduğunu da hatırlatalım.

image002 

 

SON PROJE; ViralKing

Gelelim Türkiye’de 2016 yılı Nisan ayından itibaren hayat geçirilen ViralKing projesine…

 

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, sosyal medya mecralarının yanı sıra Youtube gerek kurumsal işletmeler gerek bireysel kullanıcılar için artık ciddi bir gelir kapısı haline dönüştü. Birçok ünlü ismi artık Youtube kanalında video ve içerik yayınlarken görebiliyoruz. Ya da Twitter hesabından bir markanın tanıtımını yapan ünlü fenomenleri görmüşünüzdür. Artık sektör diyebileceğimiz bu sektör 2010 yılların başında sosyal medya ajansları tarafından yönetiliyordu. Zaten sosyal medya konusunda farkındalık oluşmadığı için ve dönen paralar da küçük olduğu için kontrol etmesi kolaydı. Ancak reklam dünyasının, özellikle dijital alanda çığır açmasıyla sosyal medya reklamcılığı konusunda bir takım düzenlemelerin ve düzenleyici şirketlerin devreye girmesi gerekiyordu. Google’a duyulan ihtiyaç gibi düşünebilirsiniz.

 

İnternet dünyası ilk yıllarından itibaren derinleştikçe, her saniye eklenen içerik sayısı milyarları geçtikçe, bu gittikçe devleşen mekanizmayı kontrol eden bir yapının oluşması kaçınılmazdı. Biz o yapıya bugün Google diyoruz. Aslında bir arama motoru olan Google’ın yönettiği internet dünyasındaki gücünü kimse tartışamaz herhalde.

 

İşte sosyal medya reklamcılığının Google’ı olmaya aday ViralKing’in kurucu ortağı ve CEO’su olan Kemal Apaydın, sosyal medya fenomenleri ile bu dünyada reklam vermek isteyen kurumsal şirketler arasında bir köprü görevi görmek istediklerini ifade ediyor. Başka bir ifadeyle; hem markanın çalışabileceği reklam modeli veya fenomeni çeşitlendirmesini sağlarken, hem de sosyal medyada sahip oldukları güçten gelir elde etmek isteyen gerçek profesyonel fenomenlerin bir araya gelebileceği dijital bir platformdan bahsediyoruz.

 

Peki… Kimdir bu fenomenler?

İngilizcesi “influencer” olan kelimenin Türkçe karşılığı diyebiliriz. Zaten ‘influence’ kelimesinin anlamı da etkileyen kişi, söz geçiren kişi anlamına geliyor. Sosyal medya dilinde ise paylaşımları ile takipçilerine verdiği tavsiyeler, bilgiler, fikirler ve komutları ile yönlendirme gücüne sahip kişiler.

İşte bu fenomenlerin, ürünlerini hizmetlerini etkinliklerini tanıtacağı markalara, bu markaların da ürünlerini hizmetlerini kitlelere ulaştırmak adına destek alacağı fenomenlere ihtiyacı var. İşte ViralKing bu noktada birbirini arayan iki kitleyi en doğru ve etkin bir şekilde bir araya getirmeyi amaçlıyor.

 

YURTDIŞINDA PAZAR ARAŞTIRMASINA BAŞLADI

ViralKing, 6 ay gibi kısa sürede bankacılık, iletişim, tekstil, perakende ve otomotiv gibi büyük sektörlerde yüzlerce markaya hizmet vermeye başladı ve bünyesinde proje üreten 460 Fenomen 86 projeyle 65 milyon erişime ulaştı.

 

Genç girişimci Kemal Apaydın, bu sektördeki hayalini ise markasıyla tüm dünyaya açılmak olarak açıklıyor. Hayalini gerçekleştirirken de bu topraklarda yetişmiş olan yazılımcıların, bu topraklardan çıkmış olan fikirlerin, Facebook’un, WhatsApp’ın yaptığı gibi dünyanın her köşesinde adından söz ettirebileceğini herkese göstermek istiyor. ViralKing’in, yurtdışı projelerinin ilk adımını atmaya hazırlandığını ileten Apaydın, fikrin doğduğu topraklar olan ABD’ye ulaşmasının ise ABD’deki güçlü ve oturmuş pazar yapısı nedeniyle Avrupa’da güçlendikten sonra gerçekleşebileceğini belirtiyor.

 

 

HABERTÜRK  Hüseyin KOYUNCUOĞLU 15.10.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here