İTÜ Arı Teknokent içindeki Çekirdek girişimci havuzunu büyütüyor. Elektrikli otomobillerden bulut teknolojisine sanal gerçeklikten geleceğe video gönderen uygulamalara kadar küresel girişimciler çekirdekten yetişiyor
Türkiye’nin her yerinden dijital fikirlerle ve algoritmalarla gelen girişimciler İTÜ kampüsünde yatırımcılarla buluşuyor. . İTÜ Çekirdek BIG BANG 2016, 12 Kasım Cumartesi günü, saat 17.00’de İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Türkiye‘nin en köklü eğitim kurumları arasında yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsünde yer alan Arı Teknokent ülkenin dijital girişim merkezleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Mezunu olduğum okulda Arı Teknokent’in Çekirdek kuluçka merkezinde girişimci gençlerle bir araya geldik. Bulut teknolojisinden sanal gerçekliğe pek çok projenin yer aldığı İTÜ Çekirdek’e katılan girişimciler haftaiçi akşam üstü ve hafta sonu eğitimlere katılıyor. İş dünyasının 60 deneyimli yöneticisinden mentorluk desteği alıyorlar. İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan girişimcilerin vergi muafiyeti ve maliyet düşürmek için değil, büyük hayaller için gelmelerini söylerken şunları anlatıyor: “Daha ucuz değil, daha farklı bakış açısıyla teknolojiyi kullanarak yenilik peşinde olanlar için fırsat yaratıyoruz. Para vermek çözüm değil. Girişimcinin müşterilerine teknolojiyi kullanarak ulusal ve küresel çözümler üretmesini istiyoruz.”
SANAL GERÇEKLİK
İTÜ Arı Teknokent Çekirdek’e girmek uzun ve sancılı süreç. Girişimci gençler kolay seçilmiyor. Yani işin şansa veya sadece insan ilişkisine dayandığı bir tercihle ayakta kalmak olanaksız. Girişimcilerin önemli bölümü kariyer fırsatlarını elinin tersiyle itmiş. Çekirdek’teki inşaat şirketlerinin kullanacağı Pandora (http://www.arpandora. com/) gibi, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojisi projeleriyle PepsiCo, China State Construction Engineering Corporation, General Electric, Rönesans Gayrimenkul, Socar Türkiye gibi sektöründe lider firmalar ile işler yapanlar var. Pandora inşaat şirketlerinin haftalar süren maket hazırlama sürecini daha etkili sanal gerçeklik uygulamalarıyla çok daha kısa sürede çözüyor. Ulusal medya ilgi göstermese bile Pandora tarafından yapılan uygulamalar küresel girişim medyalarında haber olmuş durumda. Yine sanal gerçeklik alanında dünyadaki rakipleriyle aynı anda etkinlikleri geleceğin medyasına taşıyan Teleporter gibi girişimler var. Yayıncı kuruluşlar, etkinlik düzenleyen şirketlere gelecekte müşteri deneyimlerinin nasıl olacağını bu gözleri parlayan girişimciler gösteriyor. Geleceğin etkinlikleri sanal gerçeklik rüyasını şimdiden gerçeğe dönüştüren Teleporter gibi girişimcilerden geçiyor.
İNŞAAT ŞİRKETİNE ÇÖZÜM
Çekirdek girişimciler Türk sanayicilerin ve işadamlarının girişimcilere güvenmediğini söylüyor. İnşaat Dükkânı çözümünü geliştiren Hüseyin Nalbantoğlu dev inşaat şirketlerinde çalıştıktan sonra eksikleri girişime dönüştürmüş. NEF, Polimeks ve Ulusal İnşaat gibi şirketlere bulut tabanlı satınalma, ihale, sözleşme yönetimi, hakediş ve doküman yönetimi modüllerini sunan harika bir çözüm. İnşaat Dükkanı ile evde tablet, yolda telefon, ofiste bilgisayar kullanarak 7×24 istediğiniz tüm tekliflerinize, teminatlarınıza, performans raporlarınıza, mukayese tablolarınıza, sözleşme ve belgelerinize ulaşabiliyorsunuz. 2017’de 191 milyar dolara ulaşması beklenen dijital reklam pazarına göz diken girişimciler de var. İnternet sitelerinin kimlik doğrulama güvenlik alanına Captcha Enjoy projesiyle dijital reklam satışı yapan Yasin Şimşek, değişen medya kavramına harika örnek. Yayıncılar kullanıcının gerçek mi robot mu olduğunu anlarken reklam satışı yapabilecek. Bu harika fikirleri ve girişimci enerjisisini değerlendirmek isteyen yatırımcılar için Çekirdek, büyük fırsat.
İŞ İNSANLARI KULUÇKA MERKEZLERİNE
Dijital Girişimci Ekonomisi sayfası çok ilgiyle karşılandı. Başbakan Binali Yıldırım’ın Dijital Dönüşüm çağrısı iş dünyasından büyük destek gördü. TÜSİAD ve MÜSİAD yöneticileri Başbakan’ın çağrısına destek verirken teknoloji üretimine dikkat çekti. Biz de tüm sanayicileri kendi etkinliklerinin yanında daha çok üniversitelerin kampüslerine, Arı Teknokent Çekirdek gibi girişimci kuluçka merkezlerine yöneticileriyle birlikte ziyarete davet ediyoruz. Ağaoğlu ve diğer inşaat dünyasının yatırımcılarını İTÜ Arı Teknokent’e daha sık uğramalarını ve burada geliştirilen uygulamaları kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Biz de kurumsal iletişim desteği olmayan girişimcilere ziyarete devam edeceğiz.
YATIRIMCIYA TAVSİYE: GİRİŞİMCİ PATLAMASINI KAÇIRMAYIN
Türkiye’nin her yerinden dijital fikirlerle ve algoritmalarla gelen girişimciler İTÜ kampüsünde yatırımcılarla buluşuyor. 20 aday girişimci hayalini hayata geçirmek üzere yarışacağı programda 3 milyon TL’lik yatırımdan pay almaya çalışacak. Bu sene bine yakın başvuru alan ve bunlar arasında 250’sinin kabul edildiği İTÜ Çekirdek’te, Big Bang sahnesinde Genel Kategori ve Otomotiv Kategorilerinde proje geliştiren yarışmacılara yer verilecek. Bu iki farklı kategoriden seçilecek 20 aday Big Bang 2016 sahnesinde kendi projelerini hayata geçirmek için yarışacak. İTÜ Çekirdek BIG BANG 2016, 12 Kasım Cumartesi günü, saat 17.00’de İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
ANLIK VİDEO MESAJ İHTİYACI ARTIYOR
Takvimlerin videolarla buluşmasını sağlıyor. Gelecek günlerde LeadTime çılgınlığı neden yaşanmasın. Anlık video mesaj uygulaması Bons kısa videolarla derdinizi anlatmanızı sağlıyor. Yani videonun yazılı veya sesli mesajın yerini alması bekleniyor. Türkiye’de bir süredir 4.5G hızında videolar paylaşılırken Bons gibi uygulamaları belediyeler, holdingler ve siyasi partiler neden kullanmasın. SnapBuy, yapay zekâ ve makine öğrenmesi algoritmaları kullanılarak görsel arama gerçekleştiriyor. SAAS platformuyla bulut üzerinden girişimci ve KOBİ’lere e-ticaret altyapısı sağlayan SnapBuy, 180 bin TL yatırım aldı. (http://www. snapbuyapp.com/)
GELECEĞE VİDEO GÖNDERME TUTKUSU
İTÜ Çekirdek’teki projeler arasında geleceğin video paylaşım ve video mesaj uygulamaları da var. Erdem Yürük’ün liderliğini yaptığı Lead Time uygulaması arkadaş gruplarının geleceğe video göndermesini teşvik ediyor. Aslında etkinlik ve özel günlerin videolarla önceden coşkusunu artırıyor. Bireysel ve kurumsal abone potansiyeli oldukça yüksek. Videolar ajanlara kaydedilirken, tarihinden önce izlenemiyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile birlikte yürüttüğü özel otomotiv kuluçka programının bir diğer mezunu RePG ise, sahip olduğu patentli teknolojisi ile havanın bağıl nem farklılıklarından elektrik üreten bir çözüm. Elektrikli araba ve şebeke dışı elektrik ihtiyaçları için devrimsel etkiye sahip.
SABAH Timur SIRT 30.09.2016