Orkut’tan yeni sosyal ağ girişimi: hello

0

Google’ın Türk mühendisi Orkut Büyükkökten tarafından San Francisco’da tohumları atılan Orkut, bir dönemin en büyük sosyal ağlarından biri konumundaydı.

Şirketin ‘yüzde 20 kuralı’ çerçevesinde aynı dönemde bir Google çalışanı olan Orkut’un zamanının yüzde 20’sini ayırarak geliştirdiği dünyanın ilksosyal ağ denemelerinden Orkut; özellikle belirli coğrafyalarda oldukça popüler olmayı başarmış ve adından sıkça söz ettirmişti.

Türkiye bu coğrafyalardan biri olmadığı için altını çizmek gerekirse; Orkut’un Facebook ile aynı dönemde kurulduğunu ve özellikle Brezilya ile Hindistan’da oldukça popüler olup uzunca bir süre bu ülkelerin en çok kullandığı sosyal ağ ünvanını koruduğunu belirtelim. Orkut’un yayında olduğu dönem içinde toplam 300 milyon kullanıcıyı geçtiği tahmin ediliyor.

Tutkular üzerine kurulu bir sosyal ağ: hello

image002

Yıllar geçtikçe hakim olduğu coğrafyaları da Facebook’a ‘kaptıran’ Orkut, Google’ın almış olduğu karar neticesinde 2014 yılında kapatılmıştı. Orkut’un ‘isim babası’ Orkut Büyükkökten ise kısa bir süre önce yeni sosyal ağıyla sessizliğini bozdu: hello.

hello.com alan adıyla yayın yapan hello için ‘tutkular üzerine kurulu, yeni nesil bir mobil sosyal ağ‘ diyebiliriz. Şimdilik İngilizce, Fransızca ve Portekizce olarak kullanıcı hello, ne başka bir sosyal ağla entegre oluyor ne de telefonunuzun rehber gibi  bir bölümüne erişiyor.

Uygulamayı açtığınızda ilk olarak tutku duyduğunuz 5 şeyi (şarkıcı, ülke, aktör…) seçmenizi bekleyen hello, yaptığınız her paylaşımı da bu tutkularınızdan biriyle ‘bağlamanızı’ bekliyor. Hello’da arkadaşlarınızı da tutkularınıza göre seçiyorsunuz. ‘Kedi sahipleri’ ya da ‘amatör fotoğrafçılar’ gibi gruplara üye olup tutkunuzun peşinden gidebildiğiniz uygulamanın oyunlaştırma öğelerini de çokça kullandığını belirtelim.

Orkut: Şimdiki sosyal ağlar bizi daha mutsuz bir insan yaptı

Şimdiden 20 kişilik bir ekip olan hello’yla ilgili Orkut’a “hello’yu 3 yıl sonrasında nerede görüyorsun’ diye sorduğumuzda kendisi şunları paylaştı: “Teknoloji ve dönemin sosyal ağları bizi daha yalnız, mutsuz ve gerçek hayatı kaçıran bir hale getirdi. Halbuki tüm kalbimle inanıyorum ki teknoloji bizi bir araya getirmeli. Teknoloji ve sosyal ağlar bize iletişim özgürlüğü sunmalı, kendilerine has olan iletişim şekillerini diretmemeli.

Eğer hepimiz birbirimizi daha iyi tanırsak eminim ki dünya daha güzel bir yer olacak. 3 yıl sonrası için de umuyorum ki hello milyonlarca üyesi olan bir komünite olacak. Umuyorum ve inanıyorum ki insanlar tutkularıyla etraflarına bakarak çok güzel yeni arkadaşlıklar geliştirecek, eski dostlarını tekrardan keşfedecek ve belki de aşkı bulacak.

hello yıl sonunda Türkiye’de

Orkut’tan aldığımız bilgiye göre henüz Türkiye’deki mobil kullanıcılara açık olmayan hello, bu yıl içinde Türkiye’de de aktif olacakmış. Şu an lokalizasyon üzerine çalıştıklarını söyleyen Orkut, hello’nun Türkiye’deki kullanıcılar için eksiksiz bir şekilde hazır olmasını beklediklerini paylaştı.

Orkut’tan girişimcilere: Tutkunuzun peşinden gidin, yanınıza iyi bir mentör almayı da unutmayın

Orkut’a Türkiye’deki girişimcilere olan mesajını sorduğumuzda kendisi girişimcilerin inovasyon kavramını şekillendirdiğini anlatırken şunları söyledi: “Yeni bir internet girişimine başlamak o kadar zor ki… Bu sebeple girişimcilere en büyük tavsiyem tutku duydukları konuya eğilsinler, aksi halde işler istedikleri gibi gitmeyebilir. Girişimcilik kimi zaman korkunç, kimi zaman ilham verici kimi zamansa moral bozucu olabilir. Buna da hazırlıklı olmaları gerekiyor. Bunun dışında iyi bir mentör bulmaları da oldukça önemli.

1975 doğumlu olan Orkut Büyükkökten, Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu

 

WEBRAZZİ  22.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here