Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması’nın ikinci durağı Kayseri’de konuşan TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, Türkiye’de 500 Ar-Ge merkezi hedeflediklerini belirterek, çok hızlı bir şekilde hedefe ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ile Marmara Teknokent öncülüğünde, Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi ve Oran Kalkınma Ajansı işbirliği ile düzenlenen ikinci Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması Kayseri’de gerçekleştirildi.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde gerçekleşen buluşmaya teknopark yönetici şirketleri, teknoparklarda faaliyet gösteren Ar-Ge firmaları, üniversitelerde görevli akademisyenler ve Kayserili sanayiciler katıldı.Buluşmada söz alan TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek, Türkiye’nin içinden geçtiği bu kritik zamanda bu buluşmayı Kayseri’de yapmayı önemsediklerini vurgulayarak, “Ülkemizde 64 teknoloji geliştirme bölgesi oldu. En son bıraktığımızda 23 tane teknoloji transfer ofisi vardı. 500 Ar-Ge merkezi hedefliyoruz. Çok hızlı bir şekilde hedefe ulaşılmaya çalışılıyor” dedi.
2023 yılı hedefleri açısından ArGe’ye büyük önem verildiğini kaydeden Çömlek, “Dolayısıyla bize düşen görev, Ar-Ge, sanayi ve akademiyi bir araya getirmek. Ve her fırsatta atıfta bulunmak. O yüzden ikincisini burada düzenledik. Türkiye’nin güzide sanayicileri ve güzide teknokentleri ve değerli akademisyenleri ve 23 teknokentten 65 ArGe firmamız bu etkinliğe katıldı. 3 teknoloji transfer ofisimizde buraya geldi. Burada stantlarını kurdular. Stantlarda kendilerinin yapmış olduğu inovatif katma değerleri yüksek ürünlerini göreceğiz. İlkini Gaziantep’te yapmıştık. Antep’te 10 teknokentten 55 firma katılmıştı. 49 iş görüşmesi oldu ve 3 tanesinde işbirliği oldu. Bu da bizi çok mutlu etti. Bugün burada iş görüşmelerinin ve katma değerin daha fazla olmasını umuyorum. Bundan sonraki buluşmamızı İzmir’de yapacağız” diye konuştu.
Akademi-sanayi buluşması olumlu sonuçlar getirir
Ar-Ge çalışmalarının bütün dünyada büyük önem kazandığını dile getiren Kayseri Valisi Süleyman Kamçı ise, “Teknoparklar, bünyesinde yer alan firmaların teknoloji transfer etmeleri, işbirliği imkanlarından yararlanmaları, Ar-Ge çalışmalarında ihtiyaç duyulan bilimsel desteği sağlamaları açısından önemli işlevleri yerine getiriyor. Bu kapsamda, 2005 yılında ilimizde kurulan Erciyes Teknopark, 194 Ar-Ge firmamız ile başta Erciyes Üniversitesi olmak üzere, üniversitelerimizin teknoloji altyapı ve bilgi birikimlerini sanayicilerimizin hizmetine sunuyor. Devletimiz de Ar-Ge ve inovasyon noktasında yatırım yapmak isteyenlere harcamalarının en az yüzde 40’ını finanse etmek üzere önemli destekler sağlıyor. Günümüzde akademi, sanayi buluşmasının olumlu sonuçlar getireceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Bilgiyi ürünün içine gömmeliyiz
Bilgiyi ürünün içine gömerek katma değer sağlanacağına atıfta bulunan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ise, “Teknolojiyi yönetim çalışmaları içinde en önemli bir yere sahip olan Ar-Ge faaliyetleri, kaynak üretiminde birim maliyetinin düşmesine ve kalitenin yükselmesine neden olduğu için çok önemli. İleri seviyede ülkeler ile rekabet edebilmek için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarını ticarete dönüştürmeliyiz. Bu kapsamda üniversite-sanayi işbirliğini sürekli geliştirmeliyiz. Bilgiyi ürünün içine gömmeliyiz. Üniversitedeki akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı işbirliği sağlamak gerekiyor. Sanayici insan olmadan sanayi de olmuyor, üniversite de olmuyor” diye konuştu.
Erciyes Teknopark ekonomiye katkı sağlıyor
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, üniversite- sanayi işbirliği konusunun Kayseri’nin gündemine 1990’lı yıllarda girdiğini belirterek, “Bugün Erciyes Teknopark’ta onlarca firma hizmet ediyor. Ar-Ge yapıyor, ekonomiye katkı sağlıyor. Teknoloji geliştirme bölgelerini daha da zenginleştirmemiz gerekiyor. Bugün yerli bir otomobil yapmaktan bahsediyoruz. Ateşin ortasında kalan bir ülkeyiz. Bu durumda savunma sanayimizi daha da güçlü bir hale getirmeliyiz. 2023 yılına kadar 500 milyarlık bir ihracat hedefliyorsak, yeni sektörlere girmeliyiz. Bilişim iletişimde, ilaç gibi yüksek teknoloji gerektiren sektörlerde de önemli bir güç olmalıyız” dedi.
DÜNYA 09.09.2016