QS Üniversite Sıralamasında Türkiye Geriledi

0

LONDRA merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, üniversiteleri araştırma, öğretim kalitesi, iş imkânı sunabilme ve uluslararasılaşma kriterlerine göre değerlendirerek oluşturduğu ‘Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2016-2017’yi açıkladı.

İncelenen 916 yükseköğretim kurumu içerisinde Türkiye’den ilk sırayı Bilkent Üniversitesi 411-420 sıra bandı ile aldı. Sabancı Üniversitesi 441-450 ile ikinci, Koç Üniversitesi 451-460 sıra bandı ile üçüncü oldu. Bu yıl Gazi Üniversitesi de listeye girmeyi başardı. Türkiye’de Koç ve Sabancı üniversiteleri dışında birçok yükseköğretim kurumları geçen yıla göre sıra kaybetti.

DÜNYANIN EN İYİSİ MIT
ABD’nin lider yükseköğretim kurumlarından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) yine zirveyi kimseye bırakmadı. Stanford Üniversitesi bu yıl güçlü rakibi Harvard’ın önüne geçmeyi başararak ikinci oldu. Harvard ise üçüncü sırada kendine yer buldu. ABD yine dünya sıralamasında ilk 20’de 11 yükseköğretim kurumu ile en fazla temsile sahip ülke oldu. Birleşik Krallık 5 üniversite ile ABD’yi takip ederken, Kıta Avrupası’nın en iyi performansını İsviçre gösterdi. Almanya ve Fransa ilk 20’de temsil şansı yakalayamadı.

Sıralamada Asya ülkeleri içerisinde en başarılısı Singapur oldu. Ulusal Singapur Üniversitesi (NUS) 12, Nanyang Teknoloji Üniversitesi ise 13’üncü sırada yer aldı. Çin,Güney Kore ve Japonya gibi Singapur’un bölgesel rakipleri ilk 20’ye giremedi.

image004

DAHA İYİ OLMALIYIZ
Prof. Dr. Abdullah Atalar (Bilkent Üniversitesi Rektörü): Daha iyi olmalıyız. Finansal güç de çok önemli. Dünyada kaynağı çok olan rakiplerimiz var. Biz de kaynaklarımızı iyi kullanarak dünya bilimine katkı sunmaya çalışıyoruz.

Prof. Dr. Taner Bilgiç (Boğaziçi Üniversitesi Akademik İşler Koordinatörü): Bu yıl olumsuz etkilendiğimiz faktör kontrolümüz dışında lisans kontenjanımızın artması oldu. Akademisyen başına düşen öğrenci sayımız çok artınca sıralamada geriledik.

Prof. Dr. Ayhan Elmalı (Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı): Sıralamada hep varız. Ülkemizden başkalarının da olması memnuniyet verici. Her yıl kriterlerde nitelik artıyor, çıta yükseliyor. Listedekilerin kalite yönünden iyileştiği açıkça görülüyor.

image005

BATI AVRUPA’DA HARCAMALAR AZALDI
Ben Sowter (QS İstihbarat Birimi Başkanı): Bu yılki sıralamada yatırım seviyeleri kimin gelişme kaydettiğini, kiminse geriye düştüğünü gösteriyor. Batı Avrupa’da, ABD ve Asya’ya göre araştırmalardaki harcamalar azaldı. Türkiye’de bu yıl birçok üniversite sıra kaybetti.

 

Dünya Üniversiteleri Sıralamasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2016

 

 

 

HÜRRİYET  05.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here