Yine TÜBİTAK beğenmemiş

0

Erciyes Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Kulübü’nün tasarlayıp ürettiği tasarım harikası alternatif enerjili araç TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada büyük beğeni kazanmasına rağmen ödül alamadı.

 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı, alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekilmesi ve üniversite öğrencilerinin fikirlerinin üretime geçirilebilmesi amacıyla 2005 yılından bu yana Alternatif Enerjili Araç Yarışları düzenliyor. Elektrikli araç uygulamalarında dünya genelindeki gelişmeler göz önüne alınarak yarışmalara bu yıl, “Hidrojen” ve “Güneş” kategorilerine ek olarak, “Elektromobil-Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarışı”da eklendi.

 

Erciyes Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Kulübü de bu yılki yarışmaya katılan takımlar arasında yer alıyordu. Yarışmada “Tasarım Ödülü”nü alacağına kesin gözüyle bakılan tasarım harikası araçları, yarışmayı izleyen herkesi büyülüyor. Fakat aşağıda yapım aşamasını paylaştığımız bu muhteşem araç TÜBİTAK tarafından beğenilmediğinden herhangi bir ödül alamıyor.

 

TÜBİTAK’ın skandal kararlarına alışkın olduğumuzdan dolayı bu durumu çok fazla irdelemeden; Erciyes Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Kulübü tarafından geliştirilen bu tasarım harikası aracın yapım aşamalarını paylaşıyoruz.

 

Öncelikle şase yapımı tamamlanan aracın en önemli kısımlarından birinin yapımına başlanmak üzere…

image002 Kalıp strafordan, tamamen el işçiliği ile yapımına başlanan kabuğun kalıbı…

image003Karbon fiber kaplanarak kabuğun kalıbı olacak strafor, artık hazır…

image006

Kalıp tamamlanarak araca giydirilince ortaya çıkan muazzam manzara çıktı…

image007 Araç Kayseri Park AVM lansmanındayken.

 

 image008

Ekip, Kocaeli‘de yapılacak yarış için araçla beraber şehre geliyor ve aracın ilk teknik kontrolleri yapılıyor.

 

 

Buraya kadar sorun yok! Bu arada araç Kocaeli Körfez Pisti’nde muhteşem bir ilgi odağı oluyor ve her gelen araçla fotoğraf çektirmeden alandan ayrılamıyor.

 

 image009

Test sürüşlerinde ne kadar güzel görünüyor değil mi?

 

 

Aracın test sürüşlerinde piste çıkması bile insanları heyecanlandırıyor.

 

Yarışa gelindiğinde…

image010 

Pistteki turlarını atıp yarışını tamamlayan aracın yapması gereken tek şey, tasarım ödülünü kazanıp şehrine geri dönmek…

 

 

Araç, TÜBİTAK tarafından tasarım ödülüne layık görülmüyor ve diskalifiye olan iki takıma verimliliklerinin iyi olduğu gerekçesiyle bu ödülün verildiği söyleniyor…

image011 

Başlangıçta da söylediğim gibi. Ülkemizin bilim ve araştırma kurumu TÜBİTAK’ın aldığı skandal kararlar hepimiz tarafından kanıksanmış durumda. O yüzden TÜBİTAK’ın tasarım harikası bu araca, kesinlikle hak ettiğine inanılan “Tasarım Ödülü”nü vermemiş olmasına çok takılmadan, aracın geliştirilmesinde emeği geçen tüm ekibi bütün içtenliğimizle tebrik ediyoruz.

Harikasınız arkadaşlar…

 

HÜRRİYET  26.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here