HAVELSAN denizaltılar için 4 yeni yerli teknoloji geliştirdi

0

HAVELSAN, denizaltılara yönelik geliştirdiği 4 teknolojik çözüm için patent başvurusunda bulundu

 

HAVELSAN, Komuta Kontrol Genel Müdür Yardımcılığı bünyesinde su altı teknolojisi alanındaki tüm gereksinimleri karşılayabilecek şekilde faaliyet gösteriyor. HAVELSAN, aynı zamanda her türlü savaş gemisi için güvenilir, rekabetçi ve yerli sistemler sağlamak konusunda Deniz Kuvvetleri’ne hizmet veriyor.

Yazılım yoğun sistem alanlarında faaliyet gösteren HAVELSAN, son dönemde denizaltı teknolojilerine yaptığı yatırımlar ile ortaya çıkan çözüm ve ürünleri tescillemek için de harekete geçti.

Su altı teknolojileri alanında kapsamlı Ar-Ge yatırımları yapan HAVELSAN, kendi öz kaynakları ile milli Sonar Entegre Denizaltı Savaş Yönetim Sistemi ve milli Torpido Atış Kontrol sisteminin geliştirilmesi çalışmalarını sürdürüyor.

Şirket, bu alanda yürütülen çalışmalarla ortaya çıkan Denizaltı Savunma Harbi Torpido Atış Kontrol Sistemi, Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, Durumsal Hedef Hareket Analizi, Denizaltı Platformlarında Kullanılan Online Performans Analiz Sistemi gibi özgün ürünler için patent başvurusunda bulundu.

Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi, denizaltı gemisinin emniyet ve güvenle seyir ve harekat görevlerini yapmasına olanak sağlıyor. Sistem, yüksek hızlı ham bilgileri, arayüz protokollerine uygun olarak topluyor, verileri kullanıcı tarafından verilen sıraya göre önceliklendiriyor, kontrol ve analiz için kayıt ediyor, olası bir arıza durumunda otomatik olarak kritik verilerin yedek kanallardan ilgili sistemlere dağıtılmasına imkan veriyor.

Denizaltı Savunma Harbi Torpido Atış Kontrol Sistemi, jenerik bir modern torpidonun kontrol ve güdümünü amaçlayan özgün bir atış kontrol algoritmasına dayanıyor.

Durumsal Hedef Hareket Analizi, başta pasif sensörleri yoğunlukta kullanmakta olan denizaltılar ve su altı araçları olmak üzere, hedef izleme ve veri tümleştirme yapan tüm platformlarda kullanılabiliyor.

Denizaltı Platformlarında Kullanılan Online Performans Analiz Sistemi, denizaltılarda ve ölçüm hassasiyeti bulunan denizaltı platformlarında, deniz deneyimleri kapsamında yapılması gereken analiz ve performans analizleri gibi işlemlerin otomasyonuna, denizde harcanan sürenin kısaltılmasına, sistemlerde karşılaşılabilecek sorunların yerinde ve tüm platform bazında analiz edilebilmesine olanak sağlıyor.

80 MİLYON LİRALIK AR-GE YATIRIMI

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ar-Ge çalışmaları ve bunların patentle tescili konusunda şirketin bugüne kadar mütevazi davrandığını söyledi.

Şirketin geçen yıl öz kaynak ve dış kaynaklı olarak toplamda 80 milyon liralık Ar-Ge çalışması yürüttüğüne işaret eden Atalay, “Şirket bünyesinde yürüttüğümüz çok sayıda Ar-Ge çalışması var. Bu çalışmalar sonucu çok sayıda patent çıkıyor olması gerekiyor. Yazılım konusunda bunun zor olması ve bu yöndeki çalışmaların bugüne kadar çok da tercih edilmemesi gibi nedenlerle patent çalışmaları istenen seviyede değildi. Son dönemde çalışanlarımız arasında patent çalışmalarını teşvik ediyoruz. Bundan sonra Ar-Ge çalışmalarımız doğrultusunda patent sayısının çok daha artacağına inanıyoruz” dedi.

Şirket olarak Ar-Ge çalışmalarını bu yaklaşım etrafında yürüteceklerini belirten Atalay, şunları kaydetti:

“Bundan sonra 2 tip Ar-Ge çalışmamız olacak. Bir tanesi stratejik Ar-Ge dediğimiz teknoloji kazanım amacı güden çalışmalara dayanacak. Ürün satma ya da pazardan pay alma gibi amacımız olmayacak. Mesela uydu böyle bir alan. Biz uydu firması değiliz, uzay ile uyduyla çok ilgimiz yok ama bir küp uydu projesi içindeyiz. Uydu ve uzay dünyasında ‘uzayda ömür tüketmiş ürününüz’ olması sizin için çok prestijli bir şey. Yarın uzay alanında bir çalışma yapmaya kalktığınızda size sorulacak ilk şey ‘uzayda ömür tüketen bir ürününüz var mı’ olacak. Biz bunu diyebilmek için böyle bir Avrupa Birliği projesinde yer aldık. Uydunun kendisini İstanbul Teknik Üniversitesi yapıyor biz içindeki haberleşmeyle ilgili yazılımı koyuyoruz. Bundan da parasal geri dönüş beklemiyoruz.

Diğer Ar-Ge başlığımız somut bir ürünü, pazardaki bir eksiği, boşluğu doldurmayı hedefleyen çalışmalara yönelik olacak. İş geliştirme ve satış gruplarından herhangi birinin ‘Bu Ar-Ge projesinin arkasındayım, satabilirim’ dedikleri projelere destek vereceğiz. Bugüne kadar yaptığımız Ar-Ge çalışmalarının satışlarımız içindeki payı ve katkısını her proje için takip edeceğiz. Bu işe ne kadar para harcadık, bu harcamanın sonunda ortaya çıkan ürün ve çözümden ne kadar para kazandık değerlendireceğiz.”

 

 

HABERTÜRK  14.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here