600 cami “yeşil enerji” ile tanışacak

0

Fas, 2019 yılının Mart ayına kadar ülkedeki 600 camin elektrik ve sıcak su ihtiyacını yeşil enerji kaynaklarıyla sağlaması için çalışmalara başladı.

Fas’ta her şey planlandığı gibi giderse, 2019 yılında ülke genelindeki 600 camii, kendi elektriğini ve sıcak suyunu üretebilecek. 

 

Fas İslam Bakanlığı’nın Alman hükümetinin yüzde 70’lik maliyetini üstlendiği projeleriyle birlikte yıl sonuna kadar ülkedeki 100 camiye LED aydınlatma sistemi, solar termal ısıtıcılar ve fotovoltaik (ışığı elektriğe çeviren) sistemler kurulacak. 

 

Projenin başındaki isim Jan-Christophe Kuntze,  Fas’ta sosyal yaşamda önemli bir yer tutan camileri yeşil enerjiyle tanıştırarak, insanları bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söylüyor. 

Daha önce benzer bir projeye şahit olmadığını belirten Kuntze projenin, kamu binalarının ve evlerin de yeşil enerjiyle ihtiyaçlarının karşılanabileceğinin gösterilmesi açısında önemli olduğuna dikkat çekiyor.

 

İLK YATIRIM DEĞİL

Üstelik bu yatırımlar, Fas’ın ilk yeşil enerji yatırımı değil. Doğa dostu projeleriyle bölgenin liderlerinden biri olan ülke, 2016’nın başında Sahra Çölü’ne yerleştirilen devasa güneş panellerinin de açılışını yapmıştı. 

Kasım ayında COP22 İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak olan Marakeş’te Paris İklim Anlaşması’nın uygulanması için yapılan hazırlıklar da tartışılacak. 

Fas Çevre Bakanı Hakima el-Haite, Müslüman ülkelerin geleneklerine dönmesinin çok önemli olduğunu söylerken, toprakla kıyaslandığında insanın çok ufak bir değeri olduğunu hatırlatıyor. El-Haite, insanoğlunun geleceği için dünyadaki kaynakları korumak zorunda olduğumuzu belirtiyor. 

 

NTV  05.09.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here