İstanbul Üniversitesi’nin Güneş Enerjili Aracı Japonya’da Üçüncü Oldu

0

Geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen Solar Challenge’da dünyanın önde gelen güneş enerjili araçlarını geride bırakarak 4. olan İstanbul Üniversitesi’nin Socrat adlı aracı yurt dışında ses getirmeye devam ediyor. Socrat, 5 Ağustos 2016’da Japonya’da düzenlenen JAF Solar Car Race Suzuka 2016 etkinliğine katılan ilk ve tek Türk takımı olarak Dream Class kategorisinde yarıştı. 3 farklı kategoride yapılan yarışlarda araçlar güneş enerjisini kullanarak 5 saatte en fazla turu atmaya çalışıyor. Olympia kategorisinde birinci olan Japon ekip Team Red Zone’un 70 turu tamamladığı yarışlarda Socrat 5 saatte 54 tur tamamlayarak Dream Class kategorisinde 3. olarak podyumda yerini aldı.

1992 yılından bu yana Japonya’da gerçekleştirilen yarışlarda ekiplerin güneşten aldığı enerjiyle uzun mesafeler kateden araçlar üretmesi, bu yönüyle de temiz ve yenilenebilir kaynakların araç teknolojilerindeki öneminin vurgulanması amaçlanıyor.

2009 yılında ilk defa katıldıkları TÜBİTAK Formula G Güneş Enerjili Araç Yarışları’nda 4 yıl üst üste şampiyonluğu bulunan ekip, güneş enerjisi kategorisinin TÜBİTAK’ın düzenlediği yarışlardan çıkarılmasının ardından uluslararası yarışlarda etkinliğine devam ediyor.

 image002

BİLİM GENÇ  19.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here