‘Fakülte’yi parlatacak gençlik-bilim kurgu filmi

0

Yönetmenlik kariyerleriyle ucuzluğun sözünü veren Henry Joost-Ariel Schulman ikilisinin, ‘buluntu film’den vazgeçerek doğru bir yola girdikleri uzaylı istilası filmi…

“Viral”, iddialı ismini ve özündeki fikri ‘sanal gerçeklik’ten beslenen bir senaryoyla geliştiremiyor. Seyirciyi de sadece ufak sıyrıklarla atlattığı bir 85 dakikaya davetediyor. Gençlik-bilimkurgu filmi, “Fakülte”nin “The Blob”-“Slither” kırması utangaç oğlu olarak köşesine çekiliyor.

 

Uzaylı istilası filmleri 1950’lerden itibaren Amerikan sinemasında popüler olmuştur. O dönemde dış tehditlere cevap verme adına aslında politik açıdan da bir maşaya dönüşmüştür. Özellikle “Uçan Dairenin Esrarı” (“The Day The Earth Stood Still”, 1951), “Ceset Yiyicilerin İstilası” (“Invasion of Body Snatchers”, 1956), “Invaders from Mars” (1953) ve İngiltere’de Hammer’ın ürettiği “The Quatermass Xperiment” (1955) ile bu alt türdeki ‘alt-alt tür’ adedi her geçen gün artmıştır.

 

‘FAKÜLTE’NİN OĞLU OLMAYI NASIL DEĞERLENDİRİYOR?

1970’li 80’li yıllarda ise melez türlerin içinde veya Spielberg etkisiyle ‘dost uzaylı’ kavramının çevresinde bir gruplaşma olmuştur. Yeni milenyumda artan ‘komedi’ öğelerini bir kenara bırakınca “İşaretler” (“Signs”, 2002), “Kutu” (“The Box”, 2009), “Earth to Echo” (2014) gibileri bir çırpıda akla geliyor. Ama “Viral”de Henry Joost-Ariel Schulman ikilisi, Don Siegel’ın başyapıtı “Ceset Yiyicilerin İstlası”nı gençlik filmine transfer eden “Fakülte”nin (“The Faculty”, 1998) izini sürüyor.

 

O zamanlar Robert Rodriguez’in yaptığı aslında kendini saklayan gençler arasında “Suspiria”dan (1977) da feyz alan bir ‘bilimkurgu-korku’ omurgası filizlendirmekti. Burada da benzer bir gizemi izliyoruz. Sofia Black-D’elia, Analeigh Tipton gibi güzel oyuncular arasından da aslında arada bir ‘zombi istilası’, bir ‘salgın’ veya bir ‘sıkıyönetim’ ile tehdit etrafımızı sarıyor.

 

YÖNETMEN-SENARİST BİRLİKTELİĞİ ÜÇÜNCÜ KEZ

Böylece uzaylı istilası filmi, bağ kurduğu diğer türler/alt türlerle de bir yol izliyor. “Catfish” (2010), “Paranormal Activity 3” (2011) ile “Paranormal Activity 4” (2012) ile tanıdığımız Joost-Schulman ikilisi genelde ‘buluntu film’ alanında aktifler. Açıkçası bu üç filmde hiç iyi sınav veremediler. Özellikle ilkinin ‘internetten bulunan arkadaşlık’a odaklanırken engellileri küçük düşüren ahlaksız finali kabul edilir gibi değilken, vizyon sahibi bir seriyi katleden diğerleri de unutulmamalı.

 

“Viral”, Christoper Landon ile Joost-Schulman ikilisinin üçüncü birlikteliği… Senarist Landon ile ortaklık yapan Barbara Marshall ise bir katkı vermiyor. Yönetmenlik koltuğundaki isimler, atmosfer yaratmakta yavaş yavaş kendilerini geliştiriyorlar. Burada asla bir James Wan, bir Ti West özeni, olgunluğu göremiyoruz.

 

SANAL BİR AMBALAJIN EKSİKLİĞİNİ HİSSEDİYOR

Ama hem ortadaki devlet meselesinin saklandığı, hem de politikanın arka plana itildiği bir dinginlik var. Bu tercih doğru bir adım. Fakat alt türde aile kurumunun arasına sızan “İşaretler”deki Shyamalan kadar atmosfer yüklü hale olamıyor her şey. Mesele “Fakülte”ye geldiğinde “The Blob” (1958) ile “Yaratıklar”ı (“Slither”, 2006) birleştiren ‘viral’ ya da ‘solucan’ görünümlü insanları yerle bir eden bağ hiç teknolojik değil.

 

“Catfish” gibi internet arkadaşlığının korku-gerilime meylettiği bir eserle başlayan Joost-Schulman ikilisi, orada da meseleyi ‘gerçekçi’ hale getirerek ‘melodram’ dozunu arttırmışlardı. Yine bu konuda düşünmeyip “Earth to Echo”daki akıllı telefon estetiğinin tırnağı bile olamamaları filme yaramıyor. Bu sebeple de geliştirilemeyen fikir bazen 85 dakikaya da fazla geliyor. İkili zamanla kendilerini geliştirdikçe, buradaki yol haritasını izledikçe daha doğru kapılar bulabilir.

 

Ama “Viral”ın ‘sanal uzaylı istilası’na meyletmeden ‘vücuda giren solucan’ üzerinden bir alt-alt tür arayışına girmesi çığır açıcı değil. Ne bir dil, ne bir felsefe yaratılabiliyor burada. Sadece “Fakülte”ye başarılar dilediğimiz bir seyir süreci geçiriyoruz. İddialı isim de, dinginlik de fayda etmiyor. Ama ötekilerin üzerine giderek saf politika yapılmaması yönetmenler için artı puan…

 

FİLMİN NOTU: 4.5

Künye:

Viral

Yönetmen: Henry Joost, Ariel Schulman                        

Oyuncular: Sofia Black-D’Elia, Analeigh Tipton, Travis Tope, Michael Kelly

Süre: 85 dk.

Yapım yılı: 2016

 

HABERTÜRK Kerem AKÇA  19.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here