Yerli bilgisayar 3 lira elektrik harcıyor

0

Yerli AR-GE firması Bilims, kredi kartı büyüklüğünde yüzde 100 yerli bilgisayar üretti. Linux tabanlı yerli işletim sistemi Pardus’un kullanıldığı bu bilgisayar, yılda sadece 3 TL elektrik tüketiyor.

 

Ülkemizde yerli üretimin henüz istenen seviyeye ulaşamadığı herkes tarafından biliniyor. Üretim konusunda elde bulunan kısıtlı imkanlar, yerli teknolojiyi zor duruma sokuyor. Fakat bu durumun aksine bazen gelişmiş ülkelerin ürettiği teknolojilerle yarışacak teknoloji üretmeyi de başarıyoruz. Şimdiki haberimiz de bunlardan biri…

Yerli AR-GE firması Bilims tarafından tamamen yerli üretim Poyraz adında mini bilgisayar üretildi. Bu bilgisayar gelişmiş donanım özellikleri ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu bilgisayar sadece bir kredi kartı büyüklüğünde. Poyraz, TÜBİTAK’ın sunduğu Linux tabanlı yerli işletim sistemimiz Pardus’u kullanarak, yerli işletim sistemine de destek vermiş oluyor. Bu üretilen kart bilgisayarın özellikleri şöyle:

İşlemci : 4 çekirdekli ARM tabanlı işlemci

Ram: 1GB DDR 3 RAM

Dahili Hafıza: 8GB NAND depolama alanı

Görüntü Çıkış Portu: 30fps’de 1080p (Full HD) HDMI ile görüntü çıkışı

Bağlantı Desteği: 10/100 ethernet desteği

Bağlantı Portları: 2 adet USB girişi ve LVDS, GPIO, MIPI

image002

Bu özelliklerin yanı sıra üretici firma, cihazın elektrik tüketimi konusunda çok cimri olduğunu dile getirdi. Normal standartlardaki masaüstü bilgisayarın sadece yüzde 20’si kadar elektrik tükettiği belirtildi ki bu tüketim oranı yılda 3 liraya denk geliyor. Tabii burada ekranı ve diğer bileşenleri elektrik tüketimine dahil etmiyoruz.

Şuan gelen talep oranı bilinmediği için üretim gerçekleştirilmiyor. Şirkete gelen e-potalar aracılığı ile yapılan talebe göre üretim gerçekleştirilecek.

 

YENİ ŞAFAK  16.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here