Üniversiteliler Efficiency Challenge Electric Vehicle’da Yarıştı

0

Bu yıl 12.’si düzenlenen alternatif enerjili araç yarışları 1-7 Ağustos 2016 tarihleri arasında İzmit Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Yarışma bu sene uluslararası katılımcılara da açık olduğu için Efficiency Challenge Electric Vehicle adıyla tanıtıldı. Başvuruda bulunan ekiplerin hazırladığı araçlar üç günlük teknik kontrol sürecinin ardından yarışmaya katılma hakkı kazandı. Batarya elektrik enerjili araç (Electromobile) kategorisinde kırk üç, hidrojen enerjili araç (Hydromobile) kategorisinde ise sekiz takım final için yarıştı.

 

Hydromobile kategorisinde Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü Takımı yerli motor da kullanarak ürettikleri başarılı enerji yönetim sistemiyle birinciliği ve 25.000 TL’lik birincilik ödülünün yanı sıra 10.000 TL değerinde Yerli Ürün Teşvik Ödülü’nü de hak etti. Uludağ Üniversitesi UMAKİT Takımı bu teşvik ödülünü alan bir diğer takım oldu. Aynı kategoride Anadolu Üniversitesi Hidroana Takımı ikinci, Çukurova Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Hidromobil Takımı ise üçüncü sırada yer aldı.

image002 

 

Electromobile araçlar arasındaki yarışı ise otuz turu 65 dakikada, 1210 Wh enerji harcayarak tamamlayan İstanbul Üniversitesi MilAt 1453 Takımı kazandı. Trakya Üniversitesi Pehlivan Team ikinci, İstanbul Aydın Üniversitesi Elektroaydın Takımı ise üçüncü oldu. Bu kategoride verilen Yerli Ürün Teşvik Ödülü’nü Pamukkale Üniversitesi Atay Takımı beş araç parçasıyla birinci sıradan alırken, onu üçer parçayla Dokuz Eylül Üniversitesi Solaris,Orta Doğu Teknik Üniversitesi ODTÜ-TEK ve Karabük Üniversitesi KBÜELAR takımlarıtakip etti. Tasarım Ödülü Atatürk Üniversitesi ATAKAR Takımı ile Çukurova Üniversitesi Çukurova Takımı arasında paylaştırılırken, Kurul Özel Ödülü de yarışlara ilk defa katılan ve sınırlı imkânlarına rağmen final yarışlarına katılabilen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diriliş Takımı’na ve iletişim faaliyetleri ve ekip ruhunu ön plana çıkardıkları çalışmaları nedeniyle Erciyes Üniversitesi Enerjist Takımı’na verildi.

 image003

Bu etkinliklerin düzenlenmesinin tek amacı Electromobile ve Hydromobile araçları yarıştırmak değil, ülkemiz üniversitelerinin teknik ve teknolojik kapasitesini göstermenin yanı sıra alternatif enerji teknolojileri konusunda toplumda farkındalık oluşturmak. Bu anlamda yarışmayı düzenleyen TÜBİTAK’ın Popüler Bilim Dergileri Genel Yayın Yönetmeni Duran Akca’nın da katkılarıyla katılımcıların iletişim faaliyet raporları da değerlendiriliyor. Bu daldaki 5000 TL’lik para ödülünü okullara yönelik yaptıkları çalışmalar nedeniyle Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi KARGET Takımı ve düzenlediği Balkan turuyla ulusal ve uluslararası tanınırlık sağladığı için Trakya Üniversitesi Pehlivan Team kazandı.

 image004

 

Ülkemizin geleceğine umutla bakmamızı sağlayan gençlerimizin yaptığı çalışmaları görmek ve onlara destek olmak için challenge.tubitak.gov.tr adresini takip edebilirsiniz.

 

Electromobile yarışında ilk 10’a giren takımlar

1.    İstanbul Üniversitesi – MilAT 1453

2.    Trakya Üniversitesi – Pehlivan Team

3.    İstanbul Aydın Üniversitesi – Elektroaydın

4.    Gaziantep Üniversitesi – ORET

5.    Süleyman Demirel Üniversitesi – Moon Team

6.    Erciyes Üniversitesi – Enerjist

7.    Bozok Üniversitesi – Atılganlar

8.    Karadeniz Teknik Üniversitesi – Enerji Teknolojileri Topluluğu

9.    Kocaeli Üniversitesi – Türkmekatronik

10.  Namık Kemal Üniversitesi – Güneşinoğlu

 

Hydromobile yarışında ilk 3’e giren takımlar

1.    Yıldız Teknik Üniversitesi- AESK

2.    Anadolu Üniversitesi – Hidroana

3.   Çukurova Üniversitesi – Otomotiv Mühendisliği Hidromobil

 

BİLİM GENÇ  15.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here