Hidrojenle çalışan “Hidromakit”e TÜBİTAK’tan ödül

0

Uludağ Üniversitesi  Makine Topluluğunun UMAKİT’in hidrojenle çalışan “Hidromakit” adlı aracı, “TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle 2016” yarışmasında “Yerli Ürün Teşvik” dalında ikincilik ödülüne layık görüldü.

 

Uludağ Üniversitesi Makine Topluluğunun (UMAKİT) hidrojenle çalışan “Hidromakit” adlı aracı, “TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle 2016” yarışmasında “Yerli Ürün Teşvik” dalında ikinci oldu.

UÜ’den yapılan açıklamaya göre, geçmiş yıllarda iki kez en iyi tasarım ödülü alan UMAKİT, bu yıl 1-7 Ağustos tarihlerinde Kocaeli’de düzenlenen yarışmada, ikincilik ödülüne layık görüldü. Toplam 20 kişiden oluşan ekip, hidrojenle çalışan aracın tasarım ve üretimini 6 ayda gerçekleştirdi.

Aracın motor, motor sürücü, batarya yönetim sistemi ve kablosuz veri takibi modülünü (telemetri) tasarlayan ekip, aynı zamanda aracın şasi ve kompozit kabuk üretimini de UÜ Görükle Kampüsü’ndeki atölyede gerçekleştirdi. 

Batarya ve hidrojen enerjisini bir arada bulunduran, saatte 60 kilometre hıza ulaşabilen ve 250 kilometre menzile sahip araç, 4 tekerlekli 2              kişilik üretildi.

Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve UMAKİT Danışmanı Doç. Dr. Fatih Karpat, öğrencilerin bütün parçalarını tasarlayıp üretme vizyonunu ön planda tutarak aracı yapmaya başladığını belirtti.

Karpat, kısa sürede yüzde 85 yerlilik oranına ulaştıklarını kaydederek, “Projenin gelecek yıl Uludağ Üniversitesinin Mühendislik Fakültesi laboratuvarlarında daha fazla yerli tasarımlar ve yerli ürünler ortaya çıkararak ülkemizi ve üniversitemizi ulusal ve uluslararası yarışmalarda en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız.” değerlendirmesinde bulundu. 

AA  10.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here