Area 404’te yarının temelleri atılacak

0

Facebook geleceğin teknolojilerini geliştirmek üzere “Area 404” adını verdiği yeni bir araştırma ve geliştirme merkezinin açılışını yaptı. Şirket “Area 404” ile sosyal medyanın günün birinde gözden düşmesi halinde ortada kalmamak için yeni trendleri şimdiden tasarlamayı planlıyor

 

Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden Facebook araştırmageliştirme (Ar-Ge) konusunda atağa geçiyor. Şirket genel merkezinin bulunduğu Silikon Vadisi’nde 5 bin metrekarelik yeni bir Ar-Ge merkezi açtığını duyurdu. Yapılan açıklamada merkezde cep telefonu veya tablet gibi popüler cihazlar üzerinde çalışılmayacağı daha çok geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerin yürütüleceği belirtildi. Basına tanıtımı yapılan ve “Area 404” adı verilen merkezde elektron mikroskobu, su jeti adı verilen ve yüksek hassasiyette kesim yapabilen cihazlar gibi farklı makineler dikkat çekti. Bugüne kadar sadece dijital dünyada var olan, cihaz veya ürün bazında gündeme gelmeyen şirket bu adımıyla nesnelerin dünyasına da girmiş oldu.

 

GOOGLE’I İZLİYOR

Ancak atılan bu adım bir rastlantı veya çaresizliğin sonucunda gelmedi. Şirketin teknoloji dünyasındaki en büyük rakiplerinden olan Google da benzer projelerle dikkat çekiyor. Google 2010 yılında hayata geçirdiği “X Lab” araştırma merkeziyle tamamen geleceğe yönelik ürün ve hizmetlerin peşine düştü. İnternet arama motoru işinin sonsuza kadar devam etmeyeceğini anlayan şirket bu tarihten itibaren akıllı otomobiller, biyoteknoloji, robot teknolojileri ve insansız hava araçları başta olmak üzere çok sayıda yenilik üzerinde çalışmaya ve bu yolla sürekli gündemde kalmayı başardı. Facebook da sosyal medyanın gözden düşmesiyle ortada kalmamak için gelecekte popüler olacak yeni ürün ve hizmetleri tasarlamayı planlıyor. Bu düşünceyi destekleyen Area 404 çalışanları da, “Eğer dünya çapında insanları birbirleriyle iletişim halinde tutmak istiyorsanız tamamen farklı donanımlar geliştirmelisiniz” diyor. Merkezin başında ise Regina Dugan var. Dugan daha önce ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) ünlü DARPA adı verilen araştırma merkezinin yöneticisiydi. DARPA 1960’lı yıllarda interneti icat eden merkez olarak biliyor.

 

BÖYLE BİR İŞYERİ BULAMADIK!

Yetkililer yeni merkezin aranıp da bulunamayan bir yer olduğu için “Area 404” olan adının, ‘Aranan sayfalara ulaşılamadı” mesajı anlamına gelen “Error 404”den esinlenildiğini belirtti.

 

GELİŞTİRME SÜRESİ KISALACAK

Facebook’un yeni Ar-Ge merkezinde her şey insanları dünya çapında sürekli bağlantıda tutmak için gereken yeni teknolojileri tasarlamak üzerine yoğunlaşıyor. Bu aşamada şirketin bir süre önce tanıttığı 360 derece kamerası büyük önem taşıyor. 17 kamera ile donatılmış olan cihaz geliştirilme sürecinin son aşamasına yaklaşıyor. Diğer yandan altyapı kuruluşları için de ürün geliştirecek merkez özellikle lokal bağlantı hızlarını artırmaya yönelik küçük ağ cihazları üzerinde de çalışıyor. Area 404 çalışanları yeni merkezle birlikte ürün ve hizmet geliştirme sürelerinin yıllardan birkaç aya inebileceğini belirtiyor.

 

HABERTÜRK  06.08.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here