Herkes Kodlama Öğrenmeli!

0

Günümüzde teknolojik olan tüm cihazlar, verileri 0 ve 1 rakamlarından oluşacak şekilde kodlayarak saklamaktadır. Okuduğumuz yazılar, gördüğümüz fotoğraflar, izlediğimiz videolar… Her şey aslında 0 ve 1 rakamlarının art arda dizilerek kodlanmasıyla oluşmaktadır. Bu kodlar cihazlarımız tarafından okunur, işlenir ve bizim anlayacağımız hâle gelir. Yani teknolojiyle insanların arasındaki iletişim, kodlanarak gerçekleştirilir. Teknolojinin durmaksızın ilerlediği ve hayatımızın her alanına girdiği göz önüne alındığında ise rahatlıkla şu sonuca varıyoruz: Herkes bu kodlamayı belirli bir yere kadar mutlaka öğrenmeli!

Bugün kodlama öğrenmek için de özel olarak kurslara başvurmaya, zorlu koşullar altında mücadele etmeye hiç gerek yok. İster 7 yaşında olun, ister 70 yaşında olun, herkesin anlayabileceği bir kodlama eğitimi internet üzerinde birçok servis tarafından, çoğu zaman da ücretsiz olarak sunuluyor.

Örneğin code.org web sitesi 4 yaşından başlayarak lise çağındaki öğrencilere kadar geniş bir müfredata sahip. Henüz okula başlamamış çocuklar için eğlenceli yapboz parçaları birleştirmekten, daha ileri seviyede basit oyunlar tasarlamaya kadar birçok örnek uygulama mevcut. Burada aklınıza klasik manada bilgisayar programı yazmak gelmesin.Kodlamadan maksat bir algoritma hazırlamanın temellerini, yani mantığını öğretmek. Zaten algoritma tasarlayabilen herkes kolayca bilgisayar programı da yazabilir.

30 milyondan fazla kayıtlı çocuğun bulunduğu tynker.com sitesinde ise yine çocuklara yönelik, kodlamanın temellerini kavrayabilecekleri birçok eğitim bulunuyor. Burada da eğitimler yine oyun şeklinde tasarlanmış.Zira çocuklara bir şeyi oyunla aktarmak her zaman ilgilerini çeken, merak uyandıran bir yöntem. Ayrıca öğretmenler için de çocukları denetleyebileceği, kodlama öğretebilecekleri bir paket bulunuyor.

Bir diğer online eğitim hizmeti olan khanacademy.org matematik, ekonomi, sanat vb. eğitimlerin yanı sıra “Hour of Code” adında, 8 yaşından büyük çocukları için JavaScript, HTML/CSS ve 12 yaşından büyükler için SQL eğitimleri veriyor. Eğitimler İngilizce olsa da, videolarda Türkçe altyazıyla takip edebilirsiniz.

Bunların haricinde internette ufak bir aramayla daha birçok ücretli veya ücretsiz kodlama eğitimi veren web sitelerine ulaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ilginizi çeken bir eğitime katılmak ve tamamlamak. Öğrendikleriniz hem ufkunuzu genişletecek, hem de hayata farklı bir bakış açısıyla bakmanızı sağlayacak.

Tüm bilgisayar programlarının temelini oluşturan algoritmayı, yani kodlamayı tarihte ilk kez ortaya koyan kişi ise Özbekistan’da doğan, cebirin babası olarak da bilinen, astronomi, coğrafya, tarih ve matematik alanlarında çeşitli eserler veren Ebû Ca’fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî’dir. Batılılar El-Harizmi’nin adını telaffuz edemediklerinden “Algoritma” sözcüğü doğmuştur.

Akılımıza gelen hemen her türlü işin bir algoritması kurulabilir. Örneğin en basitinden yemek yapmak başlı başına bir algoritmadır. Hayatımızın her adımında yer alan algoritmayı, kodlamayı, yani bir işin başından sonuna kadar tüm aşamalarını belirleyebilmeyi öğrenmek artık zaruridir. Gelecekte tüm hayatımızın dijitalleşeceğini, teknolojiye bağlı olacağını göz önünde bulundurduğumuzda algoritma kurabilenler, kodlayabilenler her zaman bir adım önde olacak. Gelecek nesilleri bu bilinçle yetiştirebilmek ümidiyle, haydi herkes kodlamaya!

 

GENÇDERGİSİ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here