Milli uçakta sipariş tamam sıra üretimde

0

Türkiye’nin ilk bölgesel yolcu uçağı projesi emin adımlarla ilerliyor. Uçağı üretecek TRJet, ilk siparişlerini alırken, uçağın motor, hava yönetim sistemleri ve iniş takımlarının üretimi için önemli anlaşmalara imza atıldı

Eren ve Fatih Özmen’in sahip olduğu ABD merkezli Sierra Nevada Corporation’ın (SNC) Türkiye’nin ilk bölgesel yolcu uçağını üretmek için kurduğu Ankara merkezli TRJet adlı şirket, Londra’da düzenlenen Farnborough Havacılık Fuarı’nda önemli işbirliklerine imza attı. İlk siparişini İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) 10 adet TRJ328™ serisi uçakları için alan TRJet, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile de Milli Bölgesel Uçak Projesi sözleşmesinin belirli maddeleri üzerinde anlaşmaya vardı. SSM, 2015’te TRJet ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında, ülkenin ilk bölgesel uçağının üretilmesi için 50 uçak siparişini kapsayan bir ön mutabakat anlaşmasıyla bu projeye önderlik eden ihale kurumu olarak yer alıyor. İlk siparişler, aralarında T.C.  Sağlık Bakanlığı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün de bulunduğu, altı kullanıcıya teslim edilecek. Uçaklar,  ambulans uçak, özel görev, VİP, havaalanı kalibrasyonu ve yolcu uçağı gibi stratejik görevler alacak. Fuar’da imzalanan niyet mektubu ile İTO 10 adet TRJ328 uçağı alma taahhüdünde bulunurken, Singapur merkezli Sentinel Havacılık Grubu ise özel görev kullanımı için 5 adet TRP328™ uçağı alacağını teyit etti. 


TRJet, bölgesel uçağın üretimi için de önemli işbirliklerine imza attı. Liebherr-Aerospace TRJet’in 328 Serisi uçakları için hava yönetim sisteminin tamamını tedarik etmek üzere bir anlaşma imzalalarken, TRJ328™ uçağı ve TRP328™ turboprop modellerinin ana iniş ve burun iniş takımlarının tedariği için Almanya merkezli Heggemann ile anlaşma sağlandı. TRJet, Pratt & Whitney Canada Corp. (P&WC) ile de PW127 yeni turboprop motorunu TRJet’in yeni TRP328™ turboprop uçağında kullanmak üzere bir anlaşma yaptığını duyurdu. TRJet, yeni geliştireceği modeller için Rockwell Collins’in Pro Line Fusion entegre aviyonik sitemini seçti. Pro Line Fusion iletişim, navigasyon, gözetim ve hava trafik yönetimi de dahil olmak üzere tüm uçuş güvertesi sistemlerini entegre ederek, pilotların uçuş operasyonlarını daha kolay yönetmelerini sağlıyor.

Kullanım alanı geniş

TRJet’in 328 Serisi, Alman Dornier 328 uçaklarının modernize edilmiş versiyonu olacak. 328 Serisi, keşif ve kurtarma uçuşlarından yolcu taşımacılığına ve VİP jetlere kadar geniş bir kullanım alanına sahip. TRJ328, 2080 km menzili ile küçük şehirler arası direkt uçuşlarda kullanılabiliyor. Modernize edilecek 32 koltuklu uçakların kapasitesi daha sonra üretilecek  TRJ628 ile 60-70 koltuğa çıkarılacak.

 

TÜRKİYE  14.07.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here