İHA’lar Bozokla vuracak

0

Yerli insansız hava aracı ANKA’ya entegre edilecek ‘Bozok’ füzesiyle ilgili projenin bu yıl sonuna kadar tamamlanması için kollar sıvandı.

Terörle mücadelede büyük rol oynaması planlanan yerli silah teknolojilerinde bir yeni gelişme daha yaşanıyor. Yerli insansız hava aracı ANKA’ya entegre edilecek ‘Bozok’ füzesiyle ilgili projenin bu yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Füzeyle şuana kadar rüzgar tüneli testleri ve uçuş testleri yapıldı. Yapılan çalışmalar sonrası bozok yerli İHA’ya monte edilip, milli insansız hava aracına saldırı yeteneği kazandırılmış olacak. Halihazırda görev yapan İHA’lar sadece keşif ve gözlem uçuşları yapabiliyor. Söz konusu projenin yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı birçok milli savunma projesi için çalışıyor. 

Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat Projesi (SOM):  TÜBİTAK Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) Projesi’ni de bir süre önce hayata geçirdi. Türkiye’nin ilk milli seyir füzesi olma özelliğini taşıyan SOM’un farklı konfigürasyonları da tasarlanıyor. Bu projeler kapsamında, Türkiye’de ilk kez Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi (YRNS), Görüntü Referanslı Navigasyon Sistemi (GRNS) ve Otomatik Hedef Algılama Sistemi (ATA) gibi ileri teknolojileri de geliştirildi. Projede seri üretime de geçildi. Ayrıca F-35 uçaklarında kullanılması planlanan SOM-J’nin de çalışmaları sürüyor.

Hassas Güdüm Kiti-1 Projesi:  Hassas Güdüm Kiti-1 (HGK-1) mühimmatı da TÜBİTAK tarafından geliştirilerek seri üretime geçilen projeler arasında bulunuyor. Hareketli hedeflere karşı taarruz yeteneği kazandıracak olan lazer tarayıcı başlığın entegrasyonu çalışmaları ise Hassas Güdüm Kiti-2 (HGK-2) projesi kapsamında 2016 yılı içinde tamamlanarak, seri üretimine başlanacak. 

Nüfuz Edici Bomba (NEB) Projesi:  Söz konusu projeyle yer üstü ve yer altındaki hedeflere nüfuz eden içeride belli bir gecikme ile infilak eden Türkiye’nin ilk beton delici mühimmatı geliştirildi. Türkiye’de geliştirilen en büyük ve beton hedeflere karşı en etkin harp başlığı olma özelliğini taşıyor.

TÜRKSAT 6A 2019’DA FIRLATILACAK

2014 yılı sonunda başlayan ve yaklaşık 546 milyon lira bütçeli “Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi” Projesi olan TÜRKSAT 6A uydusu ise milli imkânlarla geliştirilen ilk haberleşme uydusu olma özelliğini taşıyor. Uydunun 2019’un sonunda fırlatılmaya hazır hale getirilmesi ve 15 yıl boyunca görevini sürdürmesi planlanıyor.
Roket fırlatma rampası:  Bunların yanı sıra uzay çalışmaları doğrultusunda yürütülen bir diğer çalışma ise roket fırlatma rampası olarak dikkat çekiyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve ilgili Bakanlıkların ortaklığıyla yürütülen çalışmalarda henüz yer belirleme aşamasında olunduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE  13.07.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here