Havacılık Dünyasının Tesla’sı: X-57

0

NASA tarafından geliştirilen ve elektrik enerjisiyle çalışan motorlara sahip uçak teknolojisi sayesinde uçaklar daha sessiz, daha çevreci ve daha verimli hale gelebilir.

NASA’nın havacılık teknolojilerinde verimliliğin artırılması amacıyla hazırladığı 10 yıllık projenin parçalarından biri de elektrikli uçaklar. X-57 ise elektrik motorlu uçakların test edilmesi amacıyla üzerinde çalışılan projelerden biri. 14 elektrikli motora sahip uçağın özgün bir kanat tasarımı var. Motorlardan 12’si kanaların ön kısımlarında, daha büyük olan iki motor ise kanat uçlarında bulunuyor. Motorların sağladığı gücün kanatlar boyunca dağılması sayesinde saatte yaklaşık 300 kilometre hızla yol alan bir uçağın enerji ihtiyacının beş kat azalabileceği ön görülüyor.

X-57, kendi kategorisinde en hafif uçaklardan biri olan Tecnam P2006T’nin tasarımının geliştirilmesiyle üretilecek.

Elektrikli uçakların yakıt tüketiminin az olması ve uçuş süresini kısaltması gibi avantajları nedeniyle uçuş maliyetlerini %40 oranında azaltabileceği tahmin ediliyor. Elektrik enerjisiyle çalışan motorların klasik jet motorlarına göre en önemli avantajlarından biri de sessiz oluşları. Elektrik enerjisiyle çalışan motorlara sahip uçaklar havacılık teknolojilerinde yeni bir çağ açabilir.

NASA araştırmacıları X-57’ye elektromanyetizma alanında çığır açıcı katkılar yapan İskoç fizikçi James Clerk Maxwell anısına Maxell ismini verdi.

http://bilimgenc.tubitak.gov.tr/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here