Dünyada ilk kez bir tıp öğrencisi CERN(Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi)’e kabul edildi. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Ahmet Serdar Mutluer, Ağustos ayında Research (Araştırma) programı kapsamında, Nörobilim(Sinir bilim) alanında CERN’de staj yapmaya hak kazandı.
Katıldığı birçok yarışmadan dereceyle dönen Mutluer, dünyada ilk kez bir tıp öğrencisi olarak CERN’de Nörobilim(Sinir bilim) alanında staj yapacak. CERN’de Türkiye’yi temsil etmekten dolayı kendisi ve ülkesi adına gurur duyduğunu belirten Mutluer, tıp eğitimini aldığı Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin bilimsel çalışmalarına ve CERN’e başvurma sürecine çok büyük destek verdiğini söyledi. Bilimsel çalışmalara olan ilgisinin çocukluğundan beri olduğunu kaydeden Mutluer, “Bugün bu hedeflerim doğrultusunda bana destek olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ve hocalarıma teşekkür ediyorum” dedi. Üniversitede proje grubuyla birlikte Fizik, Kimya, Matematik gibi birçok alanla ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Mutluer, yaptığı çalışmalardan dolayı hocalarının CERN’in bilimsel araştırmalar programına katılmasını tavsiye ettiklerini belirtti.
DÜNYADA BİR İLK
Dünyada ilk defa bir medikal öğrencinin CERN’e kabul edildiğinin altını çizen Mutluer, “Aslında CERN’de daha çok teknik alanda araştırmalar yürütülüyor. Parçacık fiziği ve yüksek enerji fiziği üzerine çalışmalar yapılıyor. Medikal alanda okuyan öğrencinin CERN’de ne işi var şeklinde sorulabilir. CERN, sadece belli bir konu üzerine yoğunlaşmış bir merkez değil. Yenilenebilir enerji, medikal görüntüleme teknikleri, kanser tedavi yöntemleri, proton tedaviler, parçacık fiziği üzerine yapılan çalışmalar mevcut. Bundan sonraki hedeflerim arasında gelecek yıllarda yazları yine araştırma programlarına dâhil olmayı ve CERN ile ortak bir projede yer almayı hedefliyorum” dedi. Mutluer, CERN’e başvuruyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği irtibat ofisi görevlileri aracılığıyla gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
TERCİHLERİNİZİ DOĞRU YAPIN
6’ncı LED Yarışması’nda “Verimli güç kontrolü ile yükselticiler kullanılarak LED sistemlerle kablosuz veri iletimi” adlı çalışmasıyla birincilik ödülü kazanan Mutluer, bilimsel araştırmalara ilgisi olan ve bu alanda eğitim almak isteyen adaylara şu tavsiyelerde bulunarak “Hepimiz hayatımızın pek çok alanında birçok sınava giriyoruz. Sınavlara her zaman girebilirsiniz, sınav hayatınızda çok şey değiştirmez. Ancak yapılan tercihler hayatınıza yön verir. Bu yüzden sizi ileriye taşıyacak ve hayallerinizi kısıtlamayacak tercihler yapın ve kendinizden ödün vermeyeceğiniz adımlar atın” dedi.
İHA 30.06.2016