Türkiye, uzay araştırmalarındaki son gelişmelerin ve bilimsel sonuçların değerlendirileceği 41. COSPAR Bilimsel Kongresi’ne ev sahipliği yapacak.
Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortağı olduğu ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından organize edilen 41. COSPAR Bilimsel Kongresi, 30 Temmuz-7 Ağustos tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Enstitü Müdürü Lokman Kuzu, kongreye 2 bin 500-3 bin civarında bilim insanının katılımını beklediklerini söyledi.
“COSPAR’da bu sene birçok ilkler var, o yüzden heyecanlanıyoruz” diyen Kuzu, şöyle konuştu:
“Özellikle kütle çekim dalgaları şubat ayında açıklandı, gözlemlendi. Geçmişte olmuş bir kara delik çarpışması sonucu uzaya yayılan dalgalar gözlemlenmiş oldu. Bunun ilk sonuçları burada açıklanacak. Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta görevi kapsamında elde edilen veriler, ortaya çıkan makaleler konferans kapsamında yayımlanacak. Nötrino osilasyonuna ilişkin sonuçlar açıklanacak. Uzaya yönelik başkaca araştırmaların sonuçları COSPAR’da açıklanmış olacak.”
COSPAR’da bir yandan bilimsel veriler anlatılırken, bir yandan da bu alandaki gelişmelerin halkla buluşturulmasının sağlanmasına yönelik bir dizi faaliyet yürütüleceğini dile getiren Kuzu, şunları kaydetti:
“Bu alandaki teknolojik birikimi ortaokul, lise düzeyine indirmek lazım. Bu şekilde insanları şevklendirmek lazım. Bu amaçla düzenlenecek konferanslar önemli fayda sağlayacak. Kamuda da farkındalığı artıracaktır diye düşünüyoruz.
Uydu, uzay konularında insan kaynağımız maalesef çok az. Öğretmen yetiştirmek, öğrencilerin farkındalığını artırmak önemli. Bunu başarabilirsek ileriye dönük insan kaynağımızı da artıracağımızı düşünüyoruz.
ABD’de uydu-uzay konularında çalışan sayısı sadece uydu teknolojilerinde 250 bin civarında, Rusya’da 240 bin civarında, Türkiye’de ise bini bulmuyoruz maalesef. Bu sayıyı artırmak istiyoruz. Bu manada COSPAR farkındalığı artırma konusunda bizim için bir fırsat.”
Halkla uzay buluşması
Kuzu’nun COSPAR’a ilişkin verdiği bilgilere göre, organizasyonun Türkiye’de yapılması birçok araştırmacı, öğrenci, ilgili kurum ve kuruluşun kongreden azami düzeyde faydalanmasına katkı sağlayacak.
Organizasyonun ev sahipliği, Türk araştırmacılara yeni ufuklar açacak ve farklı ülkelerde, farklı alanlarda çalışan araştırmacılara iş birliği imkanı sağlayacak.
Etkinliğin halkla, öğrenci ve öğretmenlerle buluşması için 3 ayrı faaliyet yürütülecek. Bunlardan biri, 3 Ağustos’ta “Derin Uzay Misyonları” başlığıyla halka açık oturum şeklinde ücretsiz yapılacak.
Kongreye kayıt yaptıran öğrenciler ise alanındaki uzman isimlerle 30 Temmuz’daki Öğrenci Günü’nde bir araya gelebilecek. Etkinlikte uzay alanında “büyük veri” konusu ele alınacak.
Öğretmenlere yönelik 31 Temmuz ve 3 Ağustos’ta Öğretmen Çalıştayı gerçekleştirilecek. Çalıştayın hedef kitlesi ilk ve orta öğretimde fen bilimleri, fizik ve astronomi dersleri veren öğretmenler olacak.
Burada verilecek derslerle öğretmenlerin yenilikçi bilimsel araç ve kaynakları ders programlarına yansıtmaları, ders içeriklerinin zenginleştirilmesi için açık kaynaklı araçlarla desteklenmeleri, sorgu temelli öğrenme gibi pedagojik metodolojilerle tanışmaları ve bunları uygulayabilecekleri yeterliliğe ulaşmaları amaçlanıyor.
Bilimsel ilerlemeye yön veriyor
COSPAR, uzaya ilişkin araştırmaları, bilimsel sonuçları, bilgi ve görüşlerin paylaşımını uluslararası düzeyde teşvik eden 46 ülkenin üye olduğu bir organizasyon olarak faaliyet gösteriyor.
Bilimsel toplantılar organize eden ve yayımlar çıkartan COSPAR, bilimin ilerlemesi ve yeni bilimsel disiplinlerin gelişmesinde önemli rol oynuyor, Birleşmiş Milletler’e ve uzay araştırmaları alanında faaliyet gösteren diğer uluslararası organizasyonlara öneriler sunuyor.
COSPAR’a Türkiye’yi temsilen 1996’da üye olan TÜBİTAK, 2 yılda bir yapılan konsey toplantılarında görüşmelere ve alınan kararlara ulusal temsilciler yoluyla katkı sağlıyor.
Türkiye, Temmuz 2012’de yapılan aday değerlendirme sürecinde, oy çokluğuyla 41. COSPAR Bilimsel Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya hak kazandı.
DÜNYA 28.06.2016