Huawei, mobil iletişimdeki en önemli dönüm noktalarından biri olan 4.5G’de yerli üretim için, alanının önemli üretici markalarından Flextronics ile işbirliğine gidiyor. İki şirket, 4.5G baz istasyonları ve ağ enerji sistemleri üretecek fabrikanın açılışını Tekirdağ’da gerçekleştirdi. Açılış törenine; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği, ISPAT, DEIK, TOBB, ICBC Bank Vodafone, Turkcell, Türk Telekom Grubu ve Vodafone temsilcileri katıldı.
Huawei Türkiye; Ar-Ge, ürün ve servisleri ile 4.5G teknolojisini dünya çapında yaygınlaştırmaya devam ederken, Türkiye’de kullanılacak 4.5G donanımları özelindeki yerli üretim politikalarına yönelik desteğini de farklı projelerle sürdürüyor. Huawei bu amaçla geçtiğimiz yıl ön görüşmelerine başladığı 4.5G ekipman üretim tesisleri için, dünyanın lider üretim şirketlerinden olan Flextronics ile iş ortaklığına gitti. İki şirket, 22 Haziran 2016’da 4.5G baz istasyonu ve ağ güç sistemleri üretecek tesislerin açılışını, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın da katıldığı törenle gerçekleştirdi.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Huawei Türkiye Genel Müdürü Li Shen; “Geçtiğimiz 10 yıl, Türkiye’nin ekonomik gelişimi açısından son derece önemliydi. Huawei Türkiye de bu süreçte büyük bir gururla, Türkiye’nin bu özel ve önemli büyüme sürecinde, ülkenin yanında yer alan markalardan biri olarak konumlandı. 2002 yılından bu yana Türkiye ofisinde faaliyetlerini sürdüren Huawei, bugün %92’si Türkçalışanlardan oluşan 1.700 kişilik ekibiyle yoluna devam etmektedir. Huawei Türkiye, kurumsal vatandaş kimliği ile hükümetin; yabancı firmaların yerel üretime desteği konusundaki politikalarını da son derece olumlu bulmakta ve içtenlikle desteklemektedir. Huawei Türkiye bu süreçte; geniş ölçekli bir Ar-Ge Merkezi, Eğitim Merkezi ve 200’den fazla lokal iş ortaklığına imza attı. Yaklaşık 6 ay süren özenli bir hazırlık sürecinin ardından, Huawei Türkiye olarak 10 farklı üretici arasından Flextronics ile işbirliğine gitme kararı aldık. 4.5G baz istasyonları ve ağ enerji sistemleri üretimine Ekim 2016’da başlamayı hedefliyoruz.”
“Huawei Türkiye, Ar-Ge merkezinin sunduğu teknolojik üstünlüğü, Türkiye’deki mobil operatörlerin kullanımı için yenilikler geliştirmek üzere ve nesnelerin internet, büyük veri, bulut sistemleri gibi bugünün ve yarının popüler teknolojilerinin gelişimi için kullanmaya devam edecek. Bu gelişimin devamlılığı için de Türkiye’deki BT sektörü ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. BT sektörünün yerelleşmesi ve operatörlerin bu yönde desteklenmesi, Türkiye kamu kurumları açısından stratejik olarak da önem taşıyor. Huawei Türkiye, buradaki iş ortakları ile yakın bir ilişki içinde, bu gereksinimleri karşılamak için de yoğun bir şekilde çalışıyor. Sektörün belli bir seviye ve olgunluğa erişmesi için, yerelleşme anlamındaki iş planlarımızı daha da artıracağız.”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan; yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; Ülkemizde her alanda yerli ve milli üretimin artması yönündeki seferberliğe, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü özelinde katkı sağlayacak olan Huawei 4.5G yerli üretim tesisinin açılışında bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Huawei, Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü için gerek yazılım gerek donanım gerekse Ar-Ge konusunda öncü bir rol oynamaktadır. Bugün de üretim faaliyetleri ile işletmecilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir tesisi Flextronics ile birlikte hayata geçiriyorlar. Huawei, özellikle 380 kişinin çalıştığı Ar-Ge merkezindeki faaliyetlerini bir adım ileri taşıyıp üretime yönelik bu tesisiyle, Türkiye’de 1.700 çalışanı ve 200’den fazla iş ortağı ile 5.000 kişilik bir eko-sistem oluşturmuştur.”
“Bilgi ve iletişim sektörünün ve doğal olarak ekonominin gelişimi açısından Huawei’nin çalışmaları bizim için önem taşıyor. Bugün Huawei ve Flextronics’in bu özel ortaklığı için burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu tesiste kullanılacak birçok ürünün patentinin de Huawei Ar-Ge merkezinde geliştiğini burada vurgulamak istiyorum. Bununla birlikte Huawei’nin Ar-Ge Merkezi’nden beklentimizin yüksek olduğunu da söylemeliyim.
Huawei dünya çapında 2240’dan fazla patente sahip. Bu tesiste üretilen cihazların sadece 4.5G ihalesinin yerlilik şartının sağlanması için değil, planlı ve gerçek anlamda kaliteli iletişim odaklı yerli sahip ürünler olacağını düşünüyorum. Bugün ülkemizde on binlerce baz istasyonunda 4.5G teknolojisi vatandaşlarımıza sunuluyor. 4.5G kullanıcı sayısı 12,7 milyonu aştı. Türkiye olarak, teknolojiyi sadece kullanan değil üreten de bir ülke olmamız gerekiyor ve üreten olmak için de bu tür adımlar atmamız gerekiyor. Bu tesisle 4.5G’de yerli üretimde %45 oranı için son derece önemli bir başlangıç yapmış bulunuyoruz. Türkiye ofisi çalışanlarının %92’si Türk olan Huawei ile beraber, bu anlamda yerli ekosistemi de hep beraber oluşturacağız. Yakın gelecekte hem 5G altyapısının geliştirilmeye başlandığı hem de 5G’nin en verimli kullanıldığı ülkelerden biri haline geleceğimize inanıyorum. Bunun için, insan kaynaklarına yapılan yatırımın da en az altyapı kadar önemlidir. Huawei, Akademi yapısı altında önemli eğitim çalışmaları gerçekleştiriyor ve bu yöndeki insan kaynağına katkıda bulunuyor.”
Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao şunları söyledi; “Vodafone Türkiye olarak teknolojik gelişmelere uygun yerli üretimin yaygınlaştırılmasını destekliyor ve telekomünikasyon endüstrimizde yerli ürünlerin daha fazla kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için ülke olarak müşterilerimize sürdürülebilir ve yüksek kaliteli ürünler sunan bir tedarikçi ekosistemini kurgulamamız gerekiyor. Bu nedenle stratejik iş ortağımız Huawei’nin Türkiye’ye özellikle yatırım yapmasını son derece pozitif bir hamle olarak görüyor ve bu gibi yatırımların devamını bekliyoruz. Ayrıca Huawei, Vodafone ve endüstrideki diğer oyuncuların katılımıyla ortaya çıkan sinerjinin Türkiye’de 4.5G hizmetlerinin gelişiminde ve 5G’ye evrilmesinde önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.”
Turkcell Şebeke Teknolojileri Grup Başkanı Gediz Sezgin şunları söyledi: “Turkcell olarak 4.5G’de dünyanın en güçlü şebekesini kurduk. Üstün alt yapımız ve sahip olduğumuz frekanslarla Türkiye’nin en hızlı 4.5G’sini sadece biz sunuyoruz. Tabi ki bunları yaparken kullandığınız teknoloji son derece önemli. Şirket olarak teknolojiyi tüketen değil üreten ülke konumuna gelmek için üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Buna örnek olarak da Huawei ile yaptığımız ortak Ar-Ge çalışmasını gösterebiliriz. Bu çalışmayla bir yandan yeni teknolojilerin araştırılması ve geliştirilmesine katkı sağlarken bir yandan da Türkiye’nin yazılım ve donanım Ar-GE kapasitesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bugün Huawei’nin öncülüğünde Türkiye’de böyle bir fabrikanın açılmasını son derece önemsiyor ve ülkemizin teknolojik gelişimine katkı sağlayacak bu gibi yatırımlara örnek teşkil edeceğine yürekten inanıyoruz.”
Türk Telekom Satınalma ve Tedarikçi Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Metin Erhan ise konuşmasında; “Sahip olduğumuz güçlü altyapı ve yatırımlarımız sayesinde Türkiye’nin dijital devrimine liderlik ediyor, yerli üretim için hayata geçirdiğimiz işbirlikleriyle bu süreci desteklemeye devam ediyoruz. Bu çerçevede üstlendiğimiz sorumlulukla, Türkiye’nin ilk milli baz istasyonu ULAK için ilk siparişi veren ve bunu canlı şebekesi üzerinden ilk servis eden operatör olduk. 4.5G teknolojisini yerli üretim katkısıyla müşterilerimizle buluşturmak için çeşitli işbirliklerine imza atarak, yerli üretime destek konusunda öncü olduk. Şimdi de Huawei ile yerli üretim için işbirliği içine giriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde de, yerli üretime destek vermeye ve ülkemize değer katmaya devam edeceğiz” dedi.
Huawei Türkiye 2015’te görüşmelere başladığı Flextronics Türkiye ile Nisan 2016’da, 4.5G ürün gamı üzerinde çalışmaya başladı ve Türkiye’de bu alandaki ikinci büyük girişime imza attı. Flextronics Türkiye ayrıca, Huawei Türkiye tarafından 4.5G ihalesi sonrasında bu alandaki lokal üretim projeleri vesilesiyle ödüle layık görüldü. Flextronics Türkiye’nin bu alandaki ürün gamı, 4.5G baz istasyonları ile ağ enerji sistemleri üretimini kapsıyor.
HÜRRİYRT 24.06.2016