Türkiye’nin tek yerli power bank üreticisi Tente Global, Avrupa’nın 2020’de yola çıkaracağı elektrikli aracın bataryasını üreterek proje ortağı oldu
Çevreyi kirletmeyen, enerji maliyeti benzinli araçların yaklaşık 100’de biri kadar olan elektrikli araçlar, hızla hayatımıza giriyor. Avrupa Birliği’nin desteklediği projeyle geliştirilen 2020’nin elektrikli otomobili, Türk şirketin bataryasıyla hareket edecek. Türkiye’de sayaç okuyucudan dedektöre, cep telefonundan telsize kadar birçok ürünün bataryasını üreten Tente Global adlı şirket, Avrupa Birliği’nin yeni elektrikli otomobil projesinin batarya tedarikçisi oldu. Konuyla ilgili bilgi veren Tente Global Müşteri İlişkileri Yöneticisi Ahmet Furkan Ekinci, Avrupa Birliği’nde Volkswagen, Fiat ve Michelin’in ortak projesine dahil olduklarını belirterek, “AB’de 7. çerçeve kapsamında bir destek projesi var. Orada Deliver diye geçen, E7 sınıf bir araç geliştiriyorlardı. Biz batarya ve batarya yönetim sistemini yaptık. Ürünümüz beğenildi. Biz de imal edip teslim ettik. Proje 2015’te bitti. Şimdi üzerinde çalışmalar geliştirme çalışması sürüyor. Bu araç, 2020’nin elektrikli aracı olarak planlanıyor. Protototip fuarlara gidecek, görücüye çıkacak, geliştirilecek ve ardından ticarileşecek” dedi.
CASIO TÜRK ŞİRKETİ ÖNERMİŞ
Projeye daha önce katılan bir İspanyol şirketin çekilmesinden sonra dahil olduklarını söyleyen Ekinci, “Proje onlarda tıkanmış. Devamı için bataryada uzman ekibe ihtiyaç vardı. Adına üretim yaptığımız Casio ve iş ortaklarımız bizi refere edince sunumlarımıza olumlu dönüş aldık ve projeye katıldık” diye konuştu.
Türkiye’de hayatın mobilleşmesi için çözüm ürettiklerini, sayaç okuma yazılım, ürün iade, raporlama, PDKS yazılımı, mobil parkomat yazılımı gibi çözümler ürettiklerini, elektrikli bisikletlerin motoruna batarya ürettiklerini söyleyen Ahmet Furkan Ekinci, “Power bank üretiminde bizden başka yerli üretici duymadım. Aspilsanla birlikte de telsiz bataryası üreten Türkiye’nin iki şirketiyiz” dedi.
‘Power bank’ ithalatı bitecek
Akıllı telefonların şarjının hızlı tükenmesi sebebiyle son yıllarda hayatımıza giren yedek şarj cihazları (power bank) üretimi konusunda yeni yatırım yaptıklarını söyleyen Ahmet Furkan Ekinci, “Cep telefonları ve tabletlerin olmazsa olmazı power bank için 25 kişilik yeni bir ekip kurduk. 2007’de başladığımızda tasarım ve Ar-Ge bizde, üretim yurt dışındaydı. Panasonic, Samsung, Sanyo gibi üreticilere montaj yaptırıyorduk. Şu anda üretimi de bünyemize aldık. Bunun için 200 bin doların üzerinde robotik yatırım yaptık. Avrupa ve Afrika’ya yakınlığımızın avantajını kullanmak istiyoruz” dedi. Türkiye’de yılda 2 milyonun üzerinde power bank ithalatı olduğunu, kendilerinin geçen yıl 250-300 bin cihaz ürettiklerini ve bu yıl da 2-2.5 katını üretmeyi hedeflediklerini söyledi.
TÜRKİYE 20.06.2016