Bu yıl Türkiye’de ikincisi, 31 Mayıs -1 Haziran arasında düzenlenen Smartcon2016 İstanbul Zirvesi’nde, iş ve teknoloji dünyasının önde gelen isimleri bir araya geldi. Zirvede, büyük veri teknolojileri ile entegre edilmiş inovatif iş modelleri üzerinden değerlendirmeler ve geleceğe yönelik tahminler sunuldu.
Global trendler ve iş modellerinin Türkiye ve farklı sektör şartlarına göre değerlendirildiği zirvede binin üzerinde katılımcı, ‘Büyük Veri’, ‘Nesnelerin İnterneti’ (IoT) ve ‘Start-up ekosistemi’ni derinlikli bir biçimde ele aldı.
YIKICI INOVASYON
Zirve boyunca katılımcılar büyük veri, yıkıcı teknolojiler, dijitalleşme, geleceğin tüketicileri için pazarlama, nesnelerin interneti, endüstri 4.0 ve Türkiye’nin yeni gelişen yıkıcı inovasyon ekonomisindeki yeri gibi küresel ve bölgesel konuları ele aldı.
Türkiye’nin geleneksel ve dijital kanal kullanımlarında uzmanlaşan liderleri fiziksel ile dijitalin etkileşimini, dijital yıkım ekonomisi çağında iş analitiği, büyük veri ve gerçek zamanlı analitiğin dinamiklerini değerlendirirken geleceğin müşterisine nasıl servis sunulması gerektiği sorusuna yanıt bulmaya çalıştı. Diğer yandan büyük veri ve teknoloji dünyasının önde gelen isimleri iş zekâsı ve analitiğin geçirdiği evreleri, segment bazlı hedeflemeleri ve analitik ile ölçeklenebilir gelir yaratma modellerini vaka çalışmaları eşliğinde tartıştı.
ATILMASI GEREKEN ADIMLAR VAR
Zirvede konuşan TÜSİAD Dijital Ekonomi Yuvarlak Masası Başkanı 0, Türkiye’de dijital dönüşümün hız kazanması ve ekosistemin tüm paydaşları ile birlikte potansiyelin yakalanabilmesi için çalışmalara liderlik ettiklerinden bahsederken, bu alanda stratejik hedeflerin yakalanabilmesi için gerek makro anlamda, gerekse ekosistemin paydaşları tarafından atılması gereken adımları vurguladı.
ROBOT ENDÜSTRİSİ 1 MİLYAR DOLARA GİDİYOR
The Economist’in Data Editörü Kenneth Cukier ise konuşmasında “Büyük Veri Devrimi”nde, iş liderlerinin bilmesi gerekenleri açıklığa kavuşturuken, bu devrimin iş yapış şekillerimizi, yaşantımızı ve düşünme yapımızı nasıl değiştireceğini anlattı. Teknoloji ve veri odaklı düşünce yapısına kavuşmamız gerektiğini vurgulayan Cukier, öğrenen makineler ve hayatımıza olacak büyük katkıları konularına da değindi.
Dünyanın ilk robotik stand-up komedyeni Heather Knight, Marilyn Monrobot adlı robotuyla etkinlikte yer aldı. Marilyn Monrobot seyircilere “Merhaba” diyerek başladığı şovuna danslarıyla damgasını vurdu. Heather Knight, 2015-20 yılları arasında, robot endüstrisinin 1 milyar doların üzerine çıkacağının öngörüldüğünden söz etti.
Smartcon2016 zirvesi kapsamında gerçekleştirilen “Start Up Day”de, Türkiye’de girişimcilik alanının gelişmesi ve ilerlemesi için atılması gereken adımlar tartışıldı. Yatırımcılık yapan ve rehberlik eden, alanında uzman aktörlerle tanışıldı ve girişimcilere verilen destekler hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu. Ayrıca, düzenlenen Start-up Day yarışmasında 14 finalistin hazırladıkları sunumlara yer verildi.
TÜM GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Start-up Day yarışmasında birinci olan finalist, smartcon2016 Dubai Zirvesi’nde girişimini anlatma fırsatı yakaladı.
Akbank Direkt Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orkun Oğuz ise konuşmasında şunları kaydetti: “Akbank olarak bunları sektörümüzdeki yeni oluşumlardan ziyade bankaların işini kolaylaştıran, stratejik işbirliği yapılabilecek şirketler olarak görüyoruz. Banka olarak teknolojinin hızla geliştiği bu dünyada önceliklerimizi çok uzun zaman önce belirledik. Akbank olarak inanıyoruz ki; FinTech’leri, köklü banka çalışanları ile yeni mezun, teknoloji dahileri birlikte yaratıyor. Biz de esnek, hızlı ve proaktif bir şekilde tüm Akbanklılarla birlikte birçok yeniliği kendi içimizde üretebiliyoruz. Bu nedenle Akbank olarak tüm gelişmeleri yakından takip ediyor, birçok yeni teknolojiyi hızlı bir şekilde müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Klasik anlamda devam ettiğimiz, alışılmış büyük firmalarla gerçekleştirilen uzun süreli işbirliklerimizin yanı sıra, artan oranda ‘FinTech’lerle de çalışıyoruz.”
HÜRRİYET 13.06.2016