Lise öğrencilerinin projesi Paraguay yolcusu

0

İzmir’de bu yıl 5’incisi düzenlenen Doğanata Eğitim Bilim Mühendislik Enerji Proje Fuarı (DOESEF) Türkiye Liselerarası Proje Yarışması’nda “çörek otu yağı”nın kanser hücrelerine etkisini araştırdıkları projeyle finale kalan Balıkesirli iki lise öğrencisi, Türkiye’yi Paraguay‘daki uluslararası bilim fuarında temsil edecek.

 

Fatma Emin Kutvar Anadolu Lisesi 1. sınıf öğrencileri Damla Köçkar ile Fazıl Atak, Paraguay‘da “Timokinonun Kolon Kanseri ve Pankreas Kanseri Üzerindeki Hücresel ve Moleküler Mekanizmalarının Belirlenmesi” adlı projeleriyle yarışacak.     

Proje sahibi öğrencilerden Fazıl Atak, yaptığı açıklamada, çörek otundan elde edilen yağın kanser hücrelerine etkilerini araştırdıklarını ve bunu proje haline getirdiklerini söyledi.     

Atak, ülkeyi yurt dışında temsil edecekleri için çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, proje hakkında şu bilgileri verdi:     

“Biz bu projeyi 5. DOSEF Araştırma Projeleri Yarışması’na sunduk, jüri tarafından beğenildi ve finale kaldık. Finalde de bize ülkemizi Paraguay’da temsil etme hakkı verildi. Şimdi ağustos ayında Paraguay’da düzenlenen bilim fuarına hazırlanıyoruz. Biz bu çalışmamızın deneylerini Balıkesir Üniversitesi Moleküler, Biyoloji ve Genetik Bölümünün laboratuvarlarında yaptık. Deney sonuçlarında çörek otunun kanser hücrelerini zayıflattığı ve sonrada öldürdüğü görüldü. Bu çalışmamızda iki farklı kanser üzerine yoğunlaştık. Çünkü bu iki kanserin (kolon ve pankreas kanseri) de tedavisi zor.”     

“Kanser hücrelerinin öldüğünü gördük”     

Öğrencilerden Damla Köçkar da projede çörek otu yağının kolon ve pankreas kanseri üzerindeki etkilerini araştırdıklarını belirtti.     

İlaçların genellikle bitkilerden elde edildiğini bildiklerini, bunun üzerine çörek otunun etken maddelerini araştırdıklarını anlatan Köçkar, şunları söyledi:     

“Çörek otunun birçok kansere iyi geldiğini gördük. İlk önce bazı deneyler yaptık. Bu deneylerde hücrelerin yaşayıp yaşamadığını ve etken madde uyguladıktan sonra nasıl reaksiyonlar gösterdiğini izledik. Deneyler sonucunda ilk önce konsatrasyon derecesini artırdık ve konsatrasyon artıkça buradaki kanser hücrelerinin yaşamı azaldı. Daha sonra da bu hücrelerin öldüğünü gördük. Bu deneyler hem kolon hem de pankreas kanseri üzerinde yapıldı ve olumlu sonuçlar aldık. Bu konuda birçok deney yaptık. Ayrıca çörek otunun en büyük faydası, ilaçlar gibi yan etkisi bulunmuyor. Kemoterapi ilaçları gibi sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Kemoterapide kullanılan ilaçların yan etkisi olduğu için hastalar zorlanabiliyor.”     

Projenin danışmanı ve lisenin biyoloji öğretmeni Gülnihal Kıral da öğrencilerinin böyle bir başarıya imza atmasının gurur verici olduğunu ifade etti.     

 

HÜRRİYET  06.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here