Türk ordusunun yeni kuvveti siber savunma

0

Türk Silahlı Kuvvetleri, yeni bir “kuvvet çarpanı” anlayışıyla siber alanda milli teknoloji ve ürün geliştirme çabalarına öncülük ediyor

 

Türk ordusunun siber alana yönelik çalışmalarının merkezi konumundaki TSK Siber Savunma Komutanlığı, kapılarını ilk kez açtı.


Komutanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bilgi ve iletişim teknolojileriyle e-devlet uygulamalarının yaygınlaşması, tüm olumlu yönlerine karşın, kritik altyapı ve komuta kontrol sistemlerinin etkisiz hale getirilmesine dönük bazı tehdit ve riskleri de beraberinde getirdi.

 

Bunun sonucunda, ulusal güvenlik açısından “kara”, “deniz”, “hava” ve “uzay” boyutlarına eklenen “siber alan”, ulusal güvenliğin bir parçası konumuna geldi.

TSK bünyesinde, bugünün muharebe ortamının beşinci boyutu olarak da nitelendirilen bu yeni alanda tehditleri önleyerek, gelişmiş savunma ikaz ve tepki sistemlerine sahip güçlü bir siber savunma yeteneği kazanmak amacıyla 2012 yılında kurulan TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı, 30 Ağustos 2013’te TSK Siber Savunma Komutanlığına dönüştürüldü.

 

DERİNLİĞİNE SİBER GÜVENLİK

Stratejisi, teşkilatı, eğitimli personeli ve donanımıyla Türkiye’de ilk ve öncü kurumlardan olan TSK Siber Savunma Komutanlığı, bu alanda meydana gelebilecek tehditlere karşı öncelikle Silahlı Kuvvetlerin korunması görevi ve siber savunma yetenekleri açısından merkez olma sorumluluğuyla kabiliyet ve yeteneklerini sürekli geliştirerek, uluslararası emsalleriyle yarışıyor.

SİBER SALDIRILARA KARŞI ÖNLEYİCİ HİZMET
 
Komutanlık bünyesinde 7 gün 24 esasına göre hizmet veren Siber Savunma Harekat Merkezince, TSK sistemlerine yönelik saldırı veya siber olay söz konusu olduğunda birçok önleyici faaliyet yürütülüyor.

TSK’nın kritik iletişim altyapısı ve sistemlerinin, siber tehditlere karşı korunması, meydana gelen olayların etkilerinin en aza indirilebilmesi ve izinin takip edilebilmesi için TSK’nın ilgili birimleriyle karşılıklı işbirliği içinde hareket ediliyor.


NATO İLE İŞBİRLİĞİ

TSK Siber Savunma Komutanlığı başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı olmak üzere TÜBİTAK ve diğer kamu kurumlarıyla koordineli çalışıyor. Ayrıca NATO ile eşgüdüm içerisinde faaliyetlerini ulusal ve uluslararası alanda yürütüyor.

NATO Siber Olaylara Müdahale Merkezi ve diğer kaynaklardan elde edilen zararlı internet adresleri, TSK birimleri ve ülke çapında güvenliğe katkı sağlamak amacıyla “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi” (USOM) ile paylaşılıyor.

NÜKLEER TEHDİTTEN SONRA İKİNCİ SIRADA
Siber tehditler, asimetrik olması nedeniyle nükleer tehditten sonra ikinci sırada yer alıyor. Araştıran, inceleyen, özgün siber güvenlik çözümleri üreten ve farkındalığını ilgili birimlerle paylaşan TSK Siber Savunma Komutanlığı, ulusal güvenlikte yeni bir “kuvvet çarpanı” anlayışıyla siber istihbarat, gerektiğinde aktif savunma yapabilme yeteneklerinin kazanılması ve siber caydırıcılığa yönelik milli teknoloji ile ürün geliştirme amaçlı Ar-Ge çalışmalarına öncülük ediyor. 

 

HABERTÜRK 06.06.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here