Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde eğitim gören 8 öğrencinin, su altında tarama yapmak ve nesnelerden numune almak üzere geliştirdiği insansız su altı görüntüleme aracı, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Derinlik Kontrol Laboratuvarı’nda yapılacak yarışmada görücüye çıkacak.
Öğrencilerin 3 yıllık bir çalışmayla geliştirdikleri “Lucky Fin” adlı insansız su altı görüntüleme aracı, Türkiye‘de nisan ayında yapılan “Uzaktan Kumandalı Su Altı Araç Yarışması”nda birinci oldu ve NASA‘nın 23-25 Haziran’da düzenleyeceği “Mate Rov International 2016” yarışmasında Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yakut, yaptığı açıklamada, Türkiye’de bu alanda yapılmış bir çalışma olmadığını söyledi.
TÜBİTAK Hızlı Destek Projesi kapsamında 3 yıl önce insansız su altı aracı yapmaya karar verdiklerini anlatan Yakut, “Aracın tasarımı ve montajını yaptık. Araç, 150 metreye dalabilecek şekilde hazırlandı. Elektronik kartların tasarımını kendimiz yaptık. Bu konuda lisans öğrencileriyle çalıştık. Bir yüksek lisans öğrencimiz bu konuda tez yazdı. Araç başarılı olunca Türkiye’de yapılan yarışmaya katıldık. Türkiye birincisi olduk.” diye konuştu.
“NASA‘dan başarıyla döneceğiz”
Yakut, Türkiye’deki yarışmada birinci olduktan sonra NASA’daki yarışmaya katılma hakkı elde ettiklerini belirterek, yarışmaya çeşitli ülkelerden 30-35 üniversitenin katılmasını beklediklerini söyledi.
Türkiye’nin ilk defa bir araçla bu yarışmada yer alacağına dikkati çeken Yakut, yarışma ekibi ve araca yapılacak eklemeler için maddi imkanlara ihtiyaç duyduklarını belirtti. Yakut, “Sponsor arayışı içindeyiz. Yarışmanın senaryosuna baktığımızda ekibim için umutluyum. NASA’daki yarışmadan iyi bir derece alacağımızı düşünüyorum. NASA’nın Derinlik Kontrol Laboratuvarı’nda yapılacak yarışmada ülkemizi en iyi şekilde temsil edip iyi bir dereceyle dönmek istiyoruz. Başarıyla dönebileceğimizi düşünüyorum. Diğer ekipleri de izledik. Biz iyi bir noktadayız.” ifadesini kullandı.
“Bu araçlar dünyada birçok alanda kullanılıyor”
Yakut, 3 yıllık Ar-Ge çalışmasının ürünü olan aracın üzerindeki 4 pervane yardımıyla hareket ettiğini söyledi.
Derinlik kontrolü için aracın üzerine basınç sensörü yerleştirdiklerini anlatan Yakut, bununla derinliğin, üzerindeki pusulayla da yönün tespit edildiğini bildirdi.
Yakut, yarışma için araca robot kol eklendiğini belirterek şunları söyledi:
“Kol su altında bazı parçaları tutup, bir yere taşıyabiliyor, çevirebiliyor. Üzerinde tek kamera var. NASA’daki yarışma için 3 kamera daha ekleyeceğiz. Araç, değişik uygulama alanlarına sahip. Su altında görüntüleme için kullanılabilir. Bunları dalgıç çekmeye kalksa yarım saat çekebilir, tüpü biteceği için yüzeye çıkmak zorunda kalır. Çok derinlere inmesi zaten mümkün değil. Bu tür araçlar uzun süre suda kalabiliyor ve derinlere inebiliyor. Örneğin, tersanede bir geminin altına bakım yapılacak, ekspertiz gerekiyor. Bunun için önce çekim yapılıyor. Dalgıç dalıyor kamerayla, bunun yerine bu araç kullanılabilir. Deniz altında giden boru hatları görüntülenebilir. Araca takılacak sensörlerle su kirliliği ölçülebilir. Bizim ilk hedefimiz buydu. Bu sensörleri aracımıza ekleyerek kullanım alanlarını çoğaltabiliriz”
Proje takımından Nurhak Altın da NASA’daki yarışmaya konsantre olduklarını, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerini söyledi.
Altın, “Aracı iyi bir seviyeye getirdik, ancak sponsora ihtiyacımız var. Bunun için görüşmeler yapıyoruz. İnternet sitemiz luckyfin.net, iletişim için sosyal medya hesaplarımız da var.” dedi.
HÜRRİYET 02.06.2016