İşte sığınak delen milli füzeler

0

Türkiye’de yerli kaynaklarla geliştirilen ilk beton delici mühimmat olma özelliği taşıyan “nüfuz edici bomba”, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) Kırıkkale’deki Mühimmat Fabrikasında üretiliyor.

 

Fabrikada bin 71 personelin görev yaptığını belirten Yiğit, “Mühimmat fabrikası, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Emniyet Genel Müdürlüğünün ve Milli Savunma Bakanlığının ihraç izni verdiği yabancı silahlı kuvvetlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 25 milimetreden 203 milimetreye kadar değişik çaplarda ağır silah mühimmatı üretmektedir. Tahrip kalıpları, çukur imlalı tahrip şarjları ve el bombaları da üretim kalemleri arasında yer almaktadır.” diye konuştu.

 

Ar-Ge Müdürü İhsan Çağatay Öncel de “sığınak delen” olarak bilinen nüfuz edici bombanın yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, ardışık delici harp başlığı teknolojisine sahip ve Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olduğunu kaydetti.

 

Nüfuz edici bombanın dış geometrisinin güdüm kiti arayüzleri, kütle, kütle merkezi ve eylemsizlik özelliklerinin MK-84 (2000 libre) genel maksat bombasıyla benzer olduğunu dile getiren Öncel, şunları kaydetti:

Nüfuz edici bomba, düşük çarpma hızlarında ve açılarında dahi yüksek delme kabiliyeti, ön delici tasarımda kullanılan önceden şekillendirilmiş parçacıklarıyla ikincil hedeflere karşı yüksek etkinliği, programlanabilir ateşleme zamanları, farklı hedef tiplerine karşı kullanılabilme özellikleri ile MK-84 genel maksat bombasıyla uyumlu tüm güdüm kitleriyle kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Öncel, nüfuz edici bombanın hassas güdüm kiti HGK ve GBU-10-EB lazer güdüm kitiyle kullanılmaya da uyumlu olduğuna dikkati çekerek, bombanın MK-84 genel maksat bombasıyla uyumlu tüm güdüm kitleriyle kullanılabilme potansiyeline de sahip olduğunu vurguladı.

 

Hedef tipleri, gömülü sert hedefler; Bunlar mühimmat depoları, yer altı petro kimya depoları, sığınaklar, uçak hangarları, komuta kontrol merkezleri. Yer üstü hedefler; uçak pistleri, barajlar, köprüler, kritik binalar, alan hedefleri; radar antenleri, sahip füze bataryaları, endüstriyel tesisler ve park halindeki uçaklardır.”

 

Nüfuz edici bombanın güçlendirilmiş betonu delme özelliğine sahip olduğuna işaret eden Öncel, şu anda F-4 ve F-16 savaş uçakları için sertifikasyonunun tamamlandığını bildirdi.

 

HÜRRİYET  30.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here