Gaziantep’te teknoloji buluşmaları

0

ARGETİ Proje Pazarı; Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TARGET TTO ve ETİCARET organizasyonuyla düzenlenen ’Türkiye Teknoloji Buluşmaları’ kapsamında Gaziantep’te yapıldı.

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, 100 yılda biriken bilgi birikiminin teknoloji sayesinde birkaç senede ikiye katlandığını söyledi. Ticarileşmemiş bilginin yeterli bilgi olmayacağını belirten Prof. Dr. Coşkun, “Bilgi ürünün içine gömülürse bir anlam ifade eder. Bilgiyi daha iyi kullanmak için AR-GE’ye ayrılan bütçe artırılmalıdır. Bugün bizde yüzde 1, Avrupa’da yüzde 2 civarında olan AR-GE bütçesi Güney Kore’de yüzde 4’tür. O nedenle Güney Kore dünya piyasalarına her yıl yeni teknolojiler ve yeni markalar sunmaktadır” dedi.

Üniversite tarafından başlatılan ve oldukça başarılı sonuçları alınan İntörn Mühendislik konusuna da değinen Prof. Dr. Coşkun, bu sistem sayesinde GAÜN’den mezun olan mühendislerin yüzde 80’inin iş bulduğunu söyledi. Üniversite olarak iş dünyası olan camları kırarak birlikte hareket etmek için çeşitli enstrümanlar kullandıklarını dile getiren Prof. Dr. Coşkun, “Teknoparka yeni bir ruh üfledik, yeni bir şey kattık. Teknoloji Transfer Ofisine; ’TargeT’ dedik ve Türkiye’de benzeri olmayan özgün bir yapı ortaya koyduk. Arama toplantıları yaptık. Firma ziyaretleri gerçekleştirdik. Firmaları, gençleri yeni bir şeyler bulmak, yaratıcı düşünmek için buluşturduk. Elbette girişimcilik için ateşli, iletişim becerileriniz yüksek ve sunuş yeteneğinizin olması ve her zaman söylediğim gibi projelerinize sevginizi katmanız gerekiyor. Bugün burada bu yıl gerçekleşen ilk ARGETİ Proje Pazarından taşıdığımız yaklaşık 20 seçkin projeyi sergiliyoruz. Yeni açılımların, yeni vizyonların gerçekleşeceği bugünkü buluşmanın çok önemsiyorum” diye konuştu.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, bilgisayarların insanlardan daha akıllı hale geleceğini ve insansız otomobillerin hakimiyetinin başlayacağını belirtti. Prof. Dr. Bayram, “Belki de önümüzdeki 30 yıl içinde gerçekleşecek olan bu döngüyü kaçırırsak bir 50 yıl geride kalabiliriz.. Sanayi 4’ü yakalamamızı sağlayacak olan ve Download G 2.4. diye adlandırdığım kısaltmanın sırrı; girişimci ikinci kuşak ile sanayi 4’ü bir araya getirmek. Gaziantep için konuşmak gerekirse;’ teknoloji, ülkemiz ve dünya için önemli gelişme sağlayacak olan ’Download G 2.4’, Türkiye Teknoloji Buluşmaları için bir araya gelen sizlersiniz” ifadelerini kullandı.

TargeT Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Ekrem Tekin, “2012’de TargeT Teknoloji Transfer Ofisinin kurulduğu yılda bir proje pazarıyla başladı her şey. Proje Pazarı dediğimiz şey fikri koyup alıcı ile satıcıyı bir araya getirdik. 2014, 2015’te iki ARGETİ Proje Pazarı yaptık. 2016 ’da ilk ARGETİ Proje Pazarındaki yaklaşık 200 projeyi seçkin projeyi, ’fikri olan beri gelsin’, ’fikri olan yine beri gelsin’ sloganıyla pek çok proje sahibini davet ederek bir araya getirdik. Bu 200 projeden seçtiğimiz yaklaşık 20 seçkin projenin ticarileşmesi için Türkiye Teknoloji Buluşmalarına taşıdık” şeklinde konuştu.

 

HÜRRİYET 23.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here