Nobel Kimya ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: ‘Öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım’

0

2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancarİstanbul Teknik Üniversitesi‘ne (İTÜ) konuk oldu. İTÜ Ayazağa Kampusu Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Aziz Sancar’dan Nobel konuşması’ adlı programa akademisyenler ve öğrencilerin ilgisi yoğundu. Törenin ardından Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi’nin oluşturulması için İTÜ, Beylikdüzü Belediyesi ve Aziz Sancar arasında protokol imzalandı.

 

Toplantıda konuşan Sancar, “Gözünüzü seveyim politikayla uğraşmayın, onu yapanlar var, çok çalışın. Ne yaparsanız, iyi yapmaya çalışın, çalışmadan olmaz. Öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım. Gecelerimi laboratuvarlarda geçirmişimdir. Çalışmaktan başka çare yoktur. Bu, vatan borcudur” dedi. Nobel konuşmasının ardından, Nobel ödül töreni öncesi ve sonrası yaşadıklarını anlatan Sancar, salondakileri kahkahaya boğdu. 

“Ödül verecekleri zaman insan tükeniyor. Nobel ödülünün verileceği gece ne eşim uyudu ne ben uyudum. Nobel gecesi ne olduğunu göreceksiniz” diyerek tören öncesi bir köşede uyuduğu fotoğrafını gösterdi. Prof. Dr. Sancar sözlerine şöyle devam etti: “Gerçekten tükenmiştim, orada biraz kestirdim ama yetmedi. Sahneye çıktığımda takılıp düşeceğim, diye korkmuştum. Allah yardım etti, düşmeden ödülü aldık.”

Ekibini tanıtarak ekibindeki Türk öğrencilere de teşekkür eden Aziz Sancar, “Fazile Cantürk, geçen hafta evlendi düğününe gittik” diyerek elindeki kınayı gösterdi. Annesinin nasihatini da salondakilerle paylaşan Sancar, şöyle konuştu: “Annem derdi ki oğlum kibirli olmayın kibirli olmak Allah’a yakışır, insana yakışmaz. O bakımdan elimden geldiği kadar mütevazi olmaya çalışıyorum.” 

 

NOBEL ÖDÜLÜNÜN PARASI CAROLİNE TÜRK EVİ’NE

Aziz Sancar, Nobel’den 325 bin dolar para ödülü aldığını da söyleyerek, bu paranın masraflar çıktıktan sonra kalan 315 bin dolarını Carolina Türk Evi’ne bağışladığını anlattı. Amacının Türk evini yaşatmak olduğunu söyleyen Sancar, CumhurbaşkanıErdoğan‘ın destek olmak istediğini, kendisinin de “Ben de bu ev Türk devletinin evi olsun, sizden bu evin Türk Kültür Merkezi olmasını isteriz ki, hiç kimse Atatürk‘ü duymadım diyemesin” dediğini belirtti. Sancar, cüzdanında annesinin, eşinin ve “Piri Reis haritam” dediği Nobel aldığı çalışmasının fotoğraflarını taşıdığını söyledi. 

 

TÜRKİYE’YE NOBEL GURURUNU YAŞATTIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Sancar’ın Nobel aldığını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Japonya’da bulundukları sırada öğrendiğini hatırlatarak, şunları anlattı: 

“Bir önceki gün Japonlar bize Nobel Fizik Ödülü’nü aldıklarını söylemişlerdi ve bundan gurur duyuyorlardı. ‘Türk-Japon Üniversitesi’nin Mütevelli Heyetine, Nobel ödüllü bir bilim insanı koyacağız, böyle güzel bir katkı sunuyoruz’ diyerek bunu bize pazarlıkta kullanıyorlardı. Ertesi gün toplantı sırasında bir Japon arkadaşımız gelip kulağımıza dedi ki, ‘Aziz Sancar Nobel ödülü aldı.’ ‘Şaka mı yapıyorsun?’ dedim. Ertesi gün Japonlara ‘Bakın biz Türkler de Nobel ödülü alabiliyoruz’ dedim. Aziz Sancar’a Türkiye’ye Nobel gururunu yaşattığı için teşekkür ediyorum.” 

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca ise, “Fen bilimleri alanında bize ilk Nobel Ödülü’nü getiren Prof. Dr. Aziz Sancar hocamıza ne kadar teşekkür etsek az” dedi.

Konuşmaların ardından Sancar’ın da katılımıyla ‘Mühendishane’nin Üç Başhocası’ sergisinin açılışı yapıldı.

AZİZ SANCAR BİLİM VE SANAT MERKEZİ KURULACAK

 

Törenin ardından Prof. Dr. Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi’nin oluşturulması için İTÜ, Beylikdüzü Belediyesi ve Aziz Sancar arasında protokol imzalandı. Tahsis edilen alana İTÜ ve Aziz Sancar’ın belirleyeceği doğrultuda, genç neslin bilgi, beceri ve üretim yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunulması amacıyla bir bilim ve sanat merkezi kurulacak. 

 

HÜRRİYET  21.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here