İç ve dış tehditlere karşı siber saldırıları gerçekleşmeden haber verecek Türkiye’nin ilk Siber Füzyon Merkezi hizmete girdi.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) iç ve dış tehditlere karşı siber saldırıları gerçekleşmeden haber verecek Siber Füzyon Merkezi açıldı.
STM’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ilk Siber Füzyon Merkezi, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir’in katıldığı törenle hizmete girdi.
Demir, konuya ilişkin açıklamasında, “Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Siber Füzyon Merkezi ile Türkiye, siber güvenlik konusunda önemli bir güce kavuştu. Dünyada ülkelerin güvenliğini tehdit eden en büyük unsurlardan biri, siber saldırılar. Siber saldırıları gerçekleşmesinden önce analiz etmek, önüne geçebilmek kritik bir öneme sahip. Bugün(dün) bunun için büyük bir adım atıldı” değerlendirmesinde bulundu.
STM Genel Müdürü Davut Yılmaz da yeni nesil Siber Füzyon Merkezi ile siber güvenlikte klasik yöntemlerin çok ötesine geçtiklerini belirtti. Yılmaz, şunları kaydetti:
”Hem sayıları artan hem de tespit ve kullanılan yöntem anlamında boyut değiştiren siber tehditleri, klasik yöntemlerle tespit etmek imkansız hale geldi. Bu nedenle saldırı olmadan haberdar olmak ve buna göre otomatik olarak savunma kurgusunu oluşturmak, yani reaktif değil, proaktif bir yaklaşım göstermek gerekiyor. Bugün(dün) kullanıma açtığımız Siber Füzyon Merkezi, bu yeni nesil siber güvenlik anlayışının bir ürünü ve ülkemiz için her anlamda pek çok ilki bünyesinde barındırıyor. Çok farklı disiplinleri bir araya getiren ve tamamen bizim geliştirdiğimiz yapay zeka mekanizmalarıyla çalışan bu merkezin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Saldırılara tedbir alınabilecek
STM Siber Füzyon Merkezi sayesinde, sadece bilinen siber tehditler değil, henüz ortaya çıkartılmamış, gelişmiş karmaşık metotlar kullanan yeni tehditler de saldırıdan önce tespit edilebilecek ve önlem alınabilecek.
Siber Füzyon Merkezi’nde zafiyet yönetimi, siber tehdit istihbaratı, tehdit savunma operasyonu, siber harekat merkezi ve olay müdahale yönetimi yetenekleri, özellikle üst seviye yöneticilerin siber olayların yönetiminde inisiyatif almasına imkan sağlayacak yenilikçi harp oyunları yöntemleriyle birleştirilerek modern bir siber güvenlik yaklaşımının uygulanmasına imkan sağlanacak. Her yönüyle ilk olacak merkez, siber saldırılara karşı Türkiye’nin önemli bir gücü olacak.
Siber füzyon nedir?
Siber füzyon, farklı kaynaklardan gelen verilerin birleştirilip, yapay zeka algoritmalarıyla analiz edildiği ve devamında makine öğrenmesi denilen mekanizmanın kullanıldığı yeni nesil bir yaklaşım olarak kullanılıyor.
Çok farklı disiplinlerin bir araya getirildiği bu yaklaşım, klasik siber güvenlik anlayışında olduğu gibi saldırıyı bloklamaya değil, ilgili tüm parametreler arasında bir ilişki kurarak saldırı modelini belirleyip, olayı çok önceden tespit etmeye, saldırı daha gerçekleşmeden hazır olmaya yönelik proaktif bir kavram olarak tanımlanıyor.
DÜNYA 18.05.2016