İngiltere’nin gelmiş geçmiş en ihtişamlı sanat ve teknoloji sergisi olarak kabul edilen “Digital Revolution” Zorlu PSM’de açıldı. Sergiyi 12 Haziran’a kadar gezebilirsiniz…
Londra’nın en önemli sanat merkezlerinden Barbican Centre ’ın yarattığı “Digital Revolution” (Dijital Devrim) sergisi Zorlu PSM ’nin yeni sergi alanı Sky Lounge’da açıldı. Zorlu Holding’in ana sponsorluğunda Türkiye’ye gelen sergi, 12 Haziran’a kadar açık olacak. Londra, Stokholm ve Atina’nın ardındanİstanbul’a gelen sergi, sanat ve teknoloji birlikteliğinin ulaşabileceği boyutları gözler önüne sererken, bugüne kadar Türkiye’de gerçekleşmiş en kapsamlı teknoloji sergisi olarak da dikkat çekiyor.
Digital Revolution sergisinde hayal gücünün sınırlarını zorlayan çalışmaları görmek mümkün. Örneğin, ‘Pyramidi’ adlı çalışma, ziyaretçileri canlı bir galeri ortamına sokuyor, dijital müzikte yeni keşiflere kapı aralıyor.
Sergiyi ayrıcalıklı kılan unsurlardan biri de ziyaretçilerin aktif olarak çalışmalara katılabilmeleri. Karanlık bir odada yaptığınız hareketlerle kuşların size doğru hareketlendiği, yaşam sürecini ele alan çalışma bunlardan birisi. (Chris Milk ve Ben Tricklebank’ın eseri) Yine, vücut hareketlerinizle lazer ışığıyla karmaşık şekiller yaratabildiğiniz ‘Umbrellium’un eseri dikkat çekici. ‘Inception’ filmi ile Oscar kazanan görsel efekt tasarımcısı Paul Franklin; Björk, Yuri Sazaki ve Ernst Weber gibi sanatçılardan gelen eserler, DevArt adlı dijital sanat işleri sergileniyor. ‘Gravity’ filminin sahne arkası detayları da öğretici bir deneyim sunuyor.
Pac-Man de var, Apple II’de..
Serginin giriş kısmında yer alan ‘Dijital Arkeoloji’ bölümü teknolojik nostalji yaşatıyor. Bu alanda Apple II, iMac -1998 tarihli- gibi bir döneme damgasını vurmuş bilgisayarlarla, efsanevi video oyunu Pac-Man’i bir arada görmek mümkün. Valvada Guljajeva ve Marc Canet’in ‘Dilek Duvarı’ isimli çalışmasında ise, ekran önünde sesli olarak okuduğunuz dilekler önce yazılı daha sonra kelebek şekline gelerek avucunuza konuyor. Creative Spaces’ bölümü, dijital teknolojinin filmlerdeki değişimi gösteriyor.
Evlerimize giren ilk bilgisayarlardan, hareket sensörleri ile karakter tespiti yapan robotlara kadar birçok cihazı aynı çatı altında toplayan Zorlu Holding. Şirketin CEO’su Ömer Yüngül; Sanatın sadece bilinen dallarına değil, daha yeni, daha az işlenen, yenilikçi özellikleri bulunan alanlarına da destek olmaya çalıştıklarını anlattı. ‘Bizim en önemli gücümüz, sahip olduğumuz hayal gücü ve bu hayalleri hayata geçiren yüksek özgüven’ diyen Yüngül, ‘teknoloji, inovasyon, tasarım ve Ar-Ge’yi vazgeçilmez değerler olarak benimsiyoruz. Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük eden bir grup olarak dijital sanata çok önem veriyoruz’ açıklamalarını yaptı.
Sergi yüze yakın yabancı isimlere ve önemli projelere de ev sahipliği yapıyor. Büyükler kadar küçüklerinde ilgisini çekiyor.