Siber saldırıya yerli yazılım

0

Siber güvenlikte dünya devi olan Türk şirketi Comodo,Türkiye’deki iki laboratuvarında terzi usulü yazılım üretiyor. Şirket, bu alana toplamda 30 milyon dolar yatırdı

 

Siber güvenlikte dünya lideri olan Türk firması Comodo, Türkiye‘de 30 milyon dolarlık Ar-Ge harcamasıyla kurumlara terzi usulü yazılım geliştiriyor. İlk elektronik devresini 9 yaşında yapan Melih Abdulhayoğlu’nun 1998 yılında İngiltere’de kurduğu, bugün 5 ülkede bin 200 kişilik mühendis ordusuna sahip Comodo, bu hedefine ulaşmak için ODTÜ ve İTÜ’de kurduğu laboratuvarlarıyla her yıl Türkiye‘de 12 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı yapmayı planlıyor.

OBAMA DA KULLANMIŞTI
Dijital sertifika alanında yüzde 42’lik pazar payıyla dünya lideri olan Comodo, ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim çalışmaları döneminde dijital güvenliğini sağlamıştı. Müşterileri arasında NASA, IBM, New York Borsası ve ABD’nin kritik kurumları da olan şirketin Türkiye Genel Müdürü Ömer Güneş, Türkiye’nin, kaynak kodlarına sahip olacağı yazılımlarla yürümesi gerektiğini söyledi. Güneş, Türkiye’de şu anda siber güvenlik ürünleri satan firmaların sadece sertifika sattığını belirterek, bu durumun siber güvenlikteki en büyük zafiyet olduğunu söyledi. Güneş, Comodo’nun dünyada daha ucuz olmasına karşın, Türkiye’de Ar-Ge merkezi kurduğunu ve buradan üretilen programların da ihraç edildiğini belirtti.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN YAZILIMA DESTEK VERİLSİN
Siber güvenlikte anti virüs döneminin bittiğini bunun yerine hacker gibi düşünen ve ortaya çıkmayan riskleri de önleyecek bir anlayışın uygulanmaya başladığını söyleyen Ömer Güneş, “En büyük zafiyet yazılan bir programı geliştirmemek. Çünkü hackerlar virüsleri sürekli yeniliyor. Bu nedenle Türkiye’de Ar-Ge’si olmayan bir siber güvenlik ürününün kamuya satılması zafiyet yaratır” dedi. Güneş, Türkiye’de siber güvenlikle ilgili ürün satan şirketin Ar-Ge merkezi kurmasının da zorunlu tutulması gerektiğini de vurguladı.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN PROGRAMLAR


Korugan: Birleşik Tehdit Yönetimi cihazı 18 ayda geliştirildi. İhraç ediliyor.


Savungan: Android cihazlar için geliştirilen mobil güvenlik yazılımı, 4 saniyede tarama yapan en hızlı ve ücretsiz antivirüs uygulaması olma özelliğini taşıyor.


Korumail: Gelişmiş e-mail güvenliği ve yönetimi sağlayan bu ürün etkin SPAM&Phishing tespit sistemi barındırır. Türkiye’de kamu kurumları ve şirketler tarafından yaygın olarak kullanılıyor.


Securebox: InfoSecurity’nin 2015 Küresel Mükemmellik ödüllerinde “Saldırı, Tespit ve Önlem” kategorisinde Altın Madalya kazandı. Bu özgün ürün de pek çok üründe olduğu gibi yine Türk mühendis ekibinin önemli katkıları ile geliştirilmiştir.

 

SABAH 15.05.2016

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here