22 bilimsel kategoride, geleceği şekillendirecek projelerin yarıştığı ISEF 2016 proje yarışması bu yıl ABD‘nin Phoenix şehrinde yapılıyor. Ülkemizden 11 lisenin 30 öğrenci ve 18 proje ile katıldığı yarışmayı Türkiye’den sadece Hürriyet takip ediyor.
Intel’in sponsorluğunda ABD‘de düzenlenen ISEF (International Science and Engineering Fair) bir kez daha kapılarını genç bilim insanlarına açtı. ISEF, dünyanın en önemli üniversite öncesi bilim projesi yarışması olarak kabul ediliyor.
Bu yıl Phoenix şehrinde düzenlenen yarışmaya 77 ülkeden 1760 lise öğrencisi katılıyor. Yarışmaya en çok katılım 1081 öğrenci ile ev sahibi ülke ABD’den olurken Çin, ABD’yi 37 finalist ile takip ediyor.
Türkiye‘den ise bu yıl hatırı sayılır bir katılım söz konusu. Ülkemizden 11 lisenin 30 öğrencisi 18 proje ile finalistler arasında yer almayı başardı. Türkiye’den toplam 4 milyon dolarlık ödül için yarışacak okulların ve öğrencilerin isimleri şöyle:
Adana Sungurbey Anadolu Lisesi: Esma Nur Okudan
Samsun Canik İMKB Anadolu Lisesi: Necati Kaan İnel
Vehbi Koç Vakfı Özel Lisesi: Can Göksal
İstanbul Kuleli Askeri Lisesi: Oğuz Kömür – Mehmet Bahri Derin
İzmir Özel Takev Fen Lisesi 4 proje ile yarışmaya katılıyor. Öğrencilerin isimleri şöyle:İlke Adalıoğlu, Cemil Görkem Tamer, Ece Derin Aydın, Begüm Kınay, İdil Alptüzün, Hazal Aras, Erol Ata Albayrak, Alkın Özyapıcı
Kocaeli Türk Eğitim Vakfı Özel İnanç Türkeş Lisesi: Mısra Şengeldi – Esra Yaman
Malatya TED Koleji Özel Anadolu Lisesi: Çağatay Soylu
Eskişehir MAT-FKB Özel Gelişim Anadolu Lisesi: Cemre Su Züberi – Orhun Arda Özcan
Kayseri Çetin Şen Bilim ve Sanat Merkezi: Yusuf Erdem Nacar – Kudret Rana Mavili
İzmir Özel Fatih Fen Lisesi yarışmaya 5 proje ile katılıyor. Öğrencilerin isimleri ise şöyle: Ezgi Balkır – Seray Uğur – Feride İdil Açıkalın – Oğul Yazıcıoğlu – Ege Atay – Güler Selin Sunar – Gülce Afacan – Serra Doğanata
İzmir Özel Fatih Hazırlıklı Anadolu Lisesi: İrfan Güven Çömezoğlu – Özgür Ülker
Binlerce proje arasından dereceye girecek olanlar, toplamda 4 milyon dolar olan para ödülünün yanı sıra başta Intel olmak üzere çeşitli şirketler ve kurumlar tarafından projelerinin geliştirilmesi amacıyla destek de görecek.
Türkiye’den sadece Hürriyet’in takip ettiği yarışmada kazanan projeler 13 Mayıs Cuma günü düzenlenecek ödül töreni ile belli olacak.
NOBELLİ BİLİM İNSANINDAN GENÇLERE TAVSİYE
Etkinlikler çerçevesinde 1989’da Tıp dalında Nobel ödülü kazanan J. Michael Bishop‘un da katıldığı bir panel düzenlendi. Bishop bir soru üzerine geleceğin bilim insanlarına şu tavsiyede bulundu: Bilimi daha geniş kitlelere anlatmak ve anlaşılır olmak için basit kelimeler kullanın. Bilimin karmaşık ve zor anlaşılan sözcüklerinden kaçının. Basit kelimeler ve kolay anlaşılır benzetmelerle daha geniş kitlelere hitap edebilirsiniz.
Bishop, ‘en sevdiğiniz bilimkurgu filmi ya da kitabı hangisi’ sorusuna ise, ‘bilimkurgudan hoşlanmam’ cevabı verdi.
TÜRKİYE’DE HER YIL 20 BİN ÖĞRENCİ 13 BİN PROJE
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Mustafa Çufalı (ortada) her yıl yaklaşık 20 bin öğrencinin 13 bin proje ile kendilerine başvurduğunu ifade etti. Çufalı, projelerin bölge elemelerinden önce değerlendirmeye tabi tutulduğunu, bölge elemelerini geçen projelerin Ankara‘da düzenlenen ulusal yarışmaya katıldığını belirtti. Ulusal jürinin değerlendirmesiyle başarılı olan projelerin ise uluslararası yarışmalara katılmaya hak kazandığını söyleyen Mustafa Çufalı öğrencilerin bu tür bilimsel yarışmalara ilgisinin her geçen yıl arttığını sözlerine ekledi.
Mustafa Çufalı ile birlikte TÜBİTAK Yarışma Programları Müdür Müjdat Engin (sağda) ve TÜBİTAK Proje Personeli Mesut Karakoç da (solda) ISEF’de öğrencileri yalnız bırakmadı.
HÜRRİYET 12.05.2016